10 szabály okostelefonozáshoz, nem csak gyerekeknek

10 szabály okostelefonozáshoz, nem csak gyerekeknek

Tünde | 2017.02.27 | Olvasási idő: 2 perc

Tanítsd meg a gyerekednek, hogyan illik használni a mobiltelefont és hogyan illik viselkedni az interneten. Ne feledd! Rád is vonatkoznak a szabályok, hiszen a jó példamutatás a legeredményesebb.

1. Ne kényszeríts másokat arra, hogy a te zenédet hallgassák – nem mindenkinek tetszik az a zene, ami neked.

2. Ne böngéssz és chatelj séta közben – nekimehetsz valakinek, ráadásul balesetveszélyes is.

3. Ne írj olyat online, amit szemtől szemben nem mondanál meg az illetőnek – ugyanazok a kommunikációs és viselkedési szabályok érvényesek a személyes találkozáskor, mint a monitor mögött.

4. Ne küldj sms-t moziban, és ne is olvasd el, ha te kapsz egyet. Minden néző látja a teremben a képernyőd fényét. És ne gondold, hogy a telefon rezgését nem lehet hallani – a fény és a hang zavarja a többieket.

5. Mielőtt valamit posztolsz, gondold végig, hogy az ismerőseid (nagyszülőd, osztályfőnököd) mit fognak szólni, ha elolvassák – csak olyat írj, és olyan képet ossz meg, amit bárki előtt vállalsz, és ami később sem lesz ciki.

6. Szánj több figyelmet a körülötted lévőkre, mint a kütyüdre – ne sms-ezz például, amikor fizetsz a boltban, és ne legyél annyira elfoglalva a posztolással, hogy emiatt ne tudj figyelni a családtagjaidra – a személyes kapcsolatok és kommunikáció nagyon fontos!

7. Ne ossz meg intim dolgokat!

Szülők: Vedd figyelembe, hogy a gyerekednek is joga van a magánélethez - ne hozd kellemetlen helyzetbe olyan információk posztolásával, amit ő nem szeretett volna megosztani.

Fiatalok: Ne posztolj olyan képeket a barátaidról, melyen nevetségesen néznek ki – mielőtt megosztod a képeiket, kérj tőlük engedélyt rá – te sem szeretnéd, ha mások a te ciki képeidet töltenék fel az internetre.

8. Ne legyen fülhallgató a füledben, amikor mások beszélni próbálnak veled (és nem elég, ha csak az egyik füledből veszed ki) – illetlenség, és ráadásul nem is tudsz teljesen odafigyelni arra, amit mondanak neked.

9. Ne fotózz azért, hogy bizonyítsd magadnak, hogy valamit csináltál. Nem kell megörökíteni, ha múzeumba vagy sétálni mész, elég, ha csak a szemeddel figyelsz – a túl sok fényképezés helyett teljes figyelmedet szenteld annak, amit épp csinálsz.

10. Néha jobb, ha nem beszélsz online. Nem kell visszavágnod! Semmi baj nincs azzal, ha néha csöndben maradsz inkább – egy kis idő elteltével te is lehiggadsz, és már egész más fényben fogod látni az eseményeket. A dühből írt válaszok mindig rossz irányba vezetnek.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai