Ha a tankönyv nem elég, használd a netet tanulásra!

Előző cikkünkben bemutattunk jó néhány olyan weboldalt, ahol tanárok, diákok találhatnak online tananyagokat, segédleteket, teszteket. Most még többet mutatunk – többségük tanárok által fejlesztett és megalkotott online segédlet.

A tanári lelkesedés és kiapadhatatlan kreativitás szüli az egyes iskolák vagy tanárok egyéni fejlesztésű online segédleteit, a legkülönfélébb évfolyamok, tematikák, témák megtalálhatóak ezekben a színvonalban, technikailag is nagyon eltérő segédletekben, prezentációkban. A tanárok nagy része a saját tanítványoknak fejleszti ezeket, de talán lehetősége sincs levédeni a sok esetben meglepően izgalmas, színvonalas, hasznos tartalmakat, így csak az nem fér hozzájuk, aki nem kíváncsi rájuk. Egy-egy innovatív iskola a korábban említett interaktív táblákra is fejlesztett egész tananyagcsaládot, amit a kiváló, és sok-sok digitális oktatási ötletet bemutató Tanárblog (talán a legnépszerűbb forrás a tájékozódásra) is ajánlott.

Persze vannak láthatóan pénzhiányos, megjelenésben a kilencvenes évek világát idéző, ingyenes tárhelyekről tölthető tanári digitális segédletek is, a jó szándékú szerzőjének nyilván erre futotta (talán sietett is vele) és a semminél vagy a fénymásolt papíroknál ez is jobb. Mások viszont „monopolizáltak” nagyon jól hangzó domaint is, például az Online Tudás nevű oldal is a jelek szerint egyetlen ember tulajdona, és csak a zártkörű, ki tudja milyen módon regisztrálók számára elérhetőek a tartalmak.

Tanári kezdeményezésre indult el a Videótanár nevű „magyar oktatási Youtube”-gyűjtemény is, ahol (szintén eltérő, egyéni stílusban és színvonalon, de valamennyire mégiscsak kontrollálva) találhatóak videós segédanyagok. A videotanar.hu anyagai is ingyenesek.

Tanárok részére hozták létre a digitális anyagokhoz vezető „startlapos” linkgyűjteményt is, van szorzótábla, nyelvi feladatok, természettudományos gyűjtemények, történelem vagy némi informatika is. A linkek szokás szerint egyenetlen színvonalat mutatnak, de van pár jól használható is köztük. Ezeket csoportosítottuk most több szempont szerint, tantermi vagy otthoni használatra, kicsiknek és nagyoknak.

Tanári tartalmak, egyéni tanárok oldalai

Elsősorban tanároknak: módszertanok, feladatgyűjtemények, tapasztalatok

Mindenkinek – gyakorolni, felkészülni, érdekessé tenni

  • Farkas Aliz honlapja többféle tartalommal – matematika, magyar, informatika és fejlesztő játékok, nem csak tanároknak
  • Kovács Zsolt matematika-kémia tanár oldala Prezikkel és sok érdekes linkkel. Tanároknak és diákoknak is ajánlható.
  • Learning App matematikai feladatok, osztály (1-8.) vagy téma szerint kereshetően.  Anyalapja, a www.screenager.hu valójában egy több tantárgyra is megalkotott oktatási keretrendszer.
  • Ingyenes németleckék, alaptól a felsőfokig, bárkinek, téma és nehézségi fok szerint rendezve.
  • Az eMentor oldala ingyenes tartalommal, felvételi feladatok, kompetenciamérések feladatai, érettségi alapozó. Tanároknak, tanítóknak előfizetéses alapú, tehát fizetős feladatbank is elérhető a honlapon.
  • Linkgyűjtemény tanulást segítő tartalmakhoz és applikációkhoz tantárgy és korosztály szerint, tehát itteni linkgyűjteményünk néhány darabja is fellelhető.

Középiskolásoknak kínált, több helyen is ajánlott sorozat, mobilra és tabletre is:

A következő részben a profi, fizetős tartalmakról írunk majd.

Hasonló cikkekhez kattints az alábbi témákra:

5-9 9-15 gyereknevelés netezés oktatás program tanulás

Ha szeretnél hozzászólni, először ,
vagy ha még nem regisztráltál, kattints ide.

Facebook oldalunk

Lájkold, hogy képben légy legújabb cikkeinkkel!

Legújabb cikk

Az internetről is meg lehet tanulni helyesen írni?

A neten is találsz segítséget, ráadásul hiteles forrásból!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként legfrissebb tartalmainkról!

YouTube csatornánk

Ha tetszenek a videóink, iratkozz fel!

Kapcsolódó cikkek

Ezt a modern nyelvtanulási módot a gyerek is imádni fogja!

Naponta csak öt percet kell tanulni a telefonon.

Akár ingyen is végezhettek tanfolyamot a neten a gyerekkel

Az online tanfolyamok néha hihetetlenül olcsók.

Digitális jövő: az iskoláknak kell változnia

A Digitális Jövő-Oktatás konferencián járt a Digitális Család.