Generációnk védelmében magunkról mesélek!

Generációnk védelmében magunkról mesélek!

Vendég | 2019.06.19 | Olvasási idő: 4 perc

Andorka Márk 14 éves és az ásványrárói Somogyi József Általános Iskola tanulója. 8 éves kora óta használ okostelefont kisebb-nagyobb megszakításokkal. Zenét hallgat, Youtube videókat néz, chatel, videojátékozik, telefonál. Sőt, ébresztőórának is a telefonját használja. A Digitális Témahéten meghirdetett cikkíró pályázatra olyan írással jelentkezett, amelyben magukra ismerhetnek mind a mai felnőttek, mind pedig a mai gyerekek. 

Generációs különbségek: A technológia hatása a mindennapokra

Biztos hallottad már sokszor, hogy „nagyot fordult a világ” vagy „hatalmasat fejlődött az emberiség”! De miért közlik mindig velünk? Ha megnézed, ezt általában a felnőttek mondják és azért, mert nehezen vagy nem is tudják feldolgozni azt a hihetetlen tempójú fejlődést, amit manapság tapasztalhatunk! De még én magam sem tudom, hogy lehet ilyen gyors! Talán azért, mert most okosabbak az emberek, vagy szimplán több készülék áll a rendelkezésükre!? Az biztos, hogy nagy szakadékot képez a generációk között, na meg persze sok konfliktust is szül! Erről lesz szó a továbbiakban!

Generációnk védelmében magunkról mesélek!
Először is tudni kell, hogy mindenben van jó is, meg rossz is. A régi világban lehet többnek érzed a jót, mert vissza gondolva szépnek tűnik, sokat beszélgettek személyesen egymással az emberek, sokat mozogtak a friss levegőn a gyerekek. Ebben egyet is értek.

Én nem mennék szívesen vissza az időbe oda, hisz a jelenben már jobb minden téren, valahol sokkal jobb is. Az életed akármelyik részét nézed, mindig rájössz, hogy rengeteget segített neked a technológia fejlődése! Az iskolában, a munkahelyen és a házban is: ott az elektromos sütő, az elektromos kávéfőző, robotgép, a digitális mérleg, programozható mosógép, fúrógép…

De mindennek van rossz oldala is, ezért – sajnos - ennek is. Úgy vettem észre, hogy a nagy kényelmesség miatt az emberek többsége elhízott és lustább lett. Tisztelet a kivételnek, akik odafigyelnek az alakjukra! Bár Magyarország még nem tudott teljesen felzárkózni a technológiával, így is elég jól állunk a túlsúlyosok számával! De erről nem a technológia tehet, hanem az országban élő emberek. 

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de biztos te is érzed ezt a szakadékot, amit nemrég említettem! A 18 év felettiek nem igazán akarnak változtatni. Oké, mindig akad jó pár kivétel! De akkor is szeretik a megszokott életkörülményeiket. Vagy épp csak nem értenek hozzá és ezért nem érdekli őket.

Jó példa rá a nagymamám, aki csak telefonálni meg esetleg sms-t tud írni az okostelefonján! Ha véletlenül valami mást nyom meg és olyan helyre navigál, akkor inkább leteszi a telefont, nem használja, megvárja a papát, aki „helyrehozza”, amit „elrontott”. Vicces amikor ezt meséli, magamban mindig nevetni szoktam ezen! 

Apukám már egész jól kezeli az okostelefonját, zenét tölt le az internetről, filmeket néz meg és böngészni szokott. Anyukám is, híreket olvas, recepteket keres és szintén zenét hallgat. És ugye a 18 év alattiak, akik rendkívül fogékonyak mindenre. Nekünk annyira nem különös ez az egész. Mi szinte hozzá vagyunk nőve az okostelefonunkhoz, de, persze, azért egészséges körülmények között! 

Pontosan ezért vannak konfliktusok a szüleinkkel! Igen, tudom, hogy csak jót akarnak és jó szándékból mondják, de mégis túl soknak érezzük! Szerintem egy normális fiatalember nem használja semmi rosszra! Mégis úgy gondolják, hogy függők vagyunk, pedig csak egy kis kikapcsolódásra vágyunk és nekünk ez az! Betesszük a fülünkbe a fülhallgatót és a kedvenc zenénket üvöltetjük benne. Vagy épp a barátainkkal chatelünk valami jó közös témáról. Ha meg nem ezeket csináljuk, akkor természetesen valamit játszunk, de az sem olyan felesleges, mint gondolnád! Egyrészt, ez is valamiféle pihenés, amiben sikereket érhetünk el, másrészt pedig fejleszti a reflexünket és az egyszerre többfelé figyelést is! Ez tudományos alapon is bizonyítva van.

Vannak még a kicsik - az óvodások - például mint az öcsém, aki viszont rendkívül jól kezeli az “okoskütyüket”! Igaz, csak játszásra meg mese nézésre használja, viszont meglepő, hogy egy kérdés nélkül behozza és kiválasztja meséjét!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai