Ha programozni tanul a gyerek, még nem lesz feltétlenül kocka

Emma | Olvasási idő: 5 perc

Emma

Kor: 41 Gyerekek száma: 2
"Tudok lekvárt főzni, betont keverni, horgolni és birkát nyírni – ezeket és sok más hasznos dolgot már mind az internetről tanultam, egy nagyvárosoktól távol eső kis faluban, ahová néhány éve költöztünk. Itt kezdett feltűnni igazán, hogy bár az emberek mindenhol használják a netet, a legtöbben valójában nem tudják, mi mindenre használható."

A kiskoruk óta mobilt és tabletet használó gyerekek jelentős részénél meglepően hamar bukkan fel a kíváncsiság az ügyben, hogy amivel játszanak, az mitől is működik valójában és hogyan készült. És a legtöbb átlag felnőtt ilyenkor nagyon okosan eljut egészen addig a válaszig, hogy öööööö, hát programozók programozták… Na, de mi a teendő, ha a gyerek érdeklődését ezzel csak még inkább felcsigáztuk, nekünk viszont lövésünk sincs még a programozás alapjairól se? Programozási nyelvek gyerekeknek.

Ha nincs az iskolában vagy a környéken programozó szakkör, akkor sem kell nekikeseredni. A neten egyre több olyan oldal bukkan fel, ami a 6-8-10 éves gyerekeket és a totál kezdő szülőket is szórakoztatóan tudja tanítani. Nem kell egyből a konkrét kódolás bugyraiba merülni (ó, azok az unalmas órák a DOS monokróm képernyője előtt!), a legtöbbjük valójában a programozói hozzáállást – kreativitást, logikát, problémamegoldást, szisztematikus gondolkodást, folyamattervezést – fejleszti, ami az élet sok más területén is bőven hasznosítható. Ezeknek a játékoknak a segítségével az is elkezdhet programozni, aki sosem gondolta magát programozó alkatnak; a legjobb, hogy azonnal grafikusan visszajátszható és így látható, hogy mit műveltünk a parancssorokkal.

Jelenleg három olyan kedvencünk van, amit bátran ajánlok az együtt tanuláshoz; van, amelyikhez némi angol nyelvtudás is elkél, de ismerve a gyerekek kísérletező kedvét, lehet, hogy ez inkább előny, mint hátrány. Bármelyiket is választjuk, a felfedezés, a próbálkozás és az alkotás öröme garantált.

Scratch!

Végy egy vicces külsejű macskát, majd mozgasd, táncoltasd, színezd, öltöztesd fel és meséltesd kedved szerint! Az MIT 40 nyelven elérhető oldalán a Scratch programozási nyelv alapjaival ismerkedhetünk meg. Az áthúzással mozgatható (magyar nyelvű) parancsokból készített parancssorok nyomán teljesen egyedi játékok, animációk vagy akár hírlevelek is készíthetők – tényleg csak a kreativitáson múlik az egész. Érdemes először a már feltöltött projektek között böngészni, csak hogy lássuk, mi mindent lehet Scratchben megvalósítani. Az oldalt 8-16 éveseknek ajánlják, de a kezdő felnőttek is jól elszórakozhatnak vele, miközben ráéreznek a programozási alapkoncepciókra. Az ingyenesen használható oldalhoz még felhasználói fiókot sem muszáj létrehozni, enélkül viszont nem lehet elmenteni az egyes fázisokat és közzétenni a kész projekteket.

Ha programozni tanul a gyerek, még nem lesz feltétlenül kocka

Mozgasd a Minecraft világát

A Code Studio a több szintű, alap programozási leckéi mellett nagyon eltalálta a minden korosztálynak szóló, A Kódolás Órája elnevezésű projektet is. A Star Wars, a Jégvarázs vagy az Angry Birds világába merülve is csiszolhatjuk a kódolási tudásunkat, de a legtöbben valószínűleg a Minecraft-alapot választják elsőként. A három részre osztott képernyő bal oldalán a Minecraft mozdulatlan világa látszik, középen a parancsokat találjuk különálló dobozokban, a jobb szélen pedig a „programozási felületet”. A középső dobozból kiválogatott és egymásba fűzött parancsok nyomán lendülnek mozgásba a figurák – elsőként csak a csirkék, de később egyre bonyolultabb akciókat vezényelhetünk le (én mondom, egész más így birkát nyírni, mint élőben!). A magyarázó videók angolul vannak, de aki játszott már Minecraftot, az simán elboldogul vele. Nagy előnye, hogy letölthető, így offline is használható.

Szinte igazi programozás

Az ajánlott trióban a legkomolyabb a Code Combat; ez sajnos magyarul nem elérhető, viszont kiválasztható, hogy Python, JavaScript, Coffee Script vagy a kifejezetten játékokhoz való Lua nyelvet akarjuk-e megismerni. A húzogatható parancspanelok helyett igazi, beírt kódokkal mozgathatjuk a karaktereket és haladhatunk előre úgy, hogy ehhez sem szükséges előzetes programozási tudás. Vendégként a Kithgard Dungeon terepen próbálhatjuk ki, hogyan kell megszerezni a drágakövet és kiszabadulni a várbörtönből. a Kithgard Dungeon terepen próbálhatjuk ki ingyen, hogyan kell megszerezni a drágakövet és kiszabadulni a várbörtönből, a havi 10 dolláros előfizetéssel pedig rengeteg egyéb opció, prémium szintek és több kódnyelv is elérhető.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai