A legjobb appok tanuláshoz a pedagógus ajánlásával

A legjobb appok tanuláshoz a pedagógus ajánlásával

Fegyverneki Gergő | 2019.01.03 | Olvasási idő: 3 perc

Szülőként vagy pedagógusként elsőre talán nem is gondoltad volna, hogy közös családi élménnyé válhat a tanulás az okostelefonok segítségével. Hogyan? Máris mutatom azokat az appokat, amelyekkel otthoni készüléskor vagy éppen tanórán igazi felfedezés lehet a tanulás, de előtte nézzük meg, hogy pontosan mi az a mobiltanulás!

Játékból praktikus taneszköz

Az emberiséget mindig izgatta, hogy a különféle eszközöket hogyan lehetne a tanítás és tanulás szolgálatába állítani. Eszerint egy darab fából vagy egy kavicsból is könnyen lehet taneszköz, ha ezeket nevelési és oktatási céllal megfelelően használjuk pedagógiai helyzetekben.

 

A személyi számítógépet is egyre többször használják informatikaórákon túl különféle tanulási helyzetekben. Nincs ez másképp az okostelefonokkal sem. Olyannyira, hogy ma már a mobileszközökkel támogatott tanulásnak, vagyis a mobiltanulásnak külön szakirodalma van. Ezek az írások pontosan arra keresik választ, a Z- és Alfa-generáció által kedvelt eszközök - amelyeket többnyire csevegésre és szórakozásra használnak - hogyan válhatnak praktikus taneszközzé.

Tanulástámogató appok

A készülékekben eleve olyan funkciókat építettek be, amelyeket jól lehet használni a tanulásra. Például egy hosszas történelemleckéről készíthetünk jegyzetet, vagy a kamerával rögzíthetünk tanórán egy kísérletet. Ezenkívül azonban számos izgalmas és a tanulásban jól használható alkalmazás létezik, amelyek nemcsak látványosak, hanem segítik a megértési folyamatot is. Jöjjenek tehát a legjobb oktatási célú appok!

Ha kísérletező kedvében van a gyerek, vagy nem érti a kémiát

A Beaker mix chemical alkalmazást megnyitva a kijelző a kémióráktól ismert kémcsővé változik. Ezt követően a virtuális periódusos rendszerből ebbe különböző elemeket, vegyi anyagokat adagolhatunk. Ez még önmagában nem sokat tesz hozzá a tanuláshoz, azonban ha ezek az elemek reakcióba lépnek egymással, akkor megjelenik a reakcióegyenlet, sőt a mobil magát a kémiai reakciót is szemlélteti. Így – anélkül, hogy felrobbanna otthon a garázs vagy más baleset történne – könnyedén kipróbálhatjuk a gyerekekkel közösen, hogy mi történik akkor, ha káliumot dobnak a vízbe.

Talán így az iskolában is nagyobb kedvük támad a kémiatanuláshoz, vagy épp ez ötlet indítja el őket későbbi karrierjük útján. Kémiát ugyan csak 7. osztályól tanulnak a diákok, de akár már ötödik osztálytól kezdve érdemes ismerkedni ezzel az alkalmazással. A fizetős verzió még azt is megengedi, hogy egyik telefonból a másikba öntsük át az anyagot.

Űrutazás a szobából, miért ne?

Szintén a természettudományos tantárgyak megszerettetéséhez vagy épp a kíváncsiság csillapításához ajánlom a Planetarium 3D applikációt. Segítségével a Naprendszert „járhatjuk körbe” egy modern háromdimenziós modell segítségével. Mindezt úgy, hogy az időérzékeny térszimulátor valós helyzetében mutatja a Napot és körülötte keringő bolygókat, a kisbolygók holdjait, a csillagokat, az üstökösöket és a műholdakat.

 

Ezekre nemcsak ránagyíthatunk, hanem mindenre kiterjedő információkat szerezhetünk, így például a tömegéről, a keringési sebességéről, a felszínéről vagy a szerkezetéről, mi több a NASA által készített fotókat is megnézhetjük, vagy egy kattintással átléphetünk a Wikipedia szócikkébe, ha még több mindent szeretnénk tudni. Egy ilyen alkalmazással már az alsótagozatos diákok is jobban rá tudnak csodálkozni a világ rejtélyeire, így nyugodtan mutassuk meg nekik ezt az appot.

Szövegelés közösen!

Fogalmazásíráskor, legyen ez magyar vagy épp idegen nyelven, gyakran panaszkodnak arra a gyerekek, hogy nincs semmi ötletük. A képzelőerő fejlesztéséhez felső tagozatos kortól nyugodtan vessük be azért a mobilokra telepíthető story-kockák valamelyikét. Szinte nincs olyan tantárgy, ahol ne inspirálhatna a Story dice.

 

Fejleszthetjük ezzel a kreativitást, a képzelőerőt, a kommunikációs készséget, sőt a történetmesélés közös öröme miatt még a közösséget is jobban összehozza akár családi eseményről vagy iskolai eseményen kerüljön elő ez az app.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai