Hogyan lesz a tanulás kaland a digitális világban?

Hogyan lesz a tanulás kaland a digitális világban?

Myreille | 2018.04.09 | Olvasási idő: 6 perc

Rendhagyó tanórákra hívja a diákokat a Digitális Témahéten a Vodafone Magyarország Alapítvány: újrahasznosított háztartási papír- és műanyag hulladékokból robotokat építhetnek, bekukkanthatnak az ELI (Extreme Light Infrastructure) kutatóintézet laborjában vagy részesei lehetnek a VloggerSulinak.

A Digitális Témahét fő célja, hogy a digitális kompetenciák fejlesztése az informatika órákon túl kiterjedjen más tantárgyakra is. Ezért a tematikus témahéten a diákok különböző projektek keretében fejleszthetik képességeiket, a megszokott keretektől eltérő, rendhagyó tanórákon vehetnek részt és tanulhatnak.

Robotépítés újrahasznosított hulladékból

Vecsei Ákos a RebotKit feltalálója különleges technika órát fog tartani, amelyen minden diáknak ott a helye, akit érdekel a robotok világa, szeret építeni és legszívesebben ki se engedné a tabletet a kezéből. Az óra két fő részből áll: először össze kell szerelni a robotot, majd a feladatuknak megfelelően be kell programozni őket. Az újrahasznosított háztartási papír- és műanyag hulladékokból épített robotok egy app segítségével programozhatóak és a foglalkozás végére az elkészült robotok porszívóznak, fociznak, szlalomoznak, tetszés szerint.

A módszer tökéletesen alkalmas arra, hogy a gyerekeket megismertesse a játékos programozással, a fenntarthatóság fogalmával ugyanakkor fejlessze a kreativitásukat is.

Időpontok: 2018. 04. 09-én és 2018. 04. 10-én 9:00-11:30 között.

Helyszín: Budai - Városkapu Iskola Vasas-Somogy-Hird Általános Iskola Pécs-Vasasi Intézményegysége, 7691 Pécs, Bencze József utca 13/1.

A programot alsó tagozatos diákoknak, elsősorban 3. és 4. osztályosok számára ajánlott és a programon egyszerre max. 16 gyerek vehet részt.

 

Fizika érdekesen: fény és anyag kölcsönhatása

Amikor azt kell bemagolni, mennyi ideig tart 1 attoszekundum, a fizika nem tűnik természettudományos tárgynak, amely érdekes és izgalmas. Egészen más, ha tanórát európai kutatók a szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) kutatóintézetben tartják.

Az ELI a kimagasló tudományos munkásságú francia fizikus Gérard Mourou (1944-) kezdeményezésére, a német fizikus, Wolfgang Sandner (1949-2015) vezetésével megvalósuló Európai Uniós nagyprojekt: három lézeres kutatóintézetből álló, nagy teljesítményű lézereken alapuló civil kutatói létesítmény. A világ első olyan létesítménye, amely a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett teszi lehetővé, illetve lehetőség nyílik az eddig soha nem megfigyelhető, ultragyors folyamatok vizsgálatára is. Így olyan új utak nyílnak meg a fizikában, amely az anyagtudomány, az orvostudomány, gyógyszerészet és a környezetvédelem számos területére jelentős hatással lesz majd.

Az ELI-ALPS, azaz ELI-Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás kutatóintézet elsődleges célja, hogy olyan egyedülálló berendezéseket hozzon létre, amelyek a lehető leggyakoribb ismétlődéssel biztosítanak nagyintenzitású fényimpulzusokat a terahertzestől (1012 Hz) a röntgensugárzásig (1018-1019 Hz) terjedő széles hullámhosszú tartományban, a lehető legrövidebb impulzus időtartammal, amely egyes hullámhosszokon akár néhány tíz attoszekundum rövidségű is lehet.

Időpont: 2018. április 11.

Helyszín: ELI Kutatóközpont

Maximum 15 fős 8. osztályos csoport vehet részt az eseményen, amely 10 órától kerül megrendezésre és körülbelül 60-70 percet vesz igénybe.

Hogyan lesz a tanulás kaland a digitális világban?

 

VloggerSuli: Próbáld ki magad az okos eszköz másik oldalán!

A VloggerSulit az ismert televíziós műsorvezető, Bombera Kriszta és egy népszerű vlogger, Tábori Ádám vezeti. Segítségükkel a diákoknak lehetősége nyílik kipróbálni magukat az okos eszközök másik oldalán is. Egy-egy népszerű vlogger is ellátogat a kurzus mindkét napján a csoporthoz és megosztja meg saját tapasztalatait a videókészítésről, a marketingről és a tartalomgyártás működéséről.

A VloggerSuli diákjai nem csak technikai tudásra tesznek szert a videókészítés folyamatairól, hanem olyan tapasztalatokkal is gazdagodnak, amelyeket iskolai felelésnél, szereplésnél, majd később a munka területén is előnyös számukra. Erősödik önbizalmuk, magabiztosabbá is válnak és kevésbé feszélyezi őket a szereplés. Megtanulnak projektekben „gondolkodni” és nem csupán céljaik lesznek, hanem megtapasztalják, hogyan lehet a terveket részcélokra, részfeladatokra bontani és lépésről lépésre megvalósítani.

Időpont: Elérhető: 2018.04.12. és 13-án 9:30-12:30

Helyszín: Vodafone Magyarország székháza (Budapest Lechner Ödön fasor 6. 1096)

Egy olyan iskolai csoport jelentkezését várják, amelynek tagjai felsősök és ugyanannak az iskolának a tanulói, max. 20 fő.

Április 12-én Már megint Kitty illetve Gery, április 13-án Székely Martin, a „Martin vlogol” nevű Youtube csatornáról látogat el a Vodafone VloggerSuliba.

További részletek a programokról a Digitális Témahét tudásbázisában.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai