Kerülj képbe a legújabb szakmákkal!

Kerülj képbe a legújabb szakmákkal!

Myreille | 2018.06.08 | Olvasási idő: 4 perc

Az elmúlt húsz évben olyan szakmák születtek és váltak vonzó karrierlehetőséggé, mint a szoftverfejlesztő, szoftvertesztelő, alkalmazás- vagy webfejlesztő, közösségi média szakértő, UX designer. Ezeket a szakmákat nem csak a gyerekeinknek nehéz elmagyarázni, hanem a szüleinknek is. És a furcsaságoknak még nincs vége! Most úgy tűnik, a közeljövőben lehet valaki ételnyomtatás mérnök, IoT biztonsági szakember vagy éppen mesterséges intelligencia felügyelő és okosító is. De mit takarnak ezek a „szépen elnevezett” szakmák, mit fognak csinálni ezek a szakemberek?

Mielőtt belemélyedünk az „újmódi furcsaságokba”, érdemes azt is megvizsgálni, mennyit változtak a „hagyományos” szakmák az elmúlt 20 évben, hogyan hatott rájuk a digitalizáció. Ma már elképzelhetetlen egy orvosi rendelő számítógépek nélkül és igen friss élményem, hogy a fiatal orvos gyorsan, szabályos gépírással rögzíti a kórképemet a digitális kartonomra. A mérnöknek sem a vonalzó a legjobb barátja, hanem a mérnöki tervezőprogram, és szinte a legkisebb boltban is számítógépen tartják nyilván a raktárkészletet és vonalkóddal azonosítják az árukat. A hagyományos szakmákon belül is kialakultak speciális területek, amelyek nem jöhettek volna létre a digitális fejlődés nélkül: az orvoslásban az ultrahang diagnosztika egészen fiatal terület, és most, hogy Budapesten lezajlott az első orvosi robottal asszisztált agyműtét, egyértelmű, hogy a sebészeti robotok alkalmazása nem a jövő, hanem a jelen. Már most szükség van olyan orvosokra, akik programozni, kezelni és felügyelni tudják az orvosi robotokat és a jövőben egyre több ilyen tudású szakemberre lesz majd szükség.

Kétkezi munkára mindig szükség lesz?

Szülőként nagy kihívás, hogy olyan jövőre kell felkészítenünk a gyerekeinket (és nem utolsósorban magunkat is), amely hihetetlenül gyors tempóban változik, fejlődik.  A következő 10-15 évben a jelenlegi szakmák jelentős része eltűnik vagy radikálisan meg fog változni és ezzel együtt át kell gondolnunk azt is, amit a világról „állandónak” és változtathatatlannak gondolunk.

„Az elmúlt évszázadokban a kétkezi munka is folyamatos változásokon ment keresztül: a középkorban a vízimalmok megjelenése és elterjedése már könnyebbséget jelentett a csak fizikai munkához képest, a motorizáció, vagy legújabban az önvezető járművek még inkább ebbe az irányba fordítják a gazdálkodókat – mondja Kánai András, jövőkutató. - Még a kiskertek sem mentesülnek ezalól, gondoljunk csak a rotációs kapára, a fűnyíróra, amelyek ma már tömegtermékek, és az előállításuk új szakmákat hívott életre."

Kerülj képbe a legújabb szakmákkal!
3 új szakma, amely már most létezik

Alkalmazásfejlesztő: A köznyelv gyakran programozóként emleget mindenkit, aki programokat készít, pedig vannak szoftverfejlesztők, akik programnyelveken kódolnak, szoftvertesztelők, akik szoftverkódot vizsgálják, és vannak, akik a mobil eszközökre készítenek alkalmazásokat legyen szó egy bank appjáról vagy egy játékról. Utóbbiak az alkalmazásfejlesztők.

Digitális művész: Olyan alkotó, aki digitális felületekre hoz létre grafikákat. Ezek sokszor nem önkifejező vagy kísérletező műalkotások, hanem kötött méretezésben készülő reklámok vagy képek.

UX designer: Használati tárgyaink mellet digitális eszközeinknél, programoknál, weblapoknál is fontos a felhasználóbarát kialakítás, hogy ne csak szépek, de könnyen és jól használhatóak legyenek. A UX designerek azon dolgoznak, hogy a digitális térben is kényelmesen érezzük magunkat. Például egy weboldalon könnyen és egyszerűen tudjuk navigálni, a keresett információhoz jutni.

 

3 új szakma, amely hamarosan keresett lesz

Ételnyomtatás mérnök: A sütés-főzésnek igen speciális formája lesz az ételnyomtatás, amivel viszont megoldható, hogy minden adag teljesen egyforma és mindig ugyanolyan legyen megfelelő tápértékkel. A konyhatechnológiák átalakítása és gépesítése viszont mérnöki feladatokat jelent, akárcsak a nyomtatott ételek megtervezése.

IoT biztonsági szakember: A biztonság mindig is fő szempont lesz az interneten és a kommunikációban és még fontosabb lesz, amikor az eszközök (pl. önvezető autók és közlekedési lámpák) kommunikációjáról és együttműködéséről van szó. Az ilyen rendszerek kidolgozásához, üzemeltetéséhez és karbantartásához szakemberekre lesz szükség.

Mesterséges intelligencia felügyelő és okosító: A gépi tanulás még nagyon hosszú ideig nem képzelhető el az emberek nélkül. A gépeket tanulni is emberek tanítják, illetve az emberi tanulási folyamatokat modellezik a robotok és a mesterséges intelligencia is.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai