Hasznos linkek digitális távoktatás támogatásához pedagógusoknak és szülőknek

Hasznos linkek digitális távoktatás támogatásához pedagógusoknak és szülőknek

Myreille | 2020.03.23 | Olvasási idő: 3 perc

A digitális távoktatás nagy feladat elé állította a pedagógusokat és a szülőket egyaránt, azonban nem maradtak egyedül. Számos kezdeményezés, hasznos link és praktikus trükk segíti a helyzetüket és segít a diákoknak, hogy a tanulás a négy fal között is izgalmas legyen.

Interneten fellelhető digitális oktatást segítő anyagok

A Mozaik Kiadó otthoni tanulás és a távoktatás megkönnyítése érdekében a korábban regisztrált vagy újonnan regisztráló tanulók és tanáraik számára a tanév végéig ingyenessé tette a digitális tartalmait. A tartalmak eléréséhez regisztráció szükséges, amely ingyenes.

A Vodafone új Digitális Oktatási Csomagja abban is segít, hogy a Mozaweb könyveket a megfelelő eszközön és internetkapcsolattal tudják használni a gyerekek! További részleteket itt találsz!

A Nemzeti Köznevelési Portálon tankönyvek, tananyagok és feladatok is elérhetők.

A videotanár portálon oktatási videók és tanulás ellenőrző, ösztönző tesztek találhatók.

A jelenlegi helyzetben a Vodafone szeretné megkönnyíteni az otthoni tanulást és a távoktatást, ezért adathasználat nélkül elérhetővé tette a tanév végéig (2020. június 15-ig) az országosan elérhető oktatási anyagokat tartalmazó weboldalakat és applikációkat (például: www.mozaweb.hu, www.oktatas.hu, www.nkp.hu, www.videotanar.hu, www.ekreta.hu). További részletek itt találsz!

A Magyar Elektronikus Könyvtárban http://mek.oszk.hu/ számos kötelező (és szórakoztató) olvasmány megtalálható különböző formátumban, így hangoskönyv formátumban is. Például:

-    Katona József: Bánk bán

-    Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

-    Homérosz: Odüsszeia

-    Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Múlt nyáron arról írtunk, hogyan tudják a gyerekek önállóan feldolgozni ezeket az olvasmányokat. Igaz, nincs nyár, de a cikk most is aktuális, hiszen sok osztály előtt áll még feladatoként a kötelező olvasmány (ismételt) elolvasása és megbeszélése.

 

 

Gyakorláshoz Okosdoboz, ahol 13.000 a közoktatás részére készült 1-12 évfolyamos feladat ingyenesen használható a diákok és a pedagógusok számára. Ráadásul a gyerekek önállóan is tudnak haladni ezekkel a feladatokkal.

Szintén önálló tanuláshoz segítség a matika.in, ahol nem csak a tananyag gyakorlását, mélyítését segítő feladatokat találhatók matematikából, hanem izgalmas, „agytornákat” is.

 

 

Az iskolákban használt nyelvkönyvekhez legtöbbször tartozik hanganyag is, érdemes ezeket előkeresni és „beizzítani”. Ha pedig kiejtésben, szótárazában kell segítség, akkor számtalan segítséget található a neten, angolból többek között az Oxford Learner’s Dictionaries és a Lexico.

 

Tévében elérhető digitális oktatást segítő anyagok

A Brutális fizika, Brutális kémia, Brutális biológia és Brutális történelem 2-2, egyenként négyrészes évada, összesen 32 epizóddal napokon belül ingyenesen elérhető a Vodafone videótárában.

Minden hétköznap reggel 8:00-tól 14.30-ig az M5-ön oktatási műsorok futnak különböző évfolyamoknak különböző tantárgyakról. A műsorok a Mediaklikk-en visszanézhetők.

 

 

A klasszikus ismeretterjesztő csatornák – National Geographic, Discovery, Spektrum, Da Vinci Learning, Animal Planet – műsorai között is érdemes szétnéni, gimisek pedig a Viasat History-n is találhatnak igen hasznos tartalmakat.

Kamaszok a tévézésből olyan módon is előnyt kovácsolhatnak, hogy kedvenc filmjeiket, sorozataikat (Harry Potter filmek, Agymenők sorozat) angol nyelven angol felirattal nézik, akár úgy, hogy már „milliószor” látták magyarul.

A fiatalok „tévéjén”, a Youtube-on is vannak digitális oktatást támogató anyagok. Az egyik legjobb a Szertár, amelyet 2008-ban hozott létre Zsiros László Róbert azzal a céllal, hogy egyszerű, többnyire otthon is elvégezhető kísérleteken keresztül népszerűsítse a természettudományokat. Mára több száz videó érhető el a csatornáján és a tolmácsolásában a tudomány tényleg szórakoztatónak tűnik, és remek kiegészítői a tankönyveknek.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai