Az online könyvtár mindig nyitva van

Az online könyvtár mindig nyitva van

Vica | 2016.12.15 | Olvasási idő: 6 perc

Nem kell mindent a polcra gyűjteni, sőt, néha még e-könyvben sem. Rengeteg klasszikus mesét, ifjúsági irodalmat, kötelező olvasmányt lelhetünk az „online könyvtárban”. De kedvcsinálónak se rossz.

Nekem van egy ősöreg, amúgy szép kiadású Dzsungel könyve kötetem. Egy iskolai könyvtár selejtezte ki 9-10 éves koromban, én pedig rácsaptam. A selejtezés oka az volt, hogy két lapja is szakadt volt, ott bizony hiányos lett a szöveg. Nem nagyon zavart (az egyik laphiány szinte a legelején, a másik szinte a legvégén található), de bajba kerültem, amikor esti meseként akartam olvasni folytatásonként. Egy lukat nem lehet felolvasni, de nem telt sok időmbe kivadászni a netről a hiányzó sorokat – bár az valószínűleg egy másik fordítás lehetett (kissé eltérő szóhasználattal), a célnak megfelelt.

Kerestem már szöveget fejemben keringő szövegtöredékek alapján, vagy akartam mutatni olyan mesét, ami a mi zsúfolt könyvtárunkban sincs. A MEK OSZK honlap jól vizsgázott, szinte mindent megtaláltam (még olyasmit is, amit eredetileg nem is kerestem). Bár erősen „oldschool” az oldal megjelenése (érezhetően nem újult meg a „széles” képernyők elterjedése után), a tartalom gazdag, és ha jól látom, folyamatosan bővül is.

„Gyermek és ifjúsági irodalom” címszó alatt pontosan 471 tétel van, de a mesék száma ennek a többszöröse – az ábécésorrendben első, kurd meséket (magyarul, persze) tartalmazó válogatás önmagában is 11 mesét tartalmaz. Ha hirtelen keresünk klasszikus mondókát, mesét, kicsiknek való az Icinke-picinke válogatás például. De találhatunk erdélyi szász, örmény, román, lett vagy arab meséket (az Ezeregyéjszakát is), és rengeteg magyar népmesét is, Benedek Elek és mások válogatásában.

Az online könyvtár mindig nyitva van

A népmesék mellett ott sorakoznak az Andersen klasszikusok, a Római regék és mondák, Cooper Bőrharisnyája, Dániel Anna történelmi „csíkosai” és „pöttyösei”, vagy szeretett, idén elveszített bloggertársam, Birtalan Balázs édesapjának, Birtalan Ferencnek a versei is. (Olvassatok bele, nekem tetszik). Nem csak magyar szerzők szerepelnek: van Csudálatos Mary, Pán Péter és Gulliver is.

Bár „keményfedelűként” megvan nálunk mind, aki csak egy-egy Lázár Ervin történetet keres, itt megtalálja Bab Bercit, Berzsiánt, a hétfejű tündért és Mikkamakkát, a Négyszögletű Kerek Erdő valamennyi lakójával együtt. A hagyományos (HTML/WORD/PDF verzióban, de legalább egyfélében elérhető) szövegek mellett van hangoskönyv (ez itt a Kis Herceg például, mp3-ban) vagy rovásírásos (!!!) történet is, de akad vidám színdarab is (azonmód színpadra alkalmazható) Münchausen báró kalandjairól.

Nem vennéd tán meg, de belenéznél Cilike-történetekbe, vagy forrásként kell valamihez? Íme Tutsek Anna sorozata digitálisan. Még az is előfordulhat, hogy serdülő lányod is beleolvas, mit ad isten, megtetszik neki ez, vagy bármi más, amit a csak a címe alapján tán le se venne egy polcról. Ha viszont ingyen beleolvashat, kérheti a „papír verziót” (tipp könyvkiadóknak: segítsenek „mérhetővé” tenni a portált, a népszerűbb darabokat pedig adják ki újra, szépen illusztrálva mondjuk karácsony előtt).

Ha pedig régies-falusias újévi, névnapi és egyéb köszöntők válogatásában bogarásznánk egy megfelelőt, íme, a kötet, végszóként egyet idéznék belőle:

"Kétszerkettő, biz ez négy...

Újesztendő, üdvöz légy!

Fogadom, hogy jó leszek,

Soha rosszat nem teszek,

Csak atyámat, anyámat

Minden jóval megáldjad!"

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai