Lehet lányoknak is izgalmas az infós karrier!

Lehet lányoknak is izgalmas az infós karrier!

Vendég | 2017.08.07 | Olvasási idő: 4 perc

Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese mesél életéről, karrierjéről és arra buzdítja a lányokat, hogy kódoljanak. Az informatika érdekes és izgalmas!

Indiában nőttem fel, és a ’90-es években szereztem diplomát, amikor az informatika világa teljes gőzzel az évezredváltásra figyelt. Miközben a világ a ’millenium bug’-ra kereste a gyógyírt, India informatikai szektora felvirágzott, és a hagyományosan legnépszerűbb orvosi és mérnöki szakmákkal szemben az informatikai karrier vált a legizgalmasabb lehetőséggé. Mind a fiatal férfiak, mind pedig a fiatal nők számára a műszaki és természettudományi tantárgyak és a matematika területén megszerzett készségek nyitották meg a progresszív, élvezetes és sikeres nemzetközi karrier felé vezető utat.

Piackutatási elemző szerettem volna lenni

Akkoriban piackutatási elemző szerettem volna lenni, így posztgraduális végzettségemet operációkutatásból szereztem. A kurzus részeként emelt szintű elemzési módszertant tanultam, melynek célja a jobb üzleti döntések és problémamegoldás támogatása volt. Matematikai modellekkel dolgoztam, valamint műszaki tudományokkal, számítógépes játékokkal, szimulációval és kódolással foglalkoztam. A kódolást különösképpen élveztem.

Karrieremet piackutatási elemzőként kezdtem, de az indiai gazdaság nyitásának és a virágzó informatikai szektornak köszönhetően hamarosan átléptem az informatika világába. Kódolási ismereteimnek köszönhettem az első munkahelyemet, ahol egy vezető technológiai cég programvezetőjeként dolgoztam. Az IT jól illeszkedett a problémamegoldás, valamint a technológiai kihívások iránt mutatott érdeklődésemhez.

Műszaki vezérigazgató-helyettes vagyok a Vodafone Magyarországnál

Jelenleg a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese vagyok, és új hálózati és IT technológiákkal foglalkozom. Hozzám tartozik a big data, a dolgok internete (IoT), az új technológiák, a 4G, 4G+, valamint hálózatunknak az 5G irányába mutató fejlesztése.

Itt, Magyarországon a lányok hagyományosan nem választanak olyan nagy arányban műszaki és természettudományi tantárgyakat és matematikát, mint az indiai lányok. Arra szeretném bátorítani őket, hogy gondolják át a technológiai karrier lehetőségét.

[caption id="attachment_3206" align="alignleft" width="216"]

Amrita Gangotra a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese
Amrita Gangotra a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese[/caption]

Ezért nagyszerű dolog a Vodafone és a Code First: Girls program közötti összefogás, amely ez év júliustól októberig kínál ingyenes kódolási oktatást 14-18 év közötti lányoknak 26 piacon - beleértve Európát, Indiát, a Közel-Keletet, Dél-Afrikát és Ausztrálázsiát -, a technológia terén szerzett korábbi tapasztalattól függetlenül.

A Vodafone kódolási kurzusaiban partnerünk, a Code First: Girls nyújt segítséget, és alapismereteket kínál olyan számítógépes nyelvekből és fejlesztői programokból, mint pl. a html, CSS, GitHub vagy a Bootstrap; ezzel biztosítva, hogy az egyhetes oktatási program végére a résztvevők akár website-ot tudjanak fejleszteni.

A Vodafone iskolákkal együttműködve valósítja meg a programot, de azok a lányok, akiknek az iskolája nem vesz részt a programban, itt ugyancsak jelezhetik érdeklődésüket.

A program bejelentése óta 200 jelentkezést regisztráltunk. A program kiváló alkalmat kínál egy folyamatosan mozgásban lévő területen történő munkavégzésre, ahol teret kap az innováció és az új ötletek. Remélem, hogy még sokkal több fiatal nő jelentkezik majd.

A Vodafone Magyarország és a Code First: Girls együttműködésében augusztus 28-31. között megvalósuló kurzusról bővebb infók itt találhatók és itt lehet jelentkezni is.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai