Havas Dóra: „Nem gyerekkorban kell internetes karriert építeni!”

Havas Dóra: „Nem gyerekkorban kell internetes karriert építeni!”

Myreille | 2020.01.06 | Olvasási idő: 5 perc
Myreille
42 éves
2 gyerek édesanyja
A cikksorozat további részei

Havas Dóra az egyik legismertebb és legsikeresebb gasztroblogger, aki sikeresen használta ki az online világ gyors fejlődését és épített új karriert. Az interjú első részében arról beszélgettünk, hogy szülőként hogyan reagál a 21. századi kihívásokra, most pedig arról kérdeztük, hogyan indult az interneten a karrierje, és milyen veszélyeit látja, ha a gyerekek gyorsan, nagy népszerűségre tesznek szert a Youtube-on vagy a közösségi médiában.

Mikor találkoztál először az internettel?

Havas Dóra: 1998-ban, amikor külföldre költöztem, e-mailen és ICQ-n tartottam a kapcsolatot a barátaimmal.

Az ICQ igen népszerű chat-program volt a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején. Neve az„I seek you” (magyarul „kereslek”) kifejezésből származik - a szerk.

Miért kezdtél el recepteket megosztani?

Havas Dóra: 2006-ban már dolgoztam, már volt internet, e-mail, voltak honlapok és online sajtó, de még nem volt közösségi média. Abban az időben erős közléskényszerem volt a mindennap megfőzött vacsoráimról, amelyek rajtam kívül nagyon kevés embert érdekeltek. Minden nap bementem a munkahelyemre és meséltem a csodálatos csokitortámról, ők pedig tojtak a fejemre. Viszont volt néhány ismerősöm és családtagom, akik elkérték a receptjeimet. Akkor még az internet és online kommunikáció nem volt ilyen egyértelmű, mint ma, nem mindent e-mailben írtunk le, hanem gyakran kézzel, tollal papírra. Ez fárasztó volt és idegesítő. Amikor találkoztam néhány gaszrobloggal az interneten, arra gondoltam, hogy ez nekem nagyon jó lesz, mert egyrész kiírhatom magamból, amit eddig elmondtam, másrészt meglesznek a receptek és amikor kérik, csak át kell küldeni a linket. Nem gondoltam azt, hogy linkküldözgetésen kívül valaha bármi másra is használni fogom a blogom, de aztán nem így alakult.

Havas Dóra/Fotó: Havas Dóra
Havas Dóra/Fotó: Havas Dóra
Mikor vált főállásoddá a Lila Füge magazinod?

Havas Dóra: Nagyjából 6 évvel ezelőtt, amikor a GYES és a gyerekekkel otthon töltött időszak véget ért, és már nem mentem el máshova dolgozni. Ám ehhez az is hozzátartozik, hogy nagyon nyugis, cuki, sokat alvó babák voltak a gyerekeim, így 2008-tól nagyon aktívan blogoltam.

Hogyan hat a gyereked életére az ismertséged, hogy a tévében szerepelsz és rengetegen követnek online?

Havas Dóra: Nekik ez teljesen természetes. Kicsit nevetnek azon, hogy az utcán idegenekkel beszélgetek, mintha kedves ismerősök lennének, de az iskolájukba több ismert ember gyereke is jár, így az „ismert szülő” nem túlzottan figyelemfelkeltő. Bár a lányok, az osztály- és az iskolatársak, oda vannak, ha megjelenek. Hétfőnként mindig megjegyzik – vasárnap megy a műsor -, hogy láttak a tévében. A fiúk szemében viszont az utóbbi napokban nőttem nagyot, amióta megy a Vodafone videó és kiderült számukra, hogy Nessajjal együtt szerepelek benne. És ezért a fiaim is über menők lettek a suliban!

Mi alapján döntöd el, hogy mennyit mutatsz meg a saját és a gyerekeid életéből?

Havas Dóra: Ezt közösen döntjük el, ők is szabályozzák. Amíg nekik belefér, hogy velem együtt szerepeljenek, addig rendben van. Szokták mondani, hogy szeretnének közös képet a magazinba vagy részt vennének egy videóban. Főleg Leó, ő szívesebben szerepel. Idén a szerkesztőségben jött az ötlet, hogy a fiúk is szerepelhetnének a karácsonyi magazin címlapján, mivel a fiaim örültek a lehetőségnek, így megcsináltuk. Viszont tény, hogy van egy határ. Arról szoktam és szívesen beszélek, hogy jó evők vagy sem, hogy főzünk-e együtt és ha igen, akkor mit, vagy mit gondolunk néhány fontos dologról, de a magánéleti, privát dolgokról nem nyilatkozom.

A te történeted jó példa arra, hogy milyen lehetőségeket, új utakat rejt az internet. Mit gondolsz a szülők nyugodtak lehetnek akkor, ha azt látják, hogy a gyerekük nagyon népszerű az online világban?

Havas Dóra: Ha nekem van félelmem a gyerekek internetezésével, akkor ez az. Azt érzem a legnagyobb veszélynek és attól szeretném a gyerekeimet megóvni, hogy elkezdjenek youtuberkedni, mert ha valakire az online világban rákattannak, abból elég sok pénzt lehet keresni, és ez teljesen el tudja téríteni a gyereket attól, hogy továbbtanuljon, vagy bármi mást csináljon. Tény, hogy az internet teremtette lehetőségekből, a közösségi médiából, a Youtube-ból lehet építkezni, hiszen én is ezt csinálom, de nem egy gyereknek.

Előbb tanuljon „tisztességes szakmát” és csak utána „bolondozzon”?

Havas Dóra: Mi még úgy jártunk iskolába, hogy mérnöknek, orvosnak, ügyvédnek készültünk. Az én foglalkozásom abban azt időben még nem létezett, nem is gondoltuk, hogy ilyen lesz. Arra is csak erős tippjeink vannak, hogy a gyerekeink milyen szakmájuk lesz és melyek lesznek a jövő szakmái. Inkább afelől közelítenék a kérdéshez, hogy azt az értéket kell átadni a gyerekeknek, amely egy biztos megélhetés és karrier felépítéséhez szükséges. Fontosnak tartom, hogy a gyerekeim tanuljanak és a tehetségükkel már egész kiskoruktól kísérletezzenek, képezzék benne magukat. Ahhoz, hogy a változó világot követni tudják, nagyon biztos alapokra van szükségük, és nem elég a tehetség, gyakorolni, fejlődni is meg kell tanulni. Mindig hiszek a jó példában, csak azt is tudni kell, hogy az én példám visszafelé is elsülhet. Ha nem nézünk a dolgok mélyére, nem tudunk pontos képet alkotni. A gyerekeim látják, hogy mennyi munkával jár, hogy videókban szerepelek és online tartalmakat gyártok, azt pedig beszélgetésekkel tudom nekik átadni, hogy ezt a sok munkát a tanulás után tudja beletenni az ember. Azt, hogy a gyerek 12 évesen fog egy telefont, csinál néhány videót és sztár lesz, akarni lehet, de nagyon kicsi az esélye, hogy meg fog történni és ebből hosszútávú karrier születhet. Inkább tanuljanak a gyerekek!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai