Ma van a Lányok Napja, mesélj a gyerekeidnek „hétköznapi” hősökről!

Ma van a Lányok Napja, mesélj a gyerekeidnek „hétköznapi” hősökről!

Myreille | 2019.04.30 | Olvasási idő: 4 perc

Nagy Flávia nem szerepel óriásplakátokon és nem tartozik a legkövetettebb influencerek közé, pedig eddigi életútja sok lány számára jelenthet inspirációt. Flávia 27 éves és jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozik a Vodafone-nál, az IT csapat tagja és applikációk tervezése, fejlesztése, tesztelése és karbantartása a feladata. Hiába ilyen fiatal, már pályaváltó és rácáfolt mindarra, ami a köztudatban még gyakran él a „nem lányoknak való pályákról”.

Hogyan lettél szoftverfejlesztő?

Nagy Flávia: Gazdasági középiskolában, azt követően pedig gazdasági főiskolán tanultam, és végül kereskedelem és marketing szakon diplomáztam. Már évek óta kommunikációs területen dolgoztam, amikor belevágtam egy programozó képzésbe. Középiskolában jó tanuló voltam, de humán tárgyakban általában jobb eredményeket értem el, mint reálokban. Az informatika és a szoftverfejlesztés irányába nem az algoritmusok iránti érdeklődésem sodort, hanem az alkotás iránti vágy. Úgy gondoltam, hogy ezen a területen ugyanúgy megtalálhatom majd az alkotás örömét, ahogy a korábbi munkámban, de egy sokkal dinamikusabban növekedő szektorban.

Szüleid mennyire inspiráltak, támogattak?

Nagy Flávia: Szerencsés vagyok, mert mindegy milyen területen, ha képeztem, fejlesztettem magamat, a szüleim támogatására biztosan számíthattam. Emellett egész életemben nagyon jó példát láttam tőlük, hiszen ők maguk is rendszerint visszaültek az iskolapadba - anyukámmal, például, egy időben diplomáztam. 

Gyerekként találkoztál a digitális fejlődéssel, a számítógépekkel. Milyen emlékeid vannak?

Nagy Flávia: Lassan, de biztosan adaptáltam az életembe a legkülönfélébb kütyüket, amik ma már elengedhetetlen kellékek a munkámban és magánéletemben egyaránt. Még óvodába jártam, amikor a bátyám kapott egy asztali számítógépet. Abban az időben én még szívesebben játszottam kint, nem érdekelt a dolog, de később, kiskamaszként, amikor már otthon is volt internet-hozzáférés, órákat töltöttem a képernyő előtt. Most ugyanúgy a képernyő előtt ülök, csak most dolgozom. Az első mobiltelefonomat általános iskolás koromban kaptam. Mivel vidéken, kertvárosban nőttem fel, ezért sokszor csavarogtam szülői felügyelet nélkül, a mobiltelefon csak és kizárólag biztonsági szerepet töltött be. Már főiskolás voltam, amikor elterjedtek az okostelefonok és én is vettem magamnak. Azóta „le se tettem”.

Milyen feladatokból áll a munkád szoftverfejleszőként?

Nagy Flávia: Egy szuper csapat tagja vagyok és egy bejelentéseket kezelő alkalmazást fejlesztek. Ez a gyakorlatban - röviden és tömören - úgy néz ki, hogy a fejlesztő csapat meghallgatja az üzleti szereplők által elvárt követelményeket és igényeket, kitalálja ezeknek a technikai megvalósítását, majd felosztja a feladatokat. Ezt követően egyénileg (vagy párban) hozzálátunk a fejlesztésnek, de fontos, hogy mindvégig ismerjük egymás munkáját is. A kódolás mellett folyamatosan tesztelünk és javítunk, majd a kész funkciókat bemutatjuk az üzleti szereplőknek. Ez a folyamat ismétlődik újra és újra - mindig újabb és újabb kihívásokkal, sohasem unalmas.

Milyen tanácsot adnál a lányoknak? Miért érdemes nőként az IT szektort választani?

Nagy Flávia: Napjainkban az IT az egyik leggyorsabban fejlődő és növekedő szektor. Ennek következtében óriási a munkaerőhiány ezen a területen, és főleg nőként - amikor a legtöbb multinacionális cég hatalmas hangsúlyt fektet a diverzitásra - nagyon gyorsan és egyszerűen el lehet helyezkedni. Ha pedig a multinacionális közeg nem vonzó, akkor is rengeteg más lehetőség közül lehet választani a szabadúszástól kezdve a start up vállalkozásokig. Nem utolsó szempont a kimagasló fizetés és a külföldi munkalehetőség sem. A racionális érveken túl pedig azt gondolom, hogy ebben a jellemzően férfias világban, szükség van a nők által hozott értékekre, megközelítésekre, és különösen elismert, megbecsült tagja lehetsz egy csapatnak. Azoknak a lányoknak is, akik jók matekból, és azoknak is, akik nem, de érdeklődnek az informatika iránt, csak azt tudom mondani, hogy kitartással és folyamatos tanulással nagyon sok lehetőség van számotokra az IT szakmában. Fejleszd az angol tudásodat, mert arra szükséged lesz, és használd a Google-t, mert végtelen sok ingyenes képzést, tananyagot, gyakorló feladatot és egyéb segítséget találhatsz a témában!

 

A fotók illusztációk.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai