„Ha nekem nincs lehetetlen, másnak sem szabad elkeseredni!”

„Ha nekem nincs lehetetlen, másnak sem szabad elkeseredni!”

Myreille | 2019.04.03 | Olvasási idő: 4 perc
Myreille
42 éves
2 gyerek édesanyja

Trexler Erik a Vodafone Főállású Angyalaként igyekszik megmutatni, hogy a mobiltechnológiai eszközök milyen hatékonyan segíthetik a súlyos mozgássérült személyek mindennapjait, kommunikációját. Erik születése óta mozgáskorlátozottként él, személyes érintettsége miatt is rálát a fogyatékkal élők helyzetére, problémáira. Vodafone Főállású Angyalként érzékenyítő előadásokat tart iskolákban és részt vesz egy olyan alkalmazás fejlesztésében, amely segíti az egészséges társadalom és a fogyatékkal élők kommunikációját. Szívügyének tekinti a fogyatékkal élő gyerekek motiválását. 

Miért volt számodra fontos, hogy érzékenyítő előadásokat tarts gyerekeknek?

Trexler Erik: Egy iskolai érzékenyítő előadás nézőterén ültem, amikor rádöbbentem, hogy a diákokat mennyire érdekli ez a téma. Mivel számomra is nagyon fontos volt, ezért elhatároztam, hogy összeállítok egy saját előadást. Hiszek abban, hogyha már gyerekkorában részese lehet egy érzékenyítő előadásnak, és találkozik a témával, formálhatom szemléletét, hathatok rá. Ő pedig tovább tudja adni a gyerekeinek és az unokáinak. Így pedig egy elfogadó társadalmat alakíthatunk. Mivel az előadás időről-időre megújul és a közönség is mindig más, én sem unatkozom. Kiállni a gyerekek elé, és félelem nélkül mesélni, beavatni őket egy olyan témába, mi a környezetükben sokszor tabu mindig ugyanolyan felemelő élmény, mit legelőször.

Trexler Erik
Trexler Erik
Miért kezdtél el ezzel az alkalmazással foglalkozni? 

Trexler Erik: Küldetésemnek érzem, hogy megkönnyítsem a sorstársaim mindennapjait. Születésemkor agyvérzést kaptam, oxigénhiány lépett fel, melynek következtében a mozgásközpontom sérült és kialakult a mozgáskorlátozottságom. Ami érdekes, hogy van egy ikertestvérem és nála is megtörténtek ezek a dolgok, ám nála nem okoztak maradandó károsodást.

Érintettként tisztában vagyok azzal, milyen sokat jelent a támogatás, ezért döntöttem úgy, hogy szeretnék tudássommal, jelenlétemmel segíteni sorstársaimnak. Ráadásul a digitális fejlődés következtében sokkal szélesebb lehetőségek nyílnak meg a fogyatékkal élők számára, mint korábban.

Hogyan fog működni az alkalmazás, amelyen dolgozol?

Trexler Erik: Elsősorban az augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) módszerek, azaz a beszédükben, vagy beszédértésükben súlyosan akadályozott emberek nem beszéden alapuló kommunikációjáról tudhatnak meg többet az érdeklődők, szakemberek, hozzátartozók. Emellett olyan fejlesztőjátékok is elérhetőek lesznek, amelyek súlyosan, halmozottan sérült, beszédfogyatékos felhasználók fejlődését, szinten tartását segítik. 

Gyerekek is tudják majd használni vagy csak felnőttek? 

Trexler Erik: Arra törekszünk, hogy gyermekek is használni tudják. A Bliss Alapítványnál a felnőttek mellett gyerekek fejlesztésével is foglalkozunk, így az elmúlt évtizedben hatalmas tudás és tapasztalat gyűlt össze, ezekre építkezünk. 

Miért pályáztál Főállású Angyalnak?

Trexler Erik: Szeretném erősíteni a sorstársaimban, valamint a szűkebb és tágabb környezetükben is, hogyha valaki fogyatékkal él, nem jelenti azt, hogy nem tud boldog, sikeres életet élni. 

Hogyan erősíthet téged az, hogy Főállású Angyal vagy?

Trexler Erik: Azzal, hogy Főállású Angyal lehetek, sikerült elérnem azt a célomat is, hogy sérült gyerekek között dolgozhassak és nekik segíthessek. A program által a szívügyem lett a munkám és arra tudok fókuszálni, ami igazán fontos: egyre több iskolában tarthatok érzékenyítő előadásokat, hidakat építhetek a fogyatékkal élők és a társadalom többi része között. Nem csak a szavaimmal, de a tetteimmel is példát tudok mutatni: a kitűzött céljainkat el tudjuk érni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai