Az Amigók jövőre digitális kompetenciákat is fejlesztenek!

Az Amigók jövőre digitális kompetenciákat is fejlesztenek!

Myreille | 2019.01.11 | Olvasási idő: 4 perc

Az idei évben a Vodafone Digitális Kórházi Angyal Fábián Sára, az Amigos a Gyerekekért Alapítvány alapítója. Az Amigók azért dolgoznak, hogy a tartósan kórházi ellátásban részesülő gyerekek mindennapjai szebbek legyenek. A Vodafone Magyarország Alapítvány pedig azt tűzte ki célul, a digitális eszközhasználatot növelje a tanulásban, ezzel is hatékonyabbá, élményszerűbbé téve az oktatást. A Vodafone Alapítvány éppen azért választotta Fábián Sárát Kórházi Angyalnak, hogy ő és a mögötte álló szervezet mostantól digitális eszközökkel is színesíthessék a gyerekek oktatását.

Hogyan jutottél el addig, hogy Te lettél a Vodafone Digitális Kórházi Angyala? 

Fábián Sára: Kilencéves koromban egy egész évet kellett kórházban töltenem. Magántanuló lettem és a szüleim, a nagyszüleim, a családi barátok és a tanáraim összefogása kellett ahhoz, hogy ne maradjak le és ne kelljen évet ismételnem. Meghatározó élményem lett, hogy a felnőttek, a közösség mennyit tett értem, hogyan támogatott mindenben. A tanáraim beküldték a kórházba a tananyagot, anyukám pedig megtanította, mert akkoriban még nem voltak kórházi pedagógusok. Ha nagyon rosszul voltam, anya csak felolvasta a tananyagot, máskor együtt tanultunk. Eközben apa, a nagyszüleim és a családi barátok dolgoztak és a testvéremmel voltak otthon, aki akkor még nagyon kicsi volt. Amikor meggyógyultam, először orvos akartam lenni, de hamar kiderült, hogy a biológia és a kémia nem az én asztalom, így pénzügyi-számviteli irányba indultam el. Elsőéves egyetemista voltam, amikor elkezdtem az Amigos szervezését, mert mindig bennem élt, milyen fontos a beteg gyerekeknek az ilyen törődés és milyen nagy támogatás ez a családjaiknak is. A Vodafone Alapítvány 2018-ban felfigyelt erre a tevékenységemre, és mivel a céljaink remekül kiegészítik egymást, és úgy gondolták, hogy szívesen támogatnák tulajdonképpen nem is csak az én tevékenységemet, hanem az Amigos tevékenységét, ezért felkértek, hogy 2019-ben viseljem a Vodafone Digitális Kórházi Angyal címet. 

Fábián Sára (Forrás: Vodafone Magyarország Alapítvány)
Fábián Sára (Forrás: Vodafone Magyarország Alapítvány)

Hányan járjátok most a kórházakat?

Fábián Sára: Jelenleg 94 egyetemista, Amigo jár hat magyarországi kórházba nyelvet tanítani vagy csak játszani az éppen bent fekvő gyerekekkel.1. számú és a 2. számú (vagy másik nevén Tűzoltó utcai) gyerekklinikára, a Szent László kórházba, a Bethesdába, az Ilka utcai klinikára és a szegedi klinikára. Van ahová csak hetente egyszer, de van, ahová háromszor. Nem a betegségekről beszélgetünk, hanem abban hiszünk, hogy teljesen más úgy visszamenni az iskolába vagy óvodába, ha egy gyereknek nemcsak az az élménye van, hogy milyen rossz volt a kórházban, hanem elmondhatja a társainak, hogy van egy egyetemista barátja, akivel kártyázott, beszélgetett vagy éppen tanult.

Milyen pluszt tudsz vinni az Amigos tevékenységébe Vodafone Angyalként? 

Fábián Sára: Eredetileg az oktatási tevékenységük során nem tudtunk digitális eszközöket használni, pedig azt azért mi is látjuk, hogy a gyerekeket egész nap digitális eszközök veszik körül, általában van velük telefon, sok esetben tablet vagy laptop is. Egész nap ezeket használják kapcsolattartásra, játékra, és most jó lehetőség nyílik arra, hogy bevezessük őket egy másik világba is és együtt megtapasztaljuk, milyen más módon is lehet használni ezeket az eszközöket, mert például a tanulást is élményszerűvé lehet tenni digitális eszközökkel.

Mire fogjátok tanítani a gyerekeket?

Fábián Sára: A gyerekhez egy-egy foglalkozáson mindig egy vagy több Amigo, egyetemista érkezik, akik tanulnak velük, játszanak, kézműveskednek, barátkoznak. Most ezeket a foglalkozásokat bővítjük a digitális eszközök bevonásával, hogy még könnyebben tudják elsajátítani a tananyagot a gyerekek, ne maradjanak le az iskolában és régi osztálytársaikkal tudják folytatni az iskolát. Arra a legtöbb szülő felkészül, hogy matekból, magyarból, történelemből bőven van mit bepótolni, ám a digitális ismeretekben és kompetenciákban sem maradhatnak le a gyerekek. Nem elég, hogy az eszközök hozzáférhetőek legyenek számukra, az eszközök használatára is meg kell tanítani a gyerekeket.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai