Snapchatel a gyerek? Ezeket jó, ha tudod…

A Snapchat jelenleg az egyik legnépszerűbb kommunikációs alkalmazás a tinik körében, de sok szülő számára gyakran semmit nem jelent a neve. Az én nagyobb gyerekem ugyan még nem használja, és nem is használhatná, mert még nem töltötte be a 13. évét (ami a felhasználási feltételek szerint a minimum korhatár), de mivel igencsak élvezi a tereferét barátokkal, biztos vagyok benne, hogy csak idő kérdése, hogy könyörögni kezdjen érte. Elhatároztam ezért, hogy a meglepetések elkerülése végett utánanézek, mi is a Snapchat, miért szeretik annyira a fiatalok és mire kell vigyázni a használata során.

Mi a Snapchat?

A Snapchat egy kommunikációs alkalmazás, amiben a felhasználók kis, képes és videós üzeneteket küldözhetnek egymásnak. A Snapchat különlegessége, hogy ezeket az üzeneteket csak nagyon rövid ideig láthatja az, aki megkapja őket, és a feladó dönti el, hogy mennyi ideig legyenek láthatóak a küldött üzenetek. A maximum beállítható idő tíz másodperc.

Miért imádják a tinik?

Először is azért, mert imádnak csetelni, megosztani és kommunikálni. Mindig a barátaikkal szeretnének lenni, és minden perc, amit egymástól külön töltenek, végtelen időnek tűnik.

A Snapchat lehetővé teszi, hogy olyan képeket, videókat is megosszanak, amiket egyébként nem szeretnének a végtelenségig másokra bízni, például előnytelen szelfiket, vagy vicces dolgokat másokról. A Snapchat a való világ beszélgetéseit, helyzeteit másolja, ahol látnivalók, mondanivalók, arckifejezések villannak fel előttünk – és amiket utána soha többé nem látunk.

Miért félnek tőle a szülők?

Sok szülő nem bízik meg a gyereke ítélőképességében, és nem biztos abban, hogy a gyerek valóban tisztában van-e a megosztások esetleges következményeivel. Attól félnek, hogy a gyerek bajba kerül, mert olyan képeket, videókat oszt meg, amiket nem lenne szabad, vagy attól, hogy a képei illetéktelenek kezébe kerülnek.

Miért NE féljenek tőle a szülők?

Ha a Snapchat szabályait betartják, nincs ok a félelemre. Természetesen ehhez néhány dolgot nem árt tudni.

 1. Mindannyiunknak bele kell nyugodnia abba, hogy a képek, videók megosztása manapság nemcsak elfogadott és népszerű, de általános a fiatalok között. A Snapchat app egy lehetőség erre. Nem magát a Snapchatet kell tiltani a gyereknek, hanem meg kell tanítani felelősséggel használni!
 2. A minimum felhasználói életkor nem véletlenül 13 év. Minél idősebb a gyerek, annál jobban képes megérteni, hogy a Snapchaten mit szabad és mit nem szabad megosztania magáról és másokról, és be is tudja tartani a megosztás szabályait.
 3. A Snapchatnek nagyon komoly szabályai vannak azzal kapcsolatban, hogy mi elfogadható. A meztelen képek megosztása 18 éven aluliaknál például nemcsak szigorúan tilos, de a törvény is bünteti. Ha a szülő nem a gyerekre bízza a szabályzat elolvasását, hanem közösen tanulmányozzák azt, egy alapos beszélgetéssel kombinálva, nyerő helyzetből indulhat a szórakozás. Ebben az esetben is fontos a későbbi kontroll.
 4. A Snapchat felhasználói döntik el, hogy kivel vagy kikkel osztják meg a képeiket. Mint minden más internetes alkalmazásnál is, meg kell értetni a gyerekkel, hogy nem szabad mindenkiben megbízni, és csak egy szűk, bizalmas körrel kommunikálhatnak a neten vagy a telefonon. A biztonsági beállításokkal már a használat előtt tisztában kell lenni, és a folyamatos megbeszélés és emlékeztetés kulcsfontosságú.
 5. A bullying minden formája elítélendő. (Korábban itt írtunk részletesen a témáról.) Még a gyerekek között is vannak olyanok, akik például bosszút akarnak állni valamiért. Bárki lehet bullying áldozata vagy elkövetője, bár a szülők főleg az előbbitől szoktak tartani. Rendszeresen emlékeztetni kell minden gyereket, hogy miért nem szabad az online felületet mások ellen felhasználni, és mit tegyenek, ha őket bántja valaki.

Ötletek, tippek arra, mikről beszélgessünk el feltétlenül a Snapchat használatának megkezdése előtt, majd utána rendszeresen:

 • Ugyanúgy, mint a való életben, az udvariasság és a tisztelet nagyon fontos. A gyerek mindig gondolja végig, hogy másik vajon szeretné-e látni, amit snappel.
 • Az üzenetek biztonságos eltűnése illúzió. Minden lementhető screenshottal, vagy lefényképezhető. Erre különösen hívjuk fel a gyerek figyelmét.
 • A biztonsági beállításokat újra és újra ellenőrizni kell. Úgy kell elvégezni a beállításokat, hogy csak az láthassa a gyerek dolgait, akivel bizalmas kapcsolatban van, és vadidegenek ne léphessenek kapcsolatba vele.
 • A zaklatást egy másodpercig sem szabad tolerálni. Azonnal blokkolni kell az illetőt és jelenteni kell a Snapchatnek.
 • A jelszót nem ismerheti senki, csak a gyerek, és esetenként, ha ezt szükségesnek látja, a szülő.
 • 18 éves kor alatt bizonyos tartalmak nem elérhetőek. Ennek oka van, és ezt tiszteletben kell tartani. A szabály megszegése letiltással és jogi következményekkel is járhat.
 • A Snapchat nagyon sok örömet és szórakozást kínál a fiataloknak. Ha a használatát alapos megbeszélések előzik meg, és a snappelés kölcsönös tisztelettel történik, a szülők is megnyugodhatnak.

Nyerj internetbiztonsági oktatást magadnak és a gyerekeddel egy osztályban járók szüleinek, hogy a gyerekeiteket a digitális világban is meg tudjátok védeni! Egy szülő csak egyszer játszhat, de minél többen töltitek ki a kvízt, annál nagyobb az esély arra, hogy nálatok tartják meg az oktatást a biztonságos internetezésről.

Hasonló cikkekhez kattints az alábbi témákra:

9-15 gyerek netezés program Snapchat szülő

Ha szeretnél hozzászólni, először ,
vagy ha még nem regisztráltál, kattints ide.

Facebook oldalunk

Lájkold, hogy képben légy legújabb cikkeinkkel!

Legújabb cikk

Az internetről is meg lehet tanulni helyesen írni?

A neten is találsz segítséget, ráadásul hiteles forrásból!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként legfrissebb tartalmainkról!

YouTube csatornánk

Ha tetszenek a videóink, iratkozz fel!

Kapcsolódó cikkek

A lányom tanít Snapchatelni

Mit ajánl a tini? Új sorozatunkban bemutatjuk a legmenőbb alkalmazásokat.

10 dolog, ami a digitális gyerekeket jellemzi

A te gyerekedre hány állítás illik a listából?

6 tevékenység, amit együtt csinálhatsz a gyerekkel a tableten

A nagybevásárlástól a gyereknevelésig sok mindent lehet a tableten csinálni.