4 magyar nyelvű app gyerekeknek

4 magyar nyelvű app gyerekeknek

Myreille | 2018.07.11 | Olvasási idő: 4 perc

Szülőként ahhoz szoktunk hozzá, hogy elég megvenni a játékokat, esetleg bemutatni a működésüket és a gyerekek máris önállóan tudják használni. A tablet vagy okostelefon árban ma már könnyen esik egy drágább játék árkategóriájába, azonban nem elég csak megvenni és a gyerek kezébe adni.

Persze, a legtöbb mai gyereket arra nem is kell megtanítani, hogyan használhatja a tabletet vagy a mobilt, mert már vagy tudják, vagy pillanatok alatt elsajátítják. Azonban arról nem feledkezhetünk el, hogy a kisgyerekek állandó támogatást, ösztönzést és egyben felügyeletet igényelnek: rajtunk is múlik, hogy milyen programokat, játékokat és appokat futtatnak az okoseszközeiken. Most 4 olyan magyar nyelvű appot mutatunk be, amelyek szórakoztatóak és közben izgalmas ismeretanyagot is jelentenek a gyerekek számára.

1. Da Vinci Kids App

Néhány éve, amikor még volt tévé előfizetésünk nagyobbik fiunk nem a mesecsatornákat nézte, hanem a Da Vinci  ismeretterjesztő csatornát. Ennek következtében bármikor és bármennyit tudott mesélni érdekes dolgokról. Tudása elkápráztatta a felnőtteket, és ismeretei az évek alatt sem koptak, sőt érdeklődése a tudományok és az állatvilág iránt azóta is tart. Számunkra ez olyan meggyőző volt, hogy a közelmúltban még azt is fontolgattuk, benevezünk valamilyen tv csomagra. Vacillálásunk oka csupán annyi volt, hogy nem vágytunk 150 csatornára, csak egyre. A Da Vinci Kids App ezt hozta el.

Az online videotárban több száz ismeretterjesztő kisfilm érhető el, és az applikáció működik okostelefonon és tableten is. A vidrákról és a „klassz focis tényekről” már most többet tudok, mint bármikor is reméltem, és ha tehetem, én is odaülök a gyerekeim mellé közös tabletezésre. De bármennyire is szívesen ülnék mellettük mindig, mert már hallani is nagyon izgalmas, milyen tudással és ismeretanyaggal találkoznak, nem mindig tehetem. Szülői szemmel az egyik legnagyobb előnye az appnak, hogy az elérhető tartalmak gyermekbarátok, könnyen kereshetők és reklámmentesek, bár én attól is el vagyok ragadtatva, hogy az epizódok nem csak magyarul, de angolul is megtekinthetőek.

4 magyar nyelvű app gyerekeknek

A Da Vinci Kids app a következő kategóriákban kínál tartalmakat: természettudományok, matek és technika, kézműveskedés és alkotás, történelem és hírességek, kultúra, természet, sport és szabadidő.

PEGI 3-as besorolású.

Apple storeGoogle Play

 

2. Mozaik3D App

A Zállatorvos  óta családilag elég sokat tudunk a baktériumok és a vírusok különbségéről és mindenféle férgekről. Ezek után nem meglepő, hogy először a Baktériumok interaktív oktatási appot találtuk meg és onnan már nem volt megállás: jött a négyütemű Otto-motor , a fül és a hallás meg a naprendszer. Egyébként ezt a kacskaringót érdemes kihagyni és azonnal a mozaik3D App letöltésével indítani, mert onnan 1200 oktatási 3D jelenetet érhető el okotelefonon vagy tableten. Az oktató anyagok némi tudatosságot igényelnek (értsd: a fiaim nem veszik elő önmaguktól, fel kell kelteni az érdeklődésüket), de a nem túl lelkes nekiindulás után gyorsan elmerülnek az elképesztő látványban és a világ felfedezésében. Az ismeretek megszerzése kalanddá válik, sőt az app VR szemüveggel is használható.

A Mozaik3D app a következő kategóriákban kínál tartalmakat: művészet, történelem, technológia, fizika, matematika, biológia, kémia és földrajz.

PEGI 3-as besorolású.

Google Play

 

3. Fa Book app

A Fa Book interaktív fahatározó lehet úgy nézegetni, mint egy képeskönyvet vagy lexikont, de fő funkciója, hogy kirándulások, séták alkalmával tudatosabban figyeljünk környezetünkre és meg is ismerjük azt. A gyűjtemény több mint 100 fa leírását és képes bemutatását tartalmazza. Előnye, hogy a levelek mellett a virágokat, a terméseket és a fa jellemzőit is bemutatja képekkel. A fiam a tanév során környezet órán sokat tanult a fákról, így örömmel vetette bele magát az „erdők” felfedezésébe. Persze, fahatározóhoz méltóan lehetőség van különböző szempontok szerint keresni a fák között pl. lobos vagy tűlevelű, milyen a levél összetettsége vagy éppen mikor virágzik. Érdekes kiegészítője az appnak, hogy tartalmazza „Az év fájit” és „Saját erdőt” is létrehozhatunk benne.

PEGI 3-as besorolású.

Google Play

Ám ha már a fahatározót telepítettük, mehet mellé a kétéltű- és hüllőhatározó, a bogárhatározó és a madárhatározó is.

4 magyar nyelvű app gyerekeknek

4. Internetes Sakkiskola (SakkSuli)

Ha nem is lesz nagymester, nem árt, ha tudja a sakk alapjait, felkiáltással telepítettem a SakkSulit a nagyobbik gyerekem tabletjére. Mivel együtt kezdtük el felfedezni, a Magyar Sakkszövetség appja engem is rabul ejtett, mert hamar kiderült, csak hittem, hogy egész sokat tudok a sakkról. A remek, elearning szerkezetű tananyag három tudásszinten - kezdő, középhaladó és haladó - 35-35 leckével vezet be a sakk világába. A leckék nem csak magyaráznak, hanem számon is kérnek, így segítik az ismeretek stabil elmélyítését. Az Internetes Sakkiskola remekül épít arra, hogy minél többet tudsz egy stratégiai játékról, annál többet szeretnél róla tudni, hogy mindig nyerni tudj. Innen pedig minden adott a nagy családi sakk partikhoz.

PEGI 3-as besorolású.

Google Play, de a SakkSuli az interneten is elérhető.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai