A technológia nem a férfiak kiváltsága!

A technológia nem a férfiak kiváltsága!

Myreille | 2020.03.06 | Olvasási idő: 6 perc

Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Elon Musk. Valószínűleg neked is ez az öt név jut először eszedbe, ha olyan embereket kell mondanod, akiknek meghatározó szerepe volt (és van) az utóbbi évek technológiai fejlődésében. Öt, tagadhatatlanul zseniális férfi, ám joggal merül fel a kérdés: tudsz mondani nőt is? (És miért ilyen kevés a STEM területén dolgozó nő?)

A STEM az angol Science, Technology, Engineering, és Mathematics szavakból képzett betűszó, vagyis a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika összefoglaló, közös elnevezése.

Milyen kép él bennünk a tudományról?

A technológia arcát „fehér, fiatal, középosztálybeli, férfinak” képzelik a legtöbben, derült ki a Vodafone tanulmányából. Az eredmény kicsit elkeserítő, de nem meglepő annak fényében, ha a digitális technológia nagyágyúira gondolunk. De citálhatnánk példának akár Szilícium-völgy (Silicon Valley) vígjátékot, akár a Dexter laboratóriuma rajfilmsorozatot is, mindkettőben markánsan megjelennek a sztereotípiák.

Legutóbb STEM területen nagy női sikerről akkor hallottunk, amikor 2018-ban Donna Strickland-ot Arthur Ashkin-nal és Gérard Mourou-val együtt fizikai Nobel-díjjal tüntették ki, és ugyanebben az évben Frances H. Arnold munkáját kémiai Nobel-díjjal tüntették ki George P. Smith-szel és Sir Gregory P. Winter-rel együtt.

Technológia vonalon női, világszerte ismert influencereket nehéz mondani – őszintén bevallom, nekem egy sem jut eszembe több percnyi gondolkodás után -, de példaképekből nincs hiány. Katherine G. Johnson, Margaret Hamilton és Ida Rhodes karrierje és sikerei bármelyik lányt motiválhatja arra, hogy az informatikai karriert tervezzen és építsen.

Miért kevés a nő az IT szektorban?

Bár a megfelelő tudással és képességekkel rendelkeznek - arról nem is beszélve, hogy izgalmas karriercélokat tűzhetnének ki maguknak -, a pályaválasztás során még mindig kevés lány választja a technológiai területet és az informatikát. Ennek többek között az az oka, hogy kevés hiteles példaképet ismernek miközben számos tévképzet él az informatikusokról és sok esetben a szülők sem értik az új szakmákat és az abban elérhető sikereket. Mindezek a félreértések és felszínes ismeretek látványosan jelennek meg, amikor a többség a technológia arcát férfinak írja le.

Pedig a technológia lehet nő is! Valódi arccal azok töltik meg, akik hivatásukká választják.

Kik a technológia influencerei?

Alexa nő. Siri nő és a Waze navigátora nő. Vagyis legtöbbször nő. Ám mégse ettől kap majd női arcot a tudomány és a technológia, hanem a Starlink Mission-höz hasonló események miatt. Elon Musk és a SpaceX újdonságai rendre nagy figyelmet kapnak, így többszázezren követték a Startlink rakéták kilövését is. Az online közvetítésben, ami bármikor visszanézhető a Youtube-on, két szakértő magyarázta el, tette mindenki számára érthetővé, hogy mi fog történni. Két mérnök. Mindkettő (fiatal) nő.

 

 

A hétköznapi hősök és az álmaikat követő nők a bizonyítékok arra, hogy a technológia arca bármilyen lehet, nem számít a nem, a bőrszín, a kor és az sem, hogy honnan származol. Tudományos, technológiai és informatikai területen bárki megtalálhatja a saját karrierjét.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai