Hogyan lesz a mobilból hasznos tanulótárs?

Hogyan lesz a mobilból hasznos tanulótárs?

Fegyverneki Gergő | 2019.11.12 | Olvasási idő: 5 perc

Az okoseszközök iskolai használatával kapcsolatban egyre élénkebb vita folyik. Korábbi cikkünkben mi is összegyűjtöttük a témával kapcsolatos érveket és ellenérveket, most pedig azt szeretnénk bemutatni, hogyan lehet pedagógiai előnyt kovácsolni a kütyükből.

A tudomány is ismeri

Mielőtt bárki azt hinné, hogy valami légből kapott ötletről van szó, fontos tisztázni, hogy a mobileszközökkel támogatott tanításnak és tanulásnak egyre komolyabb szakirodalma van már magyar nyelven is. Az m-learning, vagyis a mobiltanulás lényege a bárhol bármikor történő tanulás hordozható eszközökön, és egyre többen látnak lehetőséget abban, hogy bevonják diákok mobileszközeit az oktatásba. Ezt szorgalmazza a BYOD-mozgalom is.

A Bring your own devices (BYOD) annyit tesz: hozd a saját eszközöd. Az iskolában így nem jelent tovább gondot, ha nincs minden tanteremben számítógép. A tanulók a maguk mobiltelefonjaikat és tabletjeiket használják információkeresésre, együttműködésre, válaszolásra vagy digitális tartalmak létrehozására. Így azt is megtanulhatják, hogy a szórakozáson és csevegésen túl, mi mindenre jók még a mobilok, és hogyan lehetne ezeket jól használni, beleértve az internetbiztonságot és az információk kritikus megszűrését is.

Kinyílik a világ, ha…

A történelem során igazából minden taneszköznek számított, ami segíti az új ismeretek elsajátítását és a különféle készségek fejlesztését. Egy darab fa, papír vagy kő is betöltheti ezt a szerepet. Az intézményesített oktatásból ismert taneszközök, a tankönyvek, munkafüzetek, makettek, térképek, ábrák, az írásvetítő és a magnó mind-mind ezt a cél szolgálta. Csak ma már nem palatáblák vannak a diákok kezében, hanem táblagépek és okostelefonok. Ezekben pedig óriási lehetőség rejlik, ha tiltás helyett a készülékek ésszerű használatára koncentrálunk – leginkább diákok, pedagógusok és szülők közösen.

Egy tenyérnyi iskolatáska

Három dimenzióban körbe sétálhatjuk a Naprendszert, látványos kémiakísérletek közben rendezhetjük az egyenletet vagy interaktív játékon gyakorolhatjuk a szólásokat – csupán néhány az olyan alkalmazások közül, amelyek korszerűbbé és hatékonyabbá tehetik az iskolát, ha tudjuk honnan, miért érdemes letölteni ezeket az appokat.

De a telefonba épített kamerával rögzíthetjük fizikaórán a bemutatót vagy jegyzetet készthetünk töriórán. Megannyi taneszköz egyetlen készüléken integrálódik, így lesz a tenyérnyi technológiai vívmányból sokrétű, multifunkcionális iskolatáska vagy ha úgy tetszik: tanulótárs. 

A lehetőségek tárháza végtelen, csupán a pedagógusok leleményességén múlik, mit kezdenek a mobilokkal. Itt összegyűjtöttük azokat az applikációkat, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni.

Minden nagy út egy kis lépéssel kezdődik

Természetesen érthetőek a szkeptikusok aggodalmai. Ugyanakkor, ha jobban megnézzük, a mobiltanulás során felmerülő akadályok könnyen áthidalhatók pedagógusok, diákok, szülők és képzésszervezők összefogásával. Akár az iskolák szervezhetnek innovatív kollégáikkal belső továbbképzéseket, hívhatnak trénereket, vagy tarthatnak a szülőkkel közösen rendhagyó szülői értekezletet, ahol a digitális világra való nevelés lehetséges útjait járják körbe.

Ha egy pedagógus vagy pedagógusközösség úgy dönt, hogy a tanításba bevonják a mobileszközöket is, az alábbi mérföldköveket érdemes megtenni.

Applikációk keresése: a pedagógusok készülékeik „áruházaiban” járjanak utána, milyen hasznos alkalmazásokat vethetnek be tanórákon. Sok működéséhez letöltés után még internetre sincs szükség.

Módszertani tudatosság: gondolják végig a pedagógusok, hogy milyen pedagógiai és módszertani célok eléréséhez lehet érdemes bevetni ezeket az appokat.

Eszközellátottság: fel kell mérni, milyen eszközök állnak rendelkezésre (nem baj, ha nincs minden gyereknek okostelefonja, csoportmunkában elég kevesebb készülék is)

Digitális házirend: a gyerekekkel közösen meg kell állapodni, tanórán mikor mire használjuk a mobilokat. Ilyenkor külön érdemes beszélgetni velük az internetbiztonságról is, és az egészséges offline-online egyensúlyhoz. Nem könnyű, de talán nem is lehetetlen elérni, hogy a tanulók máshogy (is) viszonyuljanak a kütyükhöz.

Ezek után magabiztosabban vehetjük elő az iskolában is a mobilokat.

Csak nyerhetünk!

Kellő nyitottsággal bármelyik pedagógus profitálhat a mobiltanulás előnyeiből, ha megismert néhány hasznos appot, és végiggondolta, hogyan érdemes a tanulási folyamatba bevonni ezeket az eszközöket. Nemcsak könnyebb így motiválni sok digitális bennszülöttet, de számos készségük is fejleszthető, miközben közelebb kerülünk az okoseszközök okos használatához.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai