A tudomány szórakoztató! Fedezd fel ezeket a weboldalakat!

A tudomány szórakoztató! Fedezd fel ezeket a weboldalakat!

Myreille | 2020.01.21 | Olvasási idő: 3 perc

Az appokkal mintha „kihaltak” volna azok a weboldalak, amelyek érdekes tényeket, történelmi, tudományos dolgokat tesznek érthetőbbé, feldolgozhatóbbá. A látszat viszont csal! 5 izgalmas site-ot mutatunk most, amelyek felnőttnek és gyerekeknek is szórakoztatóak, informatívak. Közös ezekben az oldalakban, hogy mind angol nyelvű, azonban ez senkit se ijesszen meg, hiszen a nyelvtanulás (vagy -gyakorlás) lehet a járulékos haszon.

Interaktív periódusos rendszer

A kémiai elemek periódusos rendszere korán elkezdi érdekelni azokat a gyerekeket, akik valamelyik játékban (Pl. Minecraftban, Atomas) találkoznak az elemekkel. Az angol nyelvű, interaktív periódusos rendszer szórakoztatóvá teszi a kémiai elemek tulajdonságainak felfedezését. Az elemeknél szereplő képek izgalmassá és kézzelfoghatóvá teszik a periódusos rendszert – a lítiumhoz akkumulátort, az aranyhoz koronát, a héliumhoz lufit párosít. Tehát nem „egy rejtélyes tantárgy rejtélyes táblázata” lesz, hanem a világ lenyomata.

Kép: neal.fun/deep-sea
Kép: neal.fun/deep-sea

Merülés az óceán mélyére

Meddig merül le a jegesmedve? Vannak élőlények 1000 méter mélyen a tengerben? Hol élnek a 10 méter hosszú tintahalak? A The Deep Sea weboldalon az egeret görgetve egyre lejjebb és lejjebb merülhetünk az óceánba. Mélyebbre merülhetünk, mint amilyen magas a Himalája. Szórakoztató ez a görgetés azoknak, akiket már foglalkoztatott, hogy mi lehet az óceánok mélyén, de azoknak is, akik ezen a problémán még nem morfondíroztak.

A világűr felfoghatatlan nagysága

Az embertől, egészen pontosan egy asztronautától indul, majd bolygók, holdak, csillagok, feketelyukak és csillagködök növekvő során ámulhatunk el az univerzum méretein. (Szinte felfoghatatlan méretein.) A The size of space különleges utazás, amihez a jobbra nyilat kell nyomogatni vagy újra és újra jobbról balra kell húznunk az egerünket (vagy az ujjunkat). És ha már itt vagyunk, érdemes ránézni a „How Fast Are You Moving?” oldalra is, mert miközben ülünk a gép előtt igenis haladunk, forgunk, keringünk a Földdel, a Tejútrendszerrel együtt.

Kép: histography.io
Kép: histography.io

Interaktív idővonal

A Histograpy 14 milliárd év egyetlen, interaktív idővonalon. Az ősrobbanástól 2015-ig a történelmi eseményeket különböző időszaki (évek, évtizedek, évszázadok, évezredek, történelmi időszakok) bontásban és témakörök (irodalom, tudomány, háborúk stb.) szerint is végig lehet görgetni. Minden eseményt egy-egy pötty jelöl, mármint akkor, ha az angol nyelvű Wikipedian szerepel, mert az idővonal innen veszi az adatokat, illetve az esemény bővebb ismertetését is innen veszi.

Kép: neal.fun/who-was-alive
Kép: neal.fun/who-was-alive

Ki hány éves volt akkor?

A történelem (tanulás gyakran) évszázok végeláthatatlan halmaza. A Who was alive in …? viszont érdekes utazás az időben. Időszámításunk előtt 200-től időszámításunk szerint 2000-ig rákereshetünk egy dátumra és megtudhatjuk, ki született, ki halt meg abban az évben, illetve a hírességek közül ki hány éves volt. 

1976-ban, amikor születtem, David Bowie 29 éves, Stephen Hawking 34, Muhammad Ali 34, Freddie Mercury 30, Nelson Mandela pedig 58, Joan Miró 83 éves volt. De az is egy pillanat alatt kiderül, hogy az Árpád-ház kihalásakor (1301-ben) Dante 36, Marco Polo pedig 47 éves volt. 1848-ban született Gauguin, Renoir 4 éves, Edison és Bell 1 éves, Nobel 15 éves, Faraday 57 éves volt. – És igen, aki elkezdi nézi, kutatni ezeket a különleges történelmi tablókat, nem tudja abbahagyni, ahogyan azt sem, hogy teljesen legörgessen a tenger fenekére.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai