A jó példától lesz a gyerek okos netező

A jó példától lesz a gyerek okos netező

Vendég | 2016.05.27 | Olvasási idő: 6 perc

Ha a gyereked saját mobilt kap, jó eséllyel az lesz az egyik első dolga, hogy vadul fotózni kezd vele, és ha fent van Facebookon vagy Instagramon, akkor tuti, hogy az elkészült fotók nagy részét meg is akarja majd osztani. Itt jössz te a képbe – ugyanúgy, ahogyan megtanítottad neki, hogy ne álljon szóba idegenekkel, azt is fontos neki elmagyaráznod, hogyan legyen körültekintő netező.

Ez a felkészítés manapság – kis túlzással – olyan fontos, mint hogy megtanítsd írni és olvasni. Vegyétek együtt kézbe a mobilt, és ejtsetek szót a következőről:

  • Ha letölt egy alkalmazást vagy csatlakozik egy közösséghez, ne ugorja át rögtön a szerződési vagy felhasználói feltételeket, hanem szépen olvassa végig, és ha nem ért valamit, beszéljétek meg.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy nem nyilvános sehol sem a profilja, mutasd meg, hogyan állíthatja be ezt. Beszélj neki arról, hogy a legjobb, ha a képeit szűk baráti vagy családi csoportokban osztja csak meg.
  • Mondd el neki, ha ezeket nem tartja be, milyen következményei lehetnek, például jogtalanul felhasználják reklámokhoz a képeit vagy olyanok is letölthetik maguknak, akik manipulálják, majd később akár zaklathatják is vele.
  • Kérd meg egy ismerősöd, hogy a profiljából hadd csekkold a gyerekedét. Így kiderítheted, hogy egy „idegen” lát-e róla bármi olyat, amit nem kellene. 

Rajzolt nyuszis kitakarás lett a kompromisszum

Jó néhány lehetőség, szoftver és app létezik arra, hogy nyomon követhesd a gyerek online aktivitását – ezekről egy későbbi cikkünkben bővebben is szót ejtünk majd. És ne aggódj, ez nem kémkedés, hiszen szülőként a te felelősséged, hogy szükség esetén James Bond-üzemmódba kapcsolva szemmel tartsd őt, és ha kell, közbelépj. Ehhez persze az első lépés az, hogy jó példával jársz elöl, és te sem ontod a faladra lájkvadász fotókat, bármennyire is büszke vagy az első elfogyasztott spenótadagjára, vagy arra, hogy mennyire vicces habsapkával a fején a fürdőkádban.

Családonként, sőt, szülőnként változik, hogy kinek mi fér bele, ha a gyerekéről van szó.

Soha nem osztanék meg a gyerekeimről képeket a beleegyezésük nélkül, de még kicsik ahhoz, hogy engedélyt kérjek tőlük.” – mondta Tamás. „Volt már olyan, hogy a feleségem mindenképpen szeretett volna posztolni egy fotót a kislányunkról, amikor először egyedül felállt. Az lett a kompromisszum, hogy egy rajzolt nyuszival kitakartuk az arcát.

Réka – legalábbis egy ideig – viszonylag nyitottan állt a kérdéshez.

Ritkán és csak nagyon különleges képeket tettem fel az oldalamra a gyerekekről, egészen addig, amíg a postásunk meg nem jegyezte, hogy milyen cuki a legutóbbi fotó. Igaz, 10 éve ő a postásunk, és jól elcsevegünk néha az időjárásról, de ezt azért túlzásnak éreztem. Azóta az Instagramomat privátra állítottam, a Facebookon pedig csak szűk csoporttal osztom meg a képeket.

Válogasd meg, ki láthatja a fotóidat

Az óvatos szülői magatartás teljesen érthető – te is maximum a legrosszabb álmaidban szeretnél „véletlenül” a gyereked fotójába botlani, miközben a neten böngészel.

„Többféle visszaélés létezik: a legegyszerűbb eset, ha valaki lementi magának a gyerek képét, és aztán a szerzői és személyiségi jogi szabályok megszegésével felhasználja azt, például reklámozási célra. – sorolja Simon Éva. – Ez okozhat károkat, de szerencsére a legtöbb esetben könnyen lehet pert indítani ellenük. Azt, hogy pedofilok vagy más zaklatók nézegessék a gyerekek képeit, két módon lehet kizárni: vagy nem töltünk fel képet, vagy előrelátóan korlátozzuk, ki nézheti a fotóinkat.”

Azért ne ess pánikba, ha a tavalyi nyaraláson fürdőruhás képeket osztottál meg a gyerekekről – még most sincs késő elrejteni őket a faladról, vagy egy korlátozott megtekinthetőségű családi mappába gyűjteni őket. Jogász szakértőnk szerint a legtöbb közösségi oldalon jól működik a jelzőrendszer, azonnal lehet az adminnak jelezni, ha valami bántót, tolakodót vagy jogtalant észlelsz a fotóiddal kapcsolatban. De a legjobb előrelátóan állni a dologhoz, ahogyan Péter is tette.

Mindig is zavart, amikor az ismerősök teleszórták a falamat a gyerekeik képeivel. Természetesen nem a látvánnyal volt bajom, hanem a felelőtlenséggel. Egyszer posztoltam azzal kapcsolatban, hogy hányféle biztonságos alternatíva van erre: Picasa, Windows Live és Flickr fotómegosztók, ahol te engedélyezed a megtekintéseket. Esetleg egy saját, programozást nem igénylő blogot vagy weboldalt is létre lehet hozni. Meglepetésemre sértődés helyett rengetegen megosztották a posztomat és megköszönték, hogy felhívtam erre a figyelmüket.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai