4 ok, amiért a lányok nem programoznak

4 ok, amiért a lányok nem programoznak

Myreille | 2017.08.09 | Olvasási idő: 6 perc

A diákoknak csupán 9 százaléka tartja úgy, hogy az informatikus képzés nem való lányoknak, mégis nagyon kevés lány választja ezt a pályát: a felsőoktatásban informatika alapszakon mindössze 15 százalék a nő. Hogyan lehet ezen változtatni?

Egy közelmúltban készült kutatás adatai alapján az informatikai alapszakokra felvettek hallgatók közül mindössze 15 százalék nő. Legjobb nemi aránnyal a gazdaságinformatikus alapszak bír, itt 28 százalék a nők aránya, a legférfiasabb szak a mérnökinformatikus (mérnök + informatikus, dupla kombó), ahol csupán 9 százalék. Programtervező informatikusnál 12 százalék a nők aránya.

Ezekből az adatokból egyértelmű, hogy miért dominálják ezt a pályát a férfiak, és az is nyilvánvaló, hogy a lányok nem a felsőoktatási felvételinél, hanem sokkal korábban eltávolodnak a pályától.

1. Mert nincs valós képük arról, milyen karrier vár egy informatikusra

Számos tévhit él a köztudatban az informatikusokról. A legtöbbünknek fogalma sincs arról, hogy mit csinál a rendszergazda, a szoftverfejlesztő vagy az üzemeltetési szakember. („Ül a gép előtt és gépel valamit…”) Ráadásul egyszerre elrettentő az informatikusi pálya a „sok matematika” miatt, ugyanakkor a tévhitek miatt alacsonyan értékelt, „kis erőbedobással bárki meg tudja tanulni”.

Magyarországon a lányok hagyományosan nem választanak olyan nagy arányban műszaki és természettudományi tantárgyakat és matematikát, mint az indiai lányok. Arra szeretném bátorítani őket, hogy gondolják át a technológiai karrier lehetőségét – mondja Amrita Gangotra a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

Vodafone azért hívta létre az eddigi legnagyobb léptékű, nemzetközi programot a Code First: Girls együttműködésében, hogy minél több lány ismerkedjen meg a programozással és az informatikában rejlő remek karrierlehetőségekkel többek között Magyarországon is.

Nyerj egy szuper lehetőséget 14-18 éves lányodnak, hogy augusztus 28. és 31. között részt vehessen a Vodafone Magyarország soron következő, ingyenes kódolási kurzusán, Budapesten! 

2. Mert az emancipáció még mindig nem teljes

Az informatikusi pálya jól tükrözi a nők helyzetét a 21. században. Fejben mindenki tudja és érti a nemek közötti egyenlőséget – a diákoknak mindössze 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az informatikus szakma nem való lányoknak -, de zsigeri szinten még megmaradtak a régi sztereotípiák. A matematikát és a reál érdeklődést inkább fiús dologként tartjuk számon és nem vált ki közfelháborodást az a gondolat, hogy a lányok inkább humán érdeklődésűek. Általánosítunk és ezek a skatulyák komoly stigmák is, mert nem a felzárkózásra ösztönzik a diákokat, hanem az elfogadásra, hogy ők ennyit tudnak, ennyire képesek. A matematika (és ezzel együtt az informatika) bonyolult és unalmas területté válik számukra, éppen ezért hanyagolják, nem is éreznek motivációt, hogy ebben fejlődjenek.

Azt viszont szintén a fent említett tanulmány mutatta ki, hogy az informatika irányába a reál érdeklődésű diákok fordulnak, tehát a lányok többsége már az általános iskolában lehetetlenül messze kerül ettől a pályától, vagy legkésőbb abban a pillanatban, mikor elfogadja, hogy ő humán érdeklődésű, ezért nem megy neki a matek.

Az informatikus képzés nem lányoknak való?

3. Mert a szülők sem értik ezt a szakmát

A digitális fejlődéssel felnőtt generáció beletanult a digitális világba. Az élete része lett, de sok mindenről nem tud, legtöbb információját hallomásból szerzi be és fogalma sincs arról, hogyan készíthetné fel a gyerekét a jövőre. Régen azt mondták, hogy legyen a gyerek pék vagy szakács, mert enni mindig kell az embereknek, de ha jönnek a robotok – és jönnek, ez nem kérdés -, akkor olyan szakemberek kellenek, akik programozni, felügyelni és javítani tudják a robotokat. A szülők felelőssége, hogy terelgessék a gyerekeiket, segítsék kibontani a tehetségüket és felkészítsék a felnőtt létre, csakhogy a jövő ésszel nehezen felfogható, egészen Asimov-féle sci-finek tűnik (főleg annak a generációnak, akinek a frissen bekötött telefon is nagy szám volt gyerekkorában és okostelefonja is csak a harminc-negyvenes éveire lett.)

4. Mert ha nem látják a szépségét, a benne rejlő örömöt, nem is vágynak rá

Mindezek alapján nem meglepő, hogy az informatikus szakmában alacsony a nők aránya, miközben a szakma jól összeegyeztethető az anyasággal is, és a vállalatok keresik a női informatikusaikat. Sőt, arra is van példa, hogy bizonyos pozíciókba kifejezetten nőket keresnek, mert strukturált gondolkodásban, rendszerszemléletben a tapasztalatok szerint rendszeresen erősebbek a férfiaknál.

Fontos, hogy a fiúk mellett a lányok is megszeressék az informatikát, találkozzanak sikertörténetekkel meg kell mutatni nekik az informatikában rejlő kihívás, alkotás és kreativitás szépségét. A problémamegoldás örömét, valamint megismerjék a karrierlehetőségeket. Az informatikusi pálya ne egy elvont és távoli dolog legyen számukra, hanem kézzelfogható, megélhető és vonzó szakma.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai