Hogyan sajátítható el könnyebben és mélyebben az iskolai tananyag?

Hogyan sajátítható el könnyebben és mélyebben az iskolai tananyag?

Judit | 2019.04.05 | Olvasási idő: 4 perc

Segíteni szeretnél a gyereknek az iskolai anyag megértésében, vagy szeretnéd, ha sikerülne kivédeni egyes részképesség-zavarokat? Örülnél neki, ha könnyebben menne a dolgozatokra való felkészülés, és jobb jegyek kerülnének a naplóba? Próbáljátok ki ezeket a tanulást segítő oldalakat és programokat!

- A tanulást segítő programokat elsősorban olyan gyerekeknek ajánlják a szakértők, akik nem küzdenek különösebb tanulási nehézségekkel, de szerepük lehet egyes részképesség-zavarok, például a diszlexia megelőzésében is – mondja szakértőnk, Hanzelné Lovász Valéria gyógypedagógus. Bár a szakértőt munkája elsősorban a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztéséhez köti, a teljesen egészséges fejlődésű gyermekeknek is ajánlja azokat a honlapokat és programokat, amelyek az iskolai tananyag könnyebb és mélyebb elsajátítását teszik lehetővé – természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen napról napra jelennek meg újabb oldalak, programok és applikációk ezzel a céllal.

A kompetenciamérések nyomában

Az ementor.hu oldal gyorsmenüjében általános- és középiskolás matematikai feladatokat találunk. Az alsó és felső tagozatosok ugyanúgy találnak feladatsorokat, mint a középiskolák tanulói. Ezen kívül az oldalon elérhetőek a 2006 és 2016 közötti 6., 8. és 10. osztályos kompetenciamérések matematikai és szövegértési feladatai is. A negyedikesek pedig az ebben az évfolyamban szokásos készség- és képességfelmérés számolási és olvasási készséget mérő feladataival gyakorolhatnak. Az oldal hasznos információkat, valamint érdekességeket ismertető cikkekkel egészül ki. 

Legyen öröm az olvasás!

A Varázsbetű programcsaládnak ingyenesen letölthető és megvásárolható része is van – a játékok elsősorban a diszlexia megelőzését szolgálják, végeredményben pedig azt, hogy az olvasás, és ezen keresztül a tanulás minden gyerek számára öröm legyen. Az oldalon hasznos cikkek egész sorát felvonultató blog is található, amelynek információi mind azt segítik, hogy a gyerek ne kényszerként élje meg az iskolát, hanem örömmel tanuljon. A diszlexiateszt pedig annak a felmérését teszi lehetővé, hogy vajon az adott gyermeket ténylegesen fenyegeti-e a részképességzavar. Ez természetesen nem helyettesíti a szakszerű diagnózist, de kiindulópontnak alkalmas lehet.

Egészséges életmód a „dobozból”

Az okosdoboz.hu weboldal szintén mind az alsósok, mind a felsősök, illetve a középiskolások tanulását támogatja. Az iskolai tantárgyakhoz és tantervhez alkalmazkodó feladatsorok mellett a kognitív képességeket fejlesztő feladatok is segítenek a tanulás eredményesebbé tételében. Az egészségnevelést szolgáló videók és digitális tankönyv pedig a tudatos életmód kialakítását segítik elő. 

A tanulás építőkockái

A Learningapps.org „tankockái” szintén a tantárgyi tudás elmélyítéséhez adnak segítséget. Az „építőkockák” közvetlenül is kapcsolódhatnak az iskolában megtanultakhoz, ugyanakkor bővíthetők, és több módon is beágyazhatók a tanulási környezetbe, vagyis nem csak otthoni gyakorlásra, hanem az iskolában is jól használhatók. Az interaktív játékokat egyedül is játszhatja a diák, de akár több játékos is versenyezhet egymással. 

Játékok a kisebbeknek

Az egyszervolt.hu játékai elsősorban a kisebbeknek szólnak, akár már iskola-előkészítésként is játszhatja őket a gyermek. A Lego-hoz hasonló kreatív játékok mellett olyan programok is megtalálhatók itt, mint például a szelektív hulladékgyűjtésről szóló játék, amely a környezeti nevelést is segítheti. 

Feladatok, videók, vetélkedők 

A gyakorolj.hu oldal programjai elsősorban az általános iskolásoknak segítenek. A menüből évfolyam és tantárgy szerint választhatunk, de vannak az oldalon mesék, gyerekeknek való videók és vetélkedők is. A különféle készségeket és a tantárgyi tudást fejlesztő játékok és videók mellett az oldal érdekes információkkal segíti az informatika oktatását, de a kreatív elfoglaltságok kedvelői is kaphatnak ötleteket az oldal kreatív rovatában. Bár az oldal grafikai képe viszonylag egyszerű, a feladatok hasznossága miatt mindenképp érdemes ellátogatni ide is.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai