Így mutasd meg a gyereknek az élet titkait!

Így mutasd meg a gyereknek az élet titkait!

Vica | 2017.04.26 | Olvasási idő: 6 perc

A szüleink voltak az első generáció, akik a könyveken túl valami képernyőre is mutogathattak óvodás és kisiskolás korunkban, a végtelen MIÉRT? HOGYAN? kérdésáradat közepette, nézd csak kisfiam, így néz ki a hangya nagyító alatt, látod, az okos bácsi (Öveges professzor) pedig mindjárt mutat valami izgalmas kísérletet... pedig hol volt még a net információ-áradata! Én naponta akár többször is „felcsapom” a netet, hogy látványos animációkkal vagy trükkös filmek segítségével magyarázzak el a gyereknek matematikai fogalmaktól „kényes” kérdésekig sok mindent.

Vegyük először a növényeket! Ha nincs elég türelme a nagyovisnak kivárni, míg a gondosan elültetett magocska kicsírázik, megnézheti egy kétperces timelapse videón, ott biztos nem is fog bepunnyadni, mint a mi négy tálca magunkból egy teljes tálcányi. Egyszerű videókon csak ámulhatunk, milyen gyorsan lesz növény egy napraforgómagból vagy babból.

 

Itt pedig a borsó csírázásának lefilmezője megmutatja a gyökér kifejlődését is, és még feliratozza is a folyamatot. Ha valami ennél látványosabbra vágyunk, megmutathatjuk például a napraforgó fejlődését a magtól a virágzásig vagy éppen a kaktuszok virágzását. A National Geographic a virágok nyílását mutatja, ezen a videón pedig 25 olyan fura növény látható, ami „valami másra” emlékeztet - az egyik majomarcra, a másik pucér emberfigurára vagy csókra nyíló szájra.

Kissé nagyobb gyerekeket (kiskamaszt, középiskolást) szórakoztathat (és taníthat) a Zállatorvos sorozat: laikusoknak ajánlott a kullancsokról, a bolhákról szóló rész, vagy  a sorozat legismertebb darabja, a vírusok és baktériumok különbségeit ismertető fejezet. Mivel jócskán akad benne felnőttes humor is, az ovis-kisiskolás korosztálynak kevésbé ajánlanám (egyszerűen nem érti ezeket a részeket) én viszont kiválóan mulattam minden epizódon, miközben még nekem is tudott új ismereteket átadni a készítő.

A kullancsokról szóló rész:

 

A bolhákról szóló ismeretterjesztő anyag itt látható, a vírusok és baktériumok közötti különbséget pedig ebben a videóban magyarázzák.

Sok gyereket érdekelnek az Egészen Kicsi Dolgok.  Az „50 dolog mikroszkóp alatt” film sok kommentelő szerint nem mindig valós dolgokat tartalmaz, de így is érdemes végignézni a bemutatott, nagyon-nagyon sokszorosra nagyított felületek közt akad banán, cápabőr, házi légy lába, molylepkeszárny, fog, pillangószárny, golyóstoll hegye, kolibri nyelve, házi por, használt fogselyem (lila darabok), gitárhúr, bolha, izzadtságpor, hajszál, hópihe vagy pollen is.

A fiam gyakran nyaggat a „hogy néz ki egy atom” vagy „mekkora egy elektron” típusú kérdésekkel (hétéves), és bár a nagyságrendeket nem igazán tudom érzékeltetni, filmeket azért tudok mutatni arról, hogy Nagyon Megnagyítva hogy nézhetne ki egy atom:

 

Vagy esetleg így. A 3D ábrázolásokkal és hologramokkal még plasztikusabb illusztrációkat mutathatnék, illetve már nem emlékszem egyébként, hol volt az a természettudományos múzeum Európában, ahol felnőttként is döbbenten mászkáltam egy félszobányi, szobornak is tekintélyes atommodell körül.

Vannak akik önálló oldalakat szentelnek a gyerekeknek szóló, természettudományos „szórakoztatva tanítás” videóinak és prezentációinak: a makesmegenius.com oldal kissé ódivatú ugyan megjelenésében, de minden korosztálynak számos témában kínál kisfilmeket. A jó öreg „Muppet Show” is a tudomány szolgálatába áll: a muris kis figurák épp az atomokról mesélnek ebben a 6 perces videóban.

Nagy kedvenc a világűr és a Naprendszer is:

 

Nemcsak a gyerekszoba plafonjára ragasztott műanyag bolygókkal, de ilyenféle filmekkel is bemutathatjuk, hogyan helyezkednek el az égitestek, hogy mozognak. Jó pár Mi micsoda DVD-t is begyűjtöttünk mindenféle témában - itt épp az űrkutatásról van szó. A szülő értő válogatása azonban kihagyhatatlan a keresgélésből, én legalábbis elég sok, fogalmaim szerint áltudományos, félrevezető vagy egyszerűen csak ostoba filmecskébe is belefutottam a témában, ami még mesének és viccnek is rossz lett volna, ha csak úgy magyarázat nélkül a gyerekeim elé kerül.

És persze a „nagy” kérdés - sok szülő lenne bajban a „felvilágosítással” fogantatás és születés témakörében, de ha mondjuk útban van a kistestvér, és a gyerekünk elérte legalább a 6-7 éves kort, akkor bátran megmutathatjuk neki egy rövidebb-vagy hosszabb kisfilmben az élet csodáját, ahogy a baba az anyaméhben fejlődik. Kiskamaszoknak már anatómiai ismereteket is érdemes a témába vágó filmekkel szemléltetni, ez a film például iskolai projekt kapcsán született, vannak benne statikus ábrák, animáció és szimuláció, a jobb megértés érdekében:

A háromperces verzió itt látható, a tizenkét perces pedig itt tekinthető meg.

Egy a lényeg: amit el se bírtál valaha képzelni, az most ott van az orrod előtt. A következő lépés pedig az, hogy magad is megtanulsz izgalmas jelenségekről videót készíteni... De ez már egy másik történet.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai