Ezekről beszélgess a gyerekeddel!

Ezekről beszélgess a gyerekeddel!

Tünde | 2017.03.16 | Olvasási idő: 8 perc

Sokszor hivatkoztunk arra a Digitális Család Magazinban, hogy a gyereknevelés egyik alappillére a családi beszélgetés, a szeretetteljes légkör és a példamutatás – ezek a digitális térben való biztonságos navigálás feltételei is.

De hogyan és miről beszélgessünk a gyerekkel a digitális világról úgy, hogy mindenkinek jó legyen? A Digitális Család pszichológusait kérdeztük.

Hogyan közeledjünk a gyerekhez?

Bármilyen rosszul is hangzik, sajnos sok családban jelent gondot a kommunikáció, sok szülő nem tudja, hogy hogyan lehet/érdemes beszélgetést kezdeményezni a gyerekkel. Íme, néhány tanács a pszichológusoktól, amely segíthet.

  • Osszunk meg a gyerekkel egy saját, mindennapi életünkben megélt élményt, kérjünk véleményt tőle. Például a villamoson való utazás közben láttunk egy érdekes dolgot, egy plakátot, reklámot, vagy az interneten olvastunk szülőként valamit.
  • Kérdezzük meg tőlük, hogy nem szoktak-e félreértésekbe bonyolódni sms-ezés közben, vagy messengeren, ha párhuzamosan több témáról beszélgetnek, vagy többen vannak a beszélgetésben. Ha ebből fakad félreértés, konfliktus, azt hogyan oldják fel? Személyesen? Messengeren? Megoldódik-e egyáltalán?
  • Kérjünk segítséget a gyermekünktől a telefonhasználattal, vagy az internetes programokkal kapcsolatban.
  • Szülő és gyermek küldjön egymásnak érdekes linkeket, amelyeket elolvasnak, mindketten megnézik, ÉS utána megbeszélik egymással.

Miről beszélgessünk?

A Digitális Család pszichológusai szerint életkor alapján más és más módon érdemes közelíteni a gyerekekhez, ahogy a lehetséges (digitális) témák is változnak, ahogy a gyerekek nőnek. A pszichológusok konkrét témákat is javasolnak, amelyekről kezdetben a szülőknek egymás között kell kompromisszumot hozni, majd a gyermek számára, az életkorának megfelelő szinten tolmácsolni, a későbbi életkorokban pedig átbeszélni ezeket.

0-6 éves kor: a hangsúly a szülők együttműködésén, egymással való kommunikációján van ebben az életkorban, melyet következetesen képviselnek a gyermekeik felé

- a családi normarendszer kialakítása, a mindkét szülő által elfogadott digitális világ használási kereteinek lefektetése (babafotók, gyerekfotók felrakása, majd milyen formátumban találkozzon és mikor elsőként a digitális világgal a gyermek)

- tv műsorok, első digitális játékok- a szülők szelektálásának fontossága

- korkülönbség a testvérek között - amit az egyiknek szabad, a másiknak még nem - hogyan valósítható meg a differenciálás

6-12 éves kor: a hangsúly áttolódik a szülő-gyermek kommunikációra, képviselve a már korábban kialakított családi normarendszert

- az online közösségi játékok veszélyei

- a pénz témája-mit, mennyiért veszünk meg a gyereknek, minek mi az értéke

- a Youtube használatának szabályai

- a helyes netes viselkedés (netes viselkedés és a valós viselkedés párhuzama)

- a személyes információk megosztásának szabályai

- a letöltés szabályai (vírus, anyagi tényezők, etika, stb.)

- a digitális világ nyújtotta sztereotípiák hatásai külön nemek szerint

- a szex, a káromkodás, az erőszak megjelenése a digitális világban-hogyan segítsük a gyermekünket, hogy ezekkel meg tudjon küzdeni

- mikor milyen készülék javasolt a gyerekeknek

12 éves kortól: a hangsúly a szülő hozzáférhetőségén van: a beszélgetésre, a serdülő dilemmáira nyitott szülői viszonyulás

- a chatelés alapszabályai

- Facebook - a közösségi nyomás hatásai

- a valódi intimitás és a pornó kapcsolata

- kibererőszak – mire kell odafigyelnie a gyereknek, hogyan védekezhet ellene, a valódi erőszak következményei

- párhuzamos tevékenységek (multitasking)

- konfliktusok a használat körül (félbeszakított játékok, stb.)

- a túl sok megosztás problémája

Bármilyen témákat is választunk, a legfontosabb az, hogy valóban érdekeljen minket a gyerek válasza, és beszélgetés alatt ne foglalkozzunk mással, csak rá figyeljünk. Így tudjuk kialakítani azt a légkört otthon, amelyben a gyerek bizalommal fog felénk fordulni akkor is, ha öröme van és akkor is, ha szomorúnak/bajban érzi magát. Ez a biztonságos internetezés alapja is.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai