Digitális lábnyomok: a te gyerekedé mekkora?

Digitális lábnyomok: a te gyerekedé mekkora?

Vendég | 2016.05.27 | Olvasási idő: 6 perc

Franciaországban idén májusban törvényt hoztak arról, hogy a nagykorúvá vált gyerekek beperelhetik a szüleiket, ha korábban olyan fotót osztottak meg róluk, ami nekik kellemetlen, mert ezzel megsértik a jogaikat. A büntetés 15 millió forintnak megfelelő euró, sőt, akár börtön is lehet. Vajon tényleg szükség van ilyen kemény korlátozásra, vagy elég némi tudatosság és elővigyázatosság?

digitális lábnyom fogalma azokra a jelekre, nyomokra vonatkozik, amelyek a felhasználó online jelenléte után maradnak, és amelyekből következtetni lehet a tevékenységére. Ilyen nyom például minden egyes kép, ami valakiről kikerül a netre. Az édes gyerekfotókra, a meghitt családi pillanatokat megörökítő képekre pedig csak úgy özönlenek a lájkok és a szívecskék Facebookon és Instagramon…

Hagyd, hogy ő is beleszóljon!

A te ismerőseid között is biztosan van olyan, aki annyira büszke a trónörökösre, hogy már újszülött korától szinte naponta posztol róla, és olyan is, akiről csak hallomásból tudod, hogy családot alapított, mert álnéven van fent a közösségi oldalakon, és mindenféle avatárokat használ profilkép helyett. Mi mindent érdemes tudni, hogy megtaláld az arany középutat? „A szülőknek nemcsak morális, hanem adott esetben jogi felelőssége is lehet egy-egy kép megosztásával kapcsolatban" – mondja Simon Éva jogász szakértőnk.

Ha jogi szempontból közelítünk, az első kérdés, hogy hány éves gyerekről van szó. Egy pár napos csecsemő fényképéről dönthet a szülő, a gyerek ebbe nem tud beleszólni. Ebben a helyzetben morális kérdések merülnek fel: a kicsi mit szól majd később ahhoz, hogy róla képek keringenek az interneten, esetleg ruha nélküliek, amik később szégyenérzettel tölthetik el. Ahogy nő egy gyerek, egyre inkább érdemes neki hagyni, hogy beleszólhasson ezekbe a dolgokba. Ilyenkor viszont probléma lehet, hogy egy gyerek nem feltétlenül látja át döntése következményeit, így komoly konfliktusok alakulhatnak ki közte és a szülő között.

Felelős vagy azért, hogy mit oszt meg

Gondolj bele: most fogalmunk sincs arról, hogy pár évtized múlva milyen lesz az internet

 

Elképzelhető, hogy 20 év múlva egyetlen kattintással elérhető lesz az összes, valaha rólunk készült fotó és írás, és ez dönthet majd arról, hogy kap-e a gyerek diákhitelt, lakáshitelt, felveszik-e egyetemre vagy éppen megkapja-e a munkát, amire pályázik.

A fentieket nyilatkozta Alice Marwick, a New York-i Fordham Egyetem digitális kultúrát oktató professzora a The Guardiannek a téma kapcsán. Ez az egyik olyan dolog, amit érdemes fejben tartanod, mielőtt megnyomod a megosztás gombot. A másik pedig az, hogy te hogyan éreznéd magad, ha egyszer csak az összes ismerősöd láthatna rólad egy olyan képet, amin épp a bilin trónolsz két évesen, vagy dundi tízévesként hófehér tornadresszben botladozol az első jazz-balett órádon.

Ha a szülőként kitennél egy képet, ami ellen a gyerek tiltakozik, akkor teljesítsd a kérését, akkor is, ha csak ötéves: a tilalom ugyanis erősebb. Kérd ki mindig a véleményét, mert ez remek alkalom arra is, hogy egész kicsi korától beszélgess vele arról, milyen fotókat okos dolog megosztani, és milyeneket nem. – Ha ő szeretne magáról képet feltenni, te viszont meg szeretnéd akadályozni ezt, akkor is megelőzéssel oldhatjátok meg helyzetet a legkönnyebben. Ha a gyerekednek van saját felhasználói fiókja, akkor dönthet a képeiről. A te felelősséged, hogy megtanítsd arra, hogy körültekintően használja az internetet.

Tudni szeretnéd, hogy mi mindent mondj el a gyerekednek, mielőtt megkapja az első okostetelefonját és teleposztolja a netet a képeivel, és azt, hogy más szülők hogyan kezelik ezt a helyzetet? Kattints IDE, és olvasd el a cikkünk folytatását!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai