Szombat este figyeld az eget! Vagy a telefont

Augusztusban a Perseidák-meteorraj keresztezi a Föld pályáját, és augusztus 12-én éri el a maximumát, azaz a most szombat éjjel a legalkalmasabb arra, hogy „hullócsillagokat” figyeljünk. Az én gyerekeim imádják a „vadászatot”, kifogyhatatlan kívánságlistával rendelkeznek (ők hisznek benne, hogy ha látnak egy hullócsillagot és kívánnak valamit, teljesülni fog). Bár idén az előrejelzések szerint sajnos felhős lesz az éjszaka, de ez nem akadályoz meg abban, hogy csillagokat nézzünk a gyerekekkel. Összegyűjtöttünk néhány „csillagos” applikációt, amellyel felkészülhetünk a nagy napra – és ha az időjárás nem engedné a megfigyelést, akkor is legyen hova nyúlni.

Sky Objects 

Ez az alkalmazás először is meghatározza a helyzetünket (engedélyezni kell), majd a képernyőre rajzolja a helyszínről látható csillagtérképet. Az okostelefont magunk elé tartva percek alatt meg tudjuk határozni, hogy melyik csillagképet/égitestet látjuk az égen magunk előtt. (Vagy mit kellene látnunk, ha a felhők nem takarnák el.) Az ilyen típusú appokból egyébként sokféle van a Play áruházban, pl. a Star Walk 2 Free, a Sky Map, a SkyView Free, a Star Tracker vagy a Starlight.

Astronomy Tools Night Sky 

Az app ingyenes részében is jó néhány funkció kapott helyet: helymeghatározás után például kiírja, hogy mennyi idő múlva lesz teljes sötétség, mi az aktuális holdfázis, naptár funkcióval is rendelkezik. A fizetős verzió ennél sokkal többet kínál: sarki fény előrejelzést, felhőtérképet, hőmérséklet-jelentéseket, sőt, csillaghullás előrejelzést és holdfogyatkozás időpontokat is.

Sky Events

Ezzel az ingyenes applikációval nem maradunk le többé semmilyen csillagászati eseményről, legyen az fogyatkozás, holdfázisok, napéjegyenlőség, napforduló, Hold-Föld (és egyéb égitestek) együttállása, vagy akár meteoreső. Kiírja továbbá az adott helyen tapasztalható nap- és holdfelkelte és –nyugta időpontjait és az égitestek mozgását is. (Az app szerint idén szombaton 20.35-kor lesz a leglátványosabb a csillaghullás.)

Meteor háttérkép

Ha már végképp letettünk arról, hogy idén élőben nézhessük a csillaghullást, itt van ez az élő háttérkép, mellyel a szobába varázsolhatjuk a természeti jelenséget.

Ha szeretnél hozzászólni, először ,
vagy ha még nem regisztráltál, kattints ide.

Facebook oldalunk

Lájkold, hogy képben légy legújabb cikkeinkkel!

Legújabb cikk

Keress kincset QR-kódokkal!

Természetjárás kódok segítségével.

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként legfrissebb tartalmainkról!

YouTube csatornánk

Ha tetszenek a videóink, iratkozz fel!

Kapcsolódó cikkek

(Szép) Új jövő, melyben kütyük vigyáznak gyermekeink egészségére?

Az orvostechnikai újdonságokra is fel kell készülnünk.

6 app, ami nélkül a családi élet káoszba fulladhat

Egyre szaporodnak a praktikus és vicces családi applikációk.

5 ingyenes egészségügyi app időseknek (és nem csak nekik)

Gyerekeink segíthetnek megtanulni nagyszüleiknek a használatot.