Ha programozni tanul a gyerek, még nem lesz feltétlenül kocka

Ha programozni tanul a gyerek, még nem lesz feltétlenül kocka

Emma | 2017.02.01 | Olvasási idő: 5 perc

A kiskoruk óta mobilt és tabletet használó gyerekek jelentős részénél meglepően hamar bukkan fel a kíváncsiság az ügyben, hogy amivel játszanak, az mitől is működik valójában és hogyan készült. És a legtöbb átlag felnőtt ilyenkor nagyon okosan eljut egészen addig a válaszig, hogy öööööö, hát programozók programozták… Na, de mi a teendő, ha a gyerek érdeklődését ezzel csak még inkább felcsigáztuk, nekünk viszont lövésünk sincs még a programozás alapjairól se? Programozási nyelvek gyerekeknek.

Ha nincs az iskolában vagy a környéken programozó szakkör, akkor sem kell nekikeseredni. A neten egyre több olyan oldal bukkan fel, ami a 6-8-10 éves gyerekeket és a totál kezdő szülőket is szórakoztatóan tudja tanítani. Nem kell egyből a konkrét kódolás bugyraiba merülni (ó, azok az unalmas órák a DOS monokróm képernyője előtt!), a legtöbbjük valójában a programozói hozzáállást – kreativitást, logikát, problémamegoldást, szisztematikus gondolkodást, folyamattervezést – fejleszti, ami az élet sok más területén is bőven hasznosítható. Ezeknek a játékoknak a segítségével az is elkezdhet programozni, aki sosem gondolta magát programozó alkatnak; a legjobb, hogy azonnal grafikusan visszajátszható és így látható, hogy mit műveltünk a parancssorokkal.

Jelenleg három olyan kedvencünk van, amit bátran ajánlok az együtt tanuláshoz; van, amelyikhez némi angol nyelvtudás is elkél, de ismerve a gyerekek kísérletező kedvét, lehet, hogy ez inkább előny, mint hátrány. Bármelyiket is választjuk, a felfedezés, a próbálkozás és az alkotás öröme garantált.

Scratch!

Végy egy vicces külsejű macskát, majd mozgasd, táncoltasd, színezd, öltöztesd fel és meséltesd kedved szerint! Az MIT 40 nyelven elérhető oldalán a Scratch programozási nyelv alapjaival ismerkedhetünk meg. Az áthúzással mozgatható (magyar nyelvű) parancsokból készített parancssorok nyomán teljesen egyedi játékok, animációk vagy akár hírlevelek is készíthetők – tényleg csak a kreativitáson múlik az egész. Érdemes először a már feltöltött projektek között böngészni, csak hogy lássuk, mi mindent lehet Scratchben megvalósítani. Az oldalt 8-16 éveseknek ajánlják, de a kezdő felnőttek is jól elszórakozhatnak vele, miközben ráéreznek a programozási alapkoncepciókra. Az ingyenesen használható oldalhoz még felhasználói fiókot sem muszáj létrehozni, enélkül viszont nem lehet elmenteni az egyes fázisokat és közzétenni a kész projekteket.

Ha programozni tanul a gyerek, még nem lesz feltétlenül kocka

Mozgasd a Minecraft világát

A Code Studio a több szintű, alap programozási leckéi mellett nagyon eltalálta a minden korosztálynak szóló, A Kódolás Órája elnevezésű projektet is. A Star Wars, a Jégvarázs vagy az Angry Birds világába merülve is csiszolhatjuk a kódolási tudásunkat, de a legtöbben valószínűleg a Minecraft-alapot választják elsőként. A három részre osztott képernyő bal oldalán a Minecraft mozdulatlan világa látszik, középen a parancsokat találjuk különálló dobozokban, a jobb szélen pedig a „programozási felületet”. A középső dobozból kiválogatott és egymásba fűzött parancsok nyomán lendülnek mozgásba a figurák – elsőként csak a csirkék, de később egyre bonyolultabb akciókat vezényelhetünk le (én mondom, egész más így birkát nyírni, mint élőben!). A magyarázó videók angolul vannak, de aki játszott már Minecraftot, az simán elboldogul vele. Nagy előnye, hogy letölthető, így offline is használható.

Szinte igazi programozás

Az ajánlott trióban a legkomolyabb a Code Combat; ez sajnos magyarul nem elérhető, viszont kiválasztható, hogy Python, JavaScript, Coffee Script vagy a kifejezetten játékokhoz való Lua nyelvet akarjuk-e megismerni. A húzogatható parancspanelok helyett igazi, beírt kódokkal mozgathatjuk a karaktereket és haladhatunk előre úgy, hogy ehhez sem szükséges előzetes programozási tudás. Vendégként a Kithgard Dungeon terepen próbálhatjuk ki, hogyan kell megszerezni a drágakövet és kiszabadulni a várbörtönből. a Kithgard Dungeon terepen próbálhatjuk ki ingyen, hogyan kell megszerezni a drágakövet és kiszabadulni a várbörtönből, a havi 10 dolláros előfizetéssel pedig rengeteg egyéb opció, prémium szintek és több kódnyelv is elérhető.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai