Így lehet profi mobilfotós a gyerekedből – 1. Az alapok

Így lehet profi mobilfotós a gyerekedből – 1. Az alapok

Vendég | 2016.05.17 | Olvasási idő: 6 perc

Az okostelefonokon a kamera a leggyakrabban használt funkció, amit biztosan a te gyereked is állandóan nyomkod. Fotózás közben a kicsik  nagyon lelkesek, de gyakran lőnek olyan képet, amin a fél fejük hiányzik, vagy épp a háttérben ott integet a fürdőszobában a szennyes. Ha viszont megmutatod neki ezt a pár technikát, igazán jó képek születhetnek! Ezért indítjuk el mobilfotós sorozatunkat, amelyben az alapok megismerése után egy-egy konkrét helyzetet járunk majd körbe.

Az, hogy a gyerek állandóan mindenfélét lefényképez a telefonnal, tulajdonképpen nagyon hasznos dolog. Ha segítesz neki abban, hogyan tanulhatja meg az alapokat, az szuper közös időtöltés, ráadásul te is felfedezhetsz magadnak pár újdonságot. A képeiből pedig le tudod szűrni, hogy mi fontos neki, mit akar megmutatni a barátainak. Lehet az új edzőcipője vagy tolltartója - ebből sejtheted, mi okoz neki örömöt. Azt gondolja, hogy az élete legjobb képeit készíti, te meg jót kuncogsz a kutya szőrös fenekét premier plánban mutató házi fotókon? Mutass neki pár praktikus trükköt – például azt, hogyan kaphat le úgy egy tárgyat, hogy ne egy színes, homályos folt látsszon belőle, vagy azt, hogy a szelfin hogyan ne nézzen ki úgy, mint egy középkorú néni.

Mint mindent, a fotózást is az alapoktól érdemes elkezdeni. A későbbiekben arról is írunk majd, hogyan lőhettek tökéletes szelfit, vagy mi minden kell ahhoz, hogy jól mutasson a képen a kedvenc étele, amit vacsi közben örökít meg.

mobilfotosgyerek_1

Nézz körül!

Ezt a jó tanácsot ezentúl nemcsak közlekedés közben mondhatod neki, hanem fotózáskor is! „Egy gyerek ritkán figyel a fényekre, a környezetre, vagy arra, hogy milyen ruha van rajta, amikor magát fényképezi” – mondja Munn Mona fotós. – Beszélgess vele arról, hogy nem feltétlenül szép vagy érdekes látvány a fürdőszobai csempe, mint háttér, ráadásul rengeteg felesleges dolog látszik utólag. Ugyanakkor az sem mindig igaz, hogy a természetes fény és környezet a legjobb. Az erős nyári naptól például biztosan óriási árnyékokat vet az orr, szemgödör, áll, fül, amitől ezek a testrészek irreálisan nagynak látszanak.” A profi fényképész szerint inkább arra érdemes figyelni, hogy bárhol is támad fel a fotózási kedv, betartsatok pár alapszabályt.

  • Szelfizni leginkább természetes, nem erős fényben, például az ablaknál, attól kb. fél-egy méterre, kicsit oldalra fordulva érdemes.
  • Nyáron csak délelőtti vagy késő délutáni fényben fotózzatok a szabadban, és akkor is inkább szűrt fényben.
  • Mondd el a gyereknek, hogy a mosolya úgy lesz természetes, ha egyáltalán nem erőlködik, ugyanis akkor inkább grimasznak tűnik. A tuti módszer: kérd meg, hogy csukja le a szemét pár másodpercre, mielőtt elkattintja a fotót, hogy ellazuljon. Utána pedig gondoljon valami viccesre, és jöhet a széles vigyor!
  • Beszéljetek arról is, hogy a mobilos fényképezésnél az is számít, mennyit fog be a telóban lévő lencse. Hangyaméretű családtagokkal a képen nem sokra mentek, igaz? Ha a gyereked már akkora, hogy tud rendesen vigyázni a mobiljára, akkor vehetsz neki kiegészítőket - vannak halszemoptikás és különféle más objektívek is, amiket fel lehet csíptetni vagy pattintani a kütyükre. Kis gyakorlás, és máris profi házi fotósa lesz a családnak!

Kövesd figyelemmel a fejlődését! A  Together Photo applikációt letöltve láthatjátok, hogy milyen fotókat készítetek, így akár a munkahelyeden is megnézheted, milyen képeket lőtt napközben és azonnal gratulálhatsz is neki egy-egy jól sikerült felvételhez!

 

Filterzseni generáció

A gyerekek több fotós appot ismernek és használnak egyszerre – ahogy megjelenik valami, ami menő, és új, letöltik, így sokszor egyiket sem tanulják meg igazán jól kezelni. Itt jöhetsz a képbe te – az alkalmazásoknak ugyanis van pár közös nevezője, amikről érdemes egy-két szót ejtened vele, hogy igazán klassz képeket csinálhasson. Szakértőnk, Mona ezekre is kitért:

„A vintage filterek mindig sárgítanak vagy zöldítenek, a kék pedig elnyomja a pirosat. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent? Ha például a kialvatlanságtól piros a szemed, beszéld rá a fiad/lányod egy kék filteres közös szelfire. Ha viszont szép hamvas szőke a hajad, akkor ne válasszatok vintage filtert, mert sárga lesz a frizurád.”

Azok a szűrők, amik elmosódottá teszik a képet vagy a kép egy részét (pl. Isnstagramon a Tilt shift), nem biztos, hogy mindenkinek előnyösek, mert itt-ott hibákat is kiemelhetnek. Inkább tárgyak fotózásához érdemes használni őket -  például ha a gyerek a kedvenc cipőjét vagy a kedvenc sütijét akarja megörökíteni. Ugyanez vonatkozik a kontrasztkiemelő filterekre is. (pl. az Instán az X-pro II, ami középen világos, a széleken sötét)

mobilfotosgyerek_3

Appok, amiket érdemes kipróbálnotok a vicc vagy az érdekesség kedvéért:

  • Tiny Planet:  halszemoptika, ami minden fotót úgy alakít át, mintha egy pici bolygón lenne. 
  • Kollázskészítő appok: InstaCollage, Photo Grid, Comic Touch (ezzel szövegfelhőket nyomhattok a képre), Frametastic. Ezekkel nemcsak megvághatjátok, színezhetitek, bekeretezhetitek a fényképeket, hanem szöveget is tehettek rájuk – és már kész is a nagyinak a DIY szülinapi üdvözlőkártya.
  • Photoshop helyett: a Superimpose alkalmazással napokig, sőt hetekig lehet szórakozni. Egy leegyszerűsített képszerkesztő, amivel fotókat lehet egymásra tenni -  neked és a gyerekednek is vicces elfoglaltság lesz!  
  • Szörnyecskegyár: Ha nem elég, hogy egymásra fotosoppolhattok bármit, akkor a szelfizést helyezzétek új szintre a LOL Booth-szal. Légyszemek, hasig érő nyelv, óriási fogak... készüljetek a közös röhögőgörcsre!

És végül egy kisfilm, amiből szülőként csak tanulhatsz:

Ingrid Michaelson videoklipje az első, ami kizárólag Snapchat-filterekkel készült, és az összes most menő effektet tartalmazza. Még az is lehet, hogy a gyereked el tudja mondani, hogy pontosan melyik-melyik - élvezni fogja, hogy végre ő is taníthat neked valami újat!

A következő cikkünkből megismerheted a tökéletes szelfi elkészítésének titkait.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai