Ezeket a fejlesztő digitális játékokat mutasd meg a gyerekednek!

Ezeket a fejlesztő digitális játékokat mutasd meg a gyerekednek!

Fegyverneki Gergő | 2019.10.24 | Olvasási idő: 5 perc

Sok szülőt aggaszt, ha a gyerek túl korán nyúl az okoseszközökhöz, de rajtunk felnőtteken múlik, hogyan cseppenek bele a legfiatalabbak a digitális világba. Ebben pedig óriási szerepe van azoknak az alkalmazásoknak, amelyek képesek fejleszteni az Alfa-generáció szókincsét, memóriáját és logikus gondolkodását. Itt az idő, hogy az egész család megismerje ezeket!

Digitális játékok: Jót és jól!

„Jót s jól, ebben áll a nagy titok” – mondta a költő. Nincs ez másképp a digitális világban sem. A szülői példamutatás, vagyis az egészséges offline – online egyensúly ugyanolyan fontos, mint a megfelelő appok használata. Ebbe az egészséges mértéknek megfelelően természetesen beletartoznak a csevegő és szórakoztató alkalmazások is, ugyanakkor ettől jóval többet rejtenek magukban az okoseszközök.

A digitális világ „KRESZ-szabályai”

Egyre több szülőben merül fel a kérdés, hogy hány éves kortól, mire, hogyan használják gyerekeik az okosmobilokat és tableteket, míg mások arra panaszkodnak, hogy az ő gyerekeik egésznap a telefont nyomkodják, és alig lehet a kezükből kivenni a készüléket.

Ilyenkor szoktam visszakérdezni, hogy amikor a gyerek kezébe adták a készüléket, miben állapodtak meg. Mert ha majd később autót veszünk szemünk fényének, jobb esetben előtte elküldjük őt KRESZ-tanfolyamra. Nincs ez másképp a digitális eszközökkel sem. Egy közös családi megállapodás, digitális házirend sokat segíthet abban, hogy a kütyüzésből adódó későbbi konfliktusokat megelőzzük.

Ha használjuk a digitális eszközöket, tegyük ezt helyesen! Máshogy viszonyulnak ugyanis azok a gyerekek az okoseszközökhöz, akikkel beszélgetnek a szüleik a helyes mobilozásról, és közösen hasznos alkalmazásokat fedeznek fel. Ehhez mutatunk most újabb példákat három korosztálynak:

Ovisoknak: Süni kalandjai

A Süni kalandjai (A sündisznó története ingyenes) appot gyerekpszichológusok fejlesztették ki 4-6 éves gyerekeknek. Egy ötrészes mesébe csöppenünk, amihez a különféle játékos feladványok is kapcsolódnak. Ezek fejlesztik az óvodások és kisiskolások beszédkészségét, logikus gondolkodását, megfigyelőképességét, valamint kiválóak és a térlátás fejlesztésére és a memória edzésére.

Az alkalmazásnak köszönhetően az alábbi feladattípusokban mérettethetik meg magukat a gyerekek:

●     képeken lévő különbségek megkeresése

●     levél kézbesítése megfelelő címre

●     kirakó

●     hibakeresés a képen

●     tárgyak megtalálása

●     hiányzó képdarabok megkeresése

●     útvesztők

●     számok növekvő sorrendbe rakása

●     sudoku tárgyakkal és geometriai formákkal

●     rejtett tárgyak

●     kakukktojás megtalálása

●     tortadíszítés

●     memóriajáték

Az androidos applikáció innen tölthető le.

Kisiskolásoknak: Algoritmus város

Ha valaki kedveli Super Mariot, akkor ebben az alkalmazásban sem fog csalódni. Számos karakter, többek között pingvin, katicabogár vagy nyúl segít elsajátítani az algoritmikus gondolkodás alapjait, miközben a kis játékosok segítik összegyűjteni nekik az aranyakat. Kincsvadászat során a különböző nehézségi szinteken megtanulhatják a gyerekek a kódolás olyan alapfogalmait, mint például a parancssorozatot, funkciókat és a hurok.

Androidra innen lehet letölteni az appot.

Felsősöknek és közös családi játékékhoz: Scottie go!

Nemrég indult hódító útjára a Scottie go! nevű társasjáték, de máris óriási népszerűségnek örvend. Ez a fejlesztő játék nyomtatott puzzle darabok és egy kísérő mobilalkalmazás (Anroid, iOS) kombinációjára épül, amely a programozás alapjaiba vezeti be a játékosokat.

A történet főszereplője Scottie, a robot, aki űrhajójával a Földre zuhant, de sajnos közben a jármű alkatrészei szétszóródtak. A játékosoknak kell segíteni, hogy Scottie megjavíthassa hajóját, és hazatérhessen. A hiányzó alkatrészeket az Iskolai változatban közel száz feladvány megoldásával lehet összegyűjteni, melyek egyre komolyabb kihívások elé állítják a kódoló játékosokat.

Lépj! Fordulj jobbra! Vedd fel! – ilyen és ehhez hasonló egyszerű utasítások megfelelő sorrendben történő végrehajtásával szerezheti meg Scottie a hiányzó alkatrészeket. Az utasításokat a játékosok adják a játék puzzle elemeinek megfelelő összeillesztésével. Ezeket csak be kell olvasni Scottie go! EDU alkalmazással. Androidon itt érhető el, iOS-en pedig itt.

Ekkor az alkalmazás értelmezi az összeállított kódot, és Scottie útvonalává alakítja azt, majd elemzi a helyességet, és ellenőrzi, hogy teljesült-e minden szükséges feladat és cél. Ha a megoldás megfelelő volt, Scottie végrehajtja azt a képernyőn, ha nem, a játékosoknak újra kell írniuk a programot. Sőt, ha a program túl hosszú lett, az alkalmazás jelzi, a játékosok pedig megpróbálhatják optimalizálni, azaz rövidíteni a kódsort. Igazi, szórakoztató kihívás gyerekeknek és szülőknek egyaránt!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai