3 ingyenes, kódolást alapozó játék Androidra

3 ingyenes, kódolást alapozó játék Androidra

Myreille | 2019.10.11 | Olvasási idő: 3 perc

Mindig és újra elhangzik, hogy a gyerekeinknek nem csak írni és olvasni kell megtanulni, hanem az algoritmusok nyelvén is érteni kell. Három ingyenes appot mutatunk, amivel szórakoztató kihívás a tanulás és szó szerint játék az algoritmusok felfedezése.

1. Algorithm. Journey inside the program

Az intrók ritkán hoznak lázba, de az Algorithm. Journey inside the program játék bevezetőjét nem bírtam ki mosolygás nélkül. A történet ott kezdődik, hogy egy holdfényes éjszakán a sámán tette a kedvenc dolgát, azaz elhagyta a testét. Először egy macskába próbált beköltözni, de ott nem járt sikerrel, ezért gondolkodás nélkül beleugrott egy turista okostelefonjába. A sámánt most abban kell segíteni, hogy az algoritmusokat a programgráfokon végigjárja és a lehető legtöbb „Bit”-et összegyűjtse.

A programgráf vagy más néven (program) folyamatábra olyan programozási nyelvtől független ábra, amely csomópontokból és összekötő elemekből áll. Egyetlen kezdő és egyetlen végpontja van, ám a programgráfban többféle utat lehet bejárni a feltételektől és az adatoktól függően.

A sámánnal pályáról pályára haladva a programgráfok egyre bonyolultabb labirintussá válnak, a feladatok megoldásához nélkülözhetetlen az elemzés és a tervezés. De arra is figyelni kell, hogy a sámán „akkumulátora” le ne merüljön a „túra” során, és „ősi ellenségét” a Glitches-t is el kell kerülni. Tehát az algoritmus rejtvény megoldását a legrövidebb úton, a leghatékonyabban – mondhatni legelegánsabban - kell megtalálni.

3 ingyenes, kódolást alapozó játék Androidra

Az applikáció angol nyelvű, de a magyarázatok könnyen érthetőek a bemutató alapján vagy tapasztalati úton. Hétéves fiam egy-egy pályával addig játszott, amíg az összes csomópont működését fel nem fedezte.

Besorolása: PEGI3

Kinek ajánljuk? Bár, a játék besorolása PEGI3 ez nem a nehézségi fokra, hanem a tartalmakra utal. Én kisiskolás kortól javasolnám a játékot, lányoknak és fiúknak egyaránt, sőt, nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is. Legalábbis én remekül szórakoztam rajta.

Letölthető: Google Play

2. Lightbot: Code Hour

A játék felütése szerint van egy pici Lightbot, ami világítani szeretne, ám ehhez az útvesztőben a kék mezőket fel kell kapcsolnia. A Lightbot-ot utasításokkal lehet navigálni, de a parancsok kiadásához elég a megfelelő ikont (előre, ugrás, fordulás, felkapcsolás ikont) kiválasztani, majd lejátszhatjuk az utat, amit építettünk. Ha jól gondolkodtunk, akkor a végén a kis robot boldogan világít majd, és léphetünk a következő pályára.

A kezdő pályák tökéletesen alkalmasak arra, hogy megértsük a kiadható parancsokat és rákattanjunk a játékra – a Lightbot olyan helyes, hogy mindenképpen egyengetni kell az útját -, az egyre nehezedő pályák pedig állandó kihívást jelentenek.

3 ingyenes, kódolást alapozó játék Androidra

A Lightbot: Code Hour-t 28 nyelvre fordították le, többek között magyarra is.

Besorolása: PEGI3 

Kinek ajánljuk? Kisiskolás kortól lányoknak és fiúknak, és tulajdonképpen bárkinek, aki szereti megmozgatni az agytekervényeit.

Letölthető: Google Play

3. Bitz by Bit – Programming Game

A legtöbb programozást tanító játékban egy figurát kell mozgatni. (Ilyen az előző két játék és a Algorithm City: Coding Game for Kids with Animals egy cuki pingvines játék, amiről már korábban írtunk. A Bitz by Bit – Programming Game annyit teker a „szokásos” felálláson, hogy nem egy, hanem egyre több ufót kell navigálni az ugrókapuhoz és a parancsokat nem egy különálló parancssorban kell összerakni, hanem a pályán.

Ebben a játékban is előre kell tervezni, analizálni kell a helyzetet és kreatív, logikus megoldásokat kell keresni a problémákra. Igazán élvezetessé teszi a feladatmegoldást, hogy nem elkülönülő problémákat kell megoldani, hanem probléma halmazt, amihez megoldási rendszert kell kidolgozni, ráadásul a szűkös erőforrásokból.

3 ingyenes, kódolást alapozó játék Androidra

A játék nyelve angol, de az ikonok és a képi nyelv miatt, végtelenül egyszerű kiadni a parancsokat (Menj előre! Fordulj jobbra! Ugorj!).

Besorolása: PEGI3

Kinek ajánljuk? Általános iskolás lányoknak és fiúknak, persze, nagyobbaknak is jelenthet kihívásokat a játék, de ők talán könnyebben felfedezik és alkalmazzák a megoldási sémákat.

Letölthető: Google Play

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai