Az internetről is meg lehet tanulni helyesen írni?

Myreille | Olvasási idő: 5 perc

Myreille

Kor: 41 Gyerekek száma: 2
"Az anyaság a legnagyobb örömöm és a legnagyobb feladatom. Hiszem, hogy a tökéletes gyerekkorba a pocsolyában ugrálás ugyanúgy belefér, mint a tabletezés és a programozás. Fontos számomra, hogy a gyerekeim digitális életének is része legyek."

Bár szeretnénk azt hinni, hogy a nyelv írott alakja állandó és sérthetetlen – amit egyszer megtanultunk, az úgy van –, de ez önámítás. A nyelv él és változik, igazodik a használóihoz. Még az is előfordul, hogy a korábban hibás helyesírás válik a megfelelővé. Húsz évvel ezelőtt kardélre hányt volna a tanárom, ha az árbóc, észszerű, búra, nagyratörő, tenyérbemászó, vegyesúszás, setesuta szavakat így írtam volna le. Most viszont azért jár hibapont, ha nem. Tehát A magyar nyelv helyesírási szabályai 12. kiadásával újra kell tanulnia a helyesírást mindenkinek. Nem biztos, hogy azonnal egyértelmű és észszerű lesz minden!

A 12. kiadás elektronikus változata teljes terjedelmében elérhető a helyesiras.mta.hu oldalon. Lehet olvasni, tanulni és nem mellékesen kulcsszavas kereséssel is használható. Érdemes felvenni a kedvenc oldalak közé!

Alkalmazások

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet által üzemeltetett honlapon elérhető még 7 helyesírást segítő alkalmazás is:

 1. Külön vagy egybe?
  A szövegmező be kell írni a kérdéses szavakat pl. „helyesírás ellenőrzés” és azonnal jön a megfejtés, hogy helyesen „helyesírás-ellenőrzés” és akit érdekel – van, akit nem? – azt is megtudhatja (megtanulhatja), hogy milyen szabályok alapján jött ki ez a megfejtés.
 2. Helyes-e így?
  Szavak helyesírása. Ha bizonytalanok vagyunk magánhangzók hosszúságában, j/ly szabályban, akkor érdemes ezt használni. Itt is célszerű megnézni a magyarázatot pl. az előbb citált búra helyesírásánál a magyarázatban látszik, hogy a 11. kiadásig a bura volt a helyes, a 12. változattól viszont ú-val helyes.
 3. Elválasztás
  Az elmúlt 10 évben alig választottam el szavakat, viszont a gyerekemet korlátozza a füzetlap, így vele újra kell tanulnom az új szabályokat. Ha elbizonytalanodunk, inkább megnézzük a rafináltabb szavakat.
 4. Névkereső
  Itt lehet minden nevet kipróbálni az „Északi-középhegységtől” a márkaneveken át az intézménynevekig. A Toldi Mozit, Petőfi Rádiót és a Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda stb. még zavarba hozza a rendszert – pedig most már így helyes, hogy minden tagját nagybetűvel írjuk -, de általában összességében jól használható ez az alkalmazás is.
 5. Ábécébe rendezés
  Betűrendbe rendezni szavakat nem nagy mutatvány. Általános iskola 2. osztály. De mindenki tudja, hogy az a-á, e-é, i-í között valamint a kis- és nagybetűk között nem teszünk már különbséget? Tehát az alma, állhatatos, Adrienn betűrendben így helyes: Adrienn, állhatatos, alma.
 6. Számok
  Kell-e kötőjel vagy sem? Hogyan kell a magyar helyesírás szabályai szerint leírni a számokat. Szerencsére a helyes megoldásokhoz magyarázat itt is tartozik, így sokat lehet tanulni belőle.
 7. Dátumok
  Melyik a helyes? Szeptember 1-jén vagy szeptember 1-én. Attól függően, hogy erre a kérdésre ki hogyan válaszol, szintén belőhető, hogy mikor járt iskolába. Viszont a jó hír, ami azok számára, akik a nyelvet logikával próbálják megérteni inkább zavarba ejtő, hogy jelen pillanatban, amikor a 12. kiadás van érvényben, mindkettő helyes.

Helyesírás az internetről

A tanulásban ezek az alkalmazások a magyarázatok miatt nagyon hasznosak, segítik rögzíteni a szabályokat, nem csak egy-egy szó helyesírását!

Olvasmányok

Hasznos olvasmány még a nyest.hu – Nyelv és tudomány. Szülőként mindenképpen érdemes előolvasni a cikkeket (régieket és újakat egyaránt), csak utána mutatni meg a gyerekeknek pl. a Plútó helyesírásáról, a helyesírás és a központozás fontosságáról vagy az idegen szavak ragozásáról. Utóbbi nem tűnik alsós feladatnak, de ha gyerekeim kedvenc (mese)hőseire gondolok (Thomas, Luke Skywalker), már elsőben aktuális a téma.

Apropó, régi cikkek! A 12. kiadás óta az internet már közel sem olyan jó iránytű, mint korábban, hiszen a régebben született cikkek a régi helyesírás szerint készültek. Elég csak a cikk elején említett árboc-árbóc keresési találatokat megnézni. Jelenleg az árboc vezet, miközben már az árbóc a helyes. (Halkan jegyzem meg, hogy a szövegszerkesztőm beépített helyesírás ellenőrzője is helytelennek jelöli még az árbóc-ot.)

A netet gyűjtött információkra, így a helyesírás témakörre is igaz, hogy mindig hiteles forrásból szerezzük be az információkat. Helyesírási kérdésekben jelenleg a helyesiras.mta.hu a leghitelesebb.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai