Digitális gyereknek digitális zsebpénzt?

Digitális gyereknek digitális zsebpénzt?

Vica | 2018.10.17 | Olvasási idő: 6 perc
Vica
48 éves
2 gyerek édesanyja

Kamaszokat már érdemes megtanítani a netes és a kártyás fizetési tranzakciókra, mivel azok kikerülhetetlenek webes vásárlásnál vagy nagyobb fesztiválokon. De az érintőkártyák korában az üdítőt vagy a buszbérletet is egyszerűbb bankkártyával megvenni. Ráadásul az online játékok miatt a zsebpénzüket is szívesen tartják bankkártyán.

Malacpersely helyett digitális zsebpénz

Gyerekkorunkban egyszerű volt: kaptunk pénzérmét vagy bankjegyet, elkölthettük a boltban vagy a cukrászdában, esetleg gyűjtögethettük iskolai takarékbélyeget. A mai gyerekek is szívesen költenek cukorra vagy fagyira, az iskolai takarékbélyeg kihalt, felbukkant viszont egy újdonság: virtuális lézerkardot vagy "szupererőt" vennének, amit mindenféle digitális játékokban használnának fel. Ezeket készpénzzel nem lehet megvásárolni, tehát jó, ha mi szülők elkezdünk megbarátkozni a digitális zsebpénz fogalmával, már ha nem akarunk személyesen intézkedni minden adandó alkalommal, amikor a kedvenc játékhőst új kalappal vagy képességgel akarja a gyerek felruházni. Bizonyos kor után talán jobb is, ha nem vesszük át tőle ezt a remek feladatot, mert a virtuális pénzt is meg kell tanulni kezelni. És beosztani is. Mi szülők a kereteket tudjuk kijelölni számukra.

Korábban Himer Csilla pénzpedagógus-szakértővel vettük át, hogyan is alakítsuk ki a gyerekünk "digitális pénzfogalmát", hiszen ez kevésbé megfogható, mint a készpénzben felmutatott százasok-ezresek. Ha ezen már túl vagyunk, és gyerekünk virtuális játékot, szolgáltatást vagy szoftvert venne online, illetve egyedül-kortársakkal moziba, koncertre kezd járni, akkor megérett az idő létrehozni neki egy ifjúsági számlát, amiről ki tud fizetni készpénzben meg nem vehető dolgokat, és a visszajáróval-pénzváltással is kevesebbet kell bajlódnia. 

A PayPass-forradalom: tényleg gyerekjáték kártyával vásárolni 

Bár már 1995 óta használok kártyás fizetést, az életet igazándiból az "érintős" kártyák könnyítették meg, főleg mióta kisebb üzletek is elfogadják ezeket. Nagyobb rendezvények, fesztiválok teljesen átálltak a kizárólagos kártyás fizetésre, és idén végre nem kígyóztak hosszú sorok a feltöltő-visszaváltó pultok előtt a Volton vagy a Kincsem Parkban, mivel elfogadták a "rendes" bankkártyát is. A kiskorúak a helyben kiváltható, kis összegre feltöltött alkalmi eszközökkel tanulhatták meg ennek használatát, ha például kimentek a Szigetre. És ha már megtanulták, azt is láthatták, mennyivel gyorsabb PayPass használatával fizetni, mint apró után kotorni. Nem is beszélve az automatákról, például amiből közlekedési bérletet lehet vásárolni: a készpénzes fizetés némi kockázatot rejtett (lenyeli, kidobja, nem tud visszaadni...), de mióta felszerelték a masinákat az érintős fizetést lehetővé tevő panellel, tényleg két perc az egész, idegeskedés nélkül.

Digitális gyereknek digitális zsebpénzt?
Ifjúsági számlák: mit tudnak, mennyiért 

A sulikezdéskor úgy tűnik, a bankok is rákapcsoltak, és egyre többen ajánlanak viszonylag jól használható, nem túl költséges diákszámlákat, most már netes fizetési lehetőségekkel, a webshopokban is használható "dombornyomott", érintős fizetést lehetővé tevő kártyákkal (természetesen nem hitelkártyákkal). Bár általános iskolás-középiskolás korban korábban szinte mindenre elég volt egy pénztárca és egy malacpersely, mára változott a helyzet.

Az azenpenzem.hu oldal nemrég remek cikkben foglalta össze a magyarországi bankok aktuális diákszámla-kínálatát, amiből kiderült, az egyetemista korosztály ugyan a fő célpont, de számos banknál lehet már 14, sőt akár fiatalabb korban is számlát nyitni. Szinte ingyen lehet kártyás tranzakciókat bonyolítani, netbankot használni vagy havi egyszer-kétszer készpénzt felvenni. Ahol ez nem ingyenes, ott a havi költség 100-400 Ft közt szór a legtöbb banknál, az utalások ára gyakran a tranzakciós illetékkel egyezik meg. Utalás helyett a kártyás fizetést is használhatjuk a számlák kifizetésekor, akár az interneten keresztül is, illetve a rendszeres utalások díja jóval kedvezőbb, mint az egyszeri megbízásoké.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a kontinensen az elsők között nálunk jelent meg a virtualizált bankkártyával történő fizetést lehetővé tevő mobilfizetési szolgáltatás, ami az okostelefonozó diákoknak is hasznos lehet. Ez azt jelenti, hogy egy applikáció segítségével az okostelefonra digitalizálhatjuk a bankkártyát, és így a mobiltelefonnal úgy fizethetünk érintéssel, mint a bankkártyával, ha az okostelefonunk alkalmas erre.

Netes rendelések itthon és külföldön

A webshopos vásárlások és a videojátékok mikrotranzakciói már tényleg csak számlával-kártyával bonyolíthatóak. Ha kiskorú van a családban, először is a saját számlánkra ügyeljünk: a Google Play vagy az Apple Store szereti "hozzákötni" az akár egyszer is használt kártyaszámot a fiókhoz. Innentől viszont tényleg egy gombnyomással lehet fizetni, akár egy olvasni alig tudó elsős is meggondolatlanul rendelhet valamit, ha a mi kártyánk van épp regisztrálva. Csernok Miklós, a Kiszámoló Blog szerzője, pénzügyi tanácsadó erre az esetre azt javasolta, jelszóval kell védeni a kártyát és akkor nem tudnak a kölykök vásárolni. "A rendszer azonban trükkös: minden használat után megkérdezi, akarod-e, hogy legközelebb ne kelljen beütni a kódot. Oda kell figyelni, hogy nehogy egyszer igennel válaszolj." - figyelmeztet a szakértő.

Bár egyre több online fizetési rendszert kínálnak a szolgáltatók, Csernok Miklós szerint kezdetnek elég a tényleg biztonságos (bár már nem annyira olcsó) PayPal használatát megtanítani egy kamasznak, ami ez évtől már "magyarul" is tud (legalábbis ha a következő funkciókat használnánk: számlanyitás, fizetés, profil beállítások, hírlevelek, reklamációk intézésének útmutatója). A PayPal előnye a biztonság: ha neten vásárolunk vele, a vásárló fél a teljes vételárat és a szállítási költséget is visszaigényelheti, ha nem kapja meg a megrendelt árucikket, vagy az jelentősen eltér a webáruház termékleírásától.

Mit vehet a gyerek?

Fontos, hogy a gyerekekben a vásárlásaik során is tudatosak legyenek. Ha netről, webshopból rendelne a gyerek (főleg külföldről), előzze meg alapos tájékozódás, mutassuk meg neki, hogy ez mit jelent a gyakorlatban, akárcsak az ismert és a megbízható lelőhelyek listáját. Elengedhetetlen az ár-érték fogalom alapos átbeszélése, mielőtt használhatatlan vackokkal lenne tele a lakás, esetleg a várt árucikk soha nem érkezne meg, vagy nem is hasonlítana a monitoron megjelent fotóra. Azt viszont nekünk, szülőknek kell elfogadni, hogy legyen az valós vagy virtuális cikk, a gyerek időről időre számunkra értelmetlen kacatokra fogja költeni a zsebpénzét, ahogy annak idején mi is tettük. (A virtuális "kincsek" legalább nem rongálják a fogát, és a polcon sem kell nekik újabb és újabb helyet keresnünk.) Viszont mire egyetemista korba ér, már magabiztosan fogja "komolyabb" tranzakciókra is használni a számlát, kártyát, netbankot.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai