A 6 legnépszerűbb nyelvtanuló alkalmazás

A 6 legnépszerűbb nyelvtanuló alkalmazás

Tünde | 2016.09.28 | Olvasási idő: 6 perc

Korunk okoseszközei újabb és újabb lehetőségeket kínálnak a nyelvtanuláshoz. Az okostelefonok használatával például megszűnik a helyhez kötöttség, nem kell órákat utazni nyelvtanfolyamra, és a régi könyvek helyett modern, digitális eszközökön tanulhat a gyerek – mégpedig játékos és élvezetes módon, azonnali visszajelzéssel, anyanyelvi, tökéletes kiejtésű hanganyaggal.  Nemrég számoltunk be egy magyar fejlesztésű applikációról, mely a mai kor igényeire épül. Most listává bővítjük a nyelvtanulásra használható alkalmazások kínálatát.

A Vodafone összeállította a legismertebb és legnépszerűbb nyelvtanító és nyelvtanulást könnyítő alkalmazások listáját. Bevallom, én egyiket sem ismertem korábban.

  1. A Duolingo alkalmazást az Apple és a Google egyaránt a „legjobbnak” választotta. Magyarul az angol nyelvű kurzus érhető el, de az angolon keresztül természetesen további idegen nyelveket is lehet tanulni.
  2. A Memrise szintén használható Androidos és IOS készülékeken, de akár számítógépen is. Az alkalmazás jelenleg 300 ezernél is több nyelvtanító kurzust tartalmaz több mint 200 nyelven.
  3. Az ingyenes és fizetős verzióban is elérhető Busuu azoknak ajánlott, akik már tudnak angolul és második, harmadik nyelvet szeretnének megtanulni, az oldalon ugyanis nincs magyar nyelvű kurzus.
    A 6 legnépszerűbb nyelvtanuló alkalmazás
  4. Angolul tanulóknak, kicsiknek és nagyobbaknak is érdemes ellátogatni a British Council oldalára, ahol remek - játékos vagy komolyabb - alkalmazások közül minden korosztály kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. (hagyományos tanfolyamokat is kínálnak, azok kiegészítőjeként is lehet használni az online segédleteket)
  5. Angol szavak elsajátítására kiválóak lehetnek a https://licogiser.eu/oldalon található, Androidra és Windows Phone-ra letölthető feladatsorok.
  6. Az Androidon és IOS eszközökön használható, magyar fejlesztésű Xeropan alternatív megoldást kínál, játékossá, izgalmassá, közösségi élménnyé téve a nyelvtanulást.

Remélem, hamarosan az iskolai nyelvoktatásban is lesz módszertani változás, és az eddig használt tankönyvek mellett nagyobb szerepet kapnak majd a digitális segédeszközök és módszerek. Ehhez viszont a felkészült tanárok szükségesek, akik rendelkeznek a megfelelő eszközökkel is – erről majd egy másik cikkben részletesen írunk. Addig is az okostelefon segítségével mi is segíthetünk a gyerekeinknek nyelvet tanulni. (És még mi is jól járunk, ha a tudásunk felfrissül/bővül.)

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai