A digitális évtizedben is merj időnként analóg lenni!

A digitális évtizedben is merj időnként analóg lenni!

Szonja | 2020.01.10 | Olvasási idő: 4 perc
Szonja
38 éves
2 gyerek édesanyja
A cikksorozat további részei

Bármilyen fontosak is a digitális készségek, vannak olyan analóg képességek is, amelyekről nem érdemes lemondanunk szülőként sem. Nekem is megvan a listám, amelynek első elemeit egy óvodással már elkezdhettem kipipálni: amikor adventi koszorút készítünk vagy futóbiciklivel szeljük az utcákat. Ezeket éppen olyan fontosnak tartom, mint hogy később majd a cyberbullyingról felvilágosítsam. Íme, a Fontos Analóg Dolgok Listája – nálam.

1. Legózni, legózni, legózni!

Amikor az első Duplo-állatok a háztartásunkba kerültek, a férjem már azt várta epedve, mikor kezdhet el legózni lányával. Ez az idő végre eljött, és bár egyelőre inkább ő rakja össze a dinoszauruszt, krokodilt és vonatot, gyermekünk így is látja, a kreativitás hogyan szárnyalhat. A kockák egymásra pakolgatása emellett kézügyességet és fantáziát fejleszt.

2. Kézműveskedni

Gyurmázunk, gyúrunk, sütit szaggatunk, festünk, vágunk, ragasztunk, mert a finommotorika fejlesztéséhez ezeknél nincs is jobb út. A tapintás jellegű ingerek stimulálják a kicsiket, tanulási részképesség-zavarok előzhetők meg vagy ismerhetők fel korán, ha a gyereknek van lehetősége tenyerével, ujjaival formázni. Most még díszeket fest, aztán megmutatja, hova kerüljenek melegragasztóval az adventi koszorún, jövőre már többre lesz képes, így haladunk előre.

3. Sportolni, mozogni

A harmadik ikszbe lépni úgy, hogy sem úszni, sem biciklizni nem tudtam – hát, kellemetlen volt. Lányomnak már van futóbiciklije, kétkerekű rollere, idén már karúszóval ment a vízbe, síelni tanul. A sokféle mozgásformának köszönhetően erősödik és ügyesedik, a későbbiekben pedig biztosan élvezi majd, hogy sok mindenben kipróbálhatja magát.

4. Könyvet olvasni

Gyermekeimet két bölcsész szülővel verte meg a sors: nappalinkban beborítják a falat a polcon sorakozó kötetek, részben családi örökség, részben saját gyűjtés eredményeképp. Ma már mi, szülők is sokat olvasunk telefonon vagy tableten, de az olvasás igazi élményét nekem még mindig egy kézzel fogható kötet adja. Gyarapszik már az kicsik kis könyvtára is, az illatos, színes, megsimogatható, becsukható könyvek élményét is szeretném átadni nekik. Remélem, értik majd, mi a Gutenberg-galaxis.

5. Fejben számolni

Kézenfekvő a telefon számológépébe bepötyögni, mennyit is kell kifizetnünk havonta rezsiköltségekre, de jó lenne, ha majd a gyerekek nem úgy keringenének a hipermarketben, hogy vagy gőzük sincsen arról, mennyit fizetnek a végén, vagy ott is okoseszközben rögzítik az árakat, hogyha szeretnék tudni, mennyi az annyi. A fejszámolás rengeteg helyzetben óriási előnyt jelenthet, így már most elkezdtük ennek alapjait letenni, gyakran számolunk együtt.

6. Analóg órát leolvasni

Régi otthonunk falán volt egy visszafelé járó poénóra. A meglepett arcok mindig felderítettek, amint próbálnak rájönni arra, mit is mutat. Szeretném, ha a gyerekek nem lepődnének meg egy hagyományos számlapos óra láttán, aztán ha már profik lesznek, talán kitesszük új otthonunkban is a visszafelé járót.

A digitális évtizedben is merj időnként analóg lenni!

7. Háziállatról gondoskodni

Tamagocsim sosem volt, de teveclubos tevét nevelgettem magam is, a hús-vér macskáink mellett. A háziállattól szeretetet és kötődést kapunk, miközben felelősségre nevel. Ha már majd nem csak a nyúzásra képesek gyerekeim, megfelelő életkorban lesz újra házi kedvencünk is.

8. A háztartás alap problémáit megoldani

Eldugult wc, kiégett körte, falról leesett kép: jó, ha tudják, hogy verjenek be egy szöget, hárítsanak el dugulást, csavarjanak be új izzót. És ugyanígy tudják azt is, kit hívjunk és hol keressük a számát, ha a tudásunkat meghaladó baj van.

9. Sütni, főzni

Nálunk a konyhában demokrácia van, férj és feleség is kevergeti az ebédet. A főzés, sütés jó móka és sikerélmény, tavaly már a naggyal együtt készítettem el a karácsonyi sütemények egy részét, és főzésnél is gyakran odahúzza székét a pult mellé. Ráadásul az együtt készített étel a kóstolgatásoknak köszönhetően később jobban is fogy. Nem utolsósorban a jövendő házastársak is örülnek majd, ha nem csak rendelni, de készíteni is tudják a gyerekek a pizzát.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai