10 szabály okostelefonozáshoz, nem csak gyerekeknek

10 szabály okostelefonozáshoz, nem csak gyerekeknek

Tünde | 2017.02.27 | Olvasási idő: 2 perc

Tanítsd meg a gyerekednek, hogyan illik használni a mobiltelefont és hogyan illik viselkedni az interneten. Ne feledd! Rád is vonatkoznak a szabályok, hiszen a jó példamutatás a legeredményesebb.

Ne kényszeríts másokat arra, hogy a te zenédet hallgassák – nem mindenkinek tetszik az a zene, ami neked.

Ne böngéssz és chatelj séta közben – nekimehetsz valakinek, ráadásul balesetveszélyes is.

Ne írj olyat online, amit szemtől szemben nem mondanál meg az illetőnek – ugyanazok a kommunikációs és viselkedési szabályok érvényesek a személyes találkozáskor, mint a monitor mögött.

Ne küldj sms-t moziban, és ne is olvasd el, ha te kapsz egyet. Minden néző látja a teremben a képernyőd fényét. És ne gondold, hogy a telefon rezgését nem lehet hallani – a fény és a hang zavarja a többieket.

Mielőtt valamit posztolsz, gondold végig, hogy az ismerőseid (nagyszülőd, osztályfőnököd) mit fognak szólni, ha elolvassák – csak olyat írj, és olyan képet ossz meg, amit bárki előtt vállalsz, és ami később sem lesz ciki.

Szánj több figyelmet a körülötted lévőkre, mint a kütyüdre – ne sms-ezz például, amikor fizetsz a boltban, és ne legyél annyira elfoglalva a posztolással, hogy emiatt ne tudj figyelni a családtagjaidra – a személyes kapcsolatok és kommunikáció nagyon fontos!

Ne ossz meg intim dolgokat!

Szülők: Vedd figyelembe, hogy a gyerekednek is joga van a magánélethez - ne hozd kellemetlen helyzetbe olyan információk posztolásával, amit ő nem szeretett volna megosztani.

Fiatalok: Ne posztolj olyan képeket a barátaidról, melyen nevetségesen néznek ki – mielőtt megosztod a képeiket, kérj tőlük engedélyt rá – te sem szeretnéd, ha mások a te ciki képeidet töltenék fel az internetre.

Ne legyen fülhallgató a füledben, amikor mások beszélni próbálnak veled (és nem elég, ha csak az egyik füledből veszed ki) – illetlenség, és ráadásul nem is tudsz teljesen odafigyelni arra, amit mondanak neked.

Ne fotózz azért, hogy bizonyítsd magadnak, hogy valamit csináltál. Nem kell megörökíteni, ha múzeumba vagy sétálni mész, elég, ha csak a szemeddel figyelsz – a túl sok fényképezés helyett teljes figyelmedet szenteld annak, amit épp csinálsz.

Néha jobb, ha nem beszélsz online. Nem kell visszavágnod! Semmi baj nincs azzal, ha néha csöndben maradsz inkább – egy kis idő elteltével te is lehiggadsz, és már egész más fényben fogod látni az eseményeket. A dühből írt válaszok mindig rossz irányba vezetnek.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai