Legyen otthon is Digitális Témahét!

Legyen otthon is Digitális Témahét!

Myreille | 2019.04.05 | Olvasási idő: 4 perc

Az iskolai témahetek keretében idén április 8-12 között a Digitális Témahetet tartják az iskolákban. A Digitális Témahét fő célja, hogy a digitális pedagógiai módszertanokat népszerűsítse és ezzel együtt a gyerekek digitális kompetenciáit is fejlessze. A Digitális Témahét kreatív iskolai programjain a pedagógusok és a diákok új ismeretekkel gazdagodhatnak és fejleszthetik képességeiket. Ám az iskolai Digitális Témahét jó apropó arra is, hogy otthon is átgondoljuk a digitális eszközhasználatunkat és szokásainkat, fontos témákról beszélgessük (megint és ismét) és ha szükséges újragondoljuk, újraírjuk a családi digitális házirendet.

Miért fontos a gyerekek digitális készségeinek fejlesztése?

Mit tudok én tanítani a gyerekemnek, kérdezi sok szülő, hiszen azt látjuk, hogy a gyerekeink sokkal magabiztosabban és (valljuk meg, sokszor) sokkal jobban használják a digitális eszközöket, mint mi szülők. Azonban a látszat csalóka. Attól, hogy a gyerek remekül kezeli az eszközöket, értik a működésüket és a beállításaikat, még nem rendelkezik a megfelelő digitális kompetenciákkal. Azt is meg kell tanulniuk, hogy mit jelenet a biztonságos és „okos” internetezés, az algoritmikus gondolkodás és ismernie kell az információs technológiák használatát, működését, mert felnőtt korában ezekre nagy valószínűséggel szüksége lesz.

A digitális kompetenciákról A gyereked rendelkezik a digitális kompetenciával? cikkünkben olvashatsz részletesebben.

Ez pedig azt jelenti, hogy nekünk szülőknek is képbe kell kerülnünk a gyerekeinket érdeklő témákban (pl. videojátékok, vlogok) és naprakészen kell tartanunk a tudásunkat az internetbiztonsági kérdésekben is.

 

Ki tanítja meg a gyerekeinket a digitális világra?

Azt tudjuk (pedagógusok és szülők is), hogy a gyereknek hogyan lehet megtanítani az írás és az olvasás képességét, hiszen ebben hatalmas tudás áll a rendelkezésünkre, átéltük mi magunk is, és ha tanácsra, támogatásra van szükségünk, fordulhatunk az idősebb generációhoz tapasztalatért. A digitális fejlődés viszont gyors, a digitális eszközök megkönnyítik az életünket és a munkavégzést, így hamar az életünk részévé váltak, körülvesznek minket. A gyerekeink pedig ebben a környezetben nőnek fel, ebben kell eligazodniuk.

Mivel a Digitális Család magazinban rendszeresen foglalkozunk a digitális világ előnyeivel és veszélyeivel. Sok-sok hasznos appot mutattunk be és az elmúlt években felhalmozódott tudás alapján három fontos témakörből készítettünk letölthető és nyomtatható összefoglalót:

A gyerekekkel beszélgettetek már a fotó- és videófeltöltésről?

A gyerekekkel beszélgettetek már a kamuprofilokról és az internet hiteles információiról?

A gyerekekkel beszélgettetek már az internetes zaklatásról?  

Olvassátok el, és most, a Digitális Témahéten beszélgessetek ezekről a témákról otthon is!

Sok családban állandó vitaforrás, hogy a gyerek „túl sokat kütyüzik”, vagy „túl sokat akar kütyüzni”. Tiszta és mindenki számára kiszámítható helyzetet teremt egy digitális családi házirend, amely szóban vagy írásban rögzíti, hogy a családtagokra milyen szabályok és lehetőségek vonatkoznak. Persze, egészen másfajta családi digitális szerződésre van szüksége egy kétévesnek, egy kisiskolásnak vagy egy gimnazistának. A családi digitális házirend mintát együtt átbeszélhetitek, kitölthetitek a saját adataitokkal, a családi szokásaitokhoz igazíthatjátok, és azonnal használhatjátok.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai