Ha a tankönyv nem elég, használd a netet tanulásra!

Vica | Olvasási idő: 6 perc

Vica

Kor: 48 Gyerekek száma: 2
"Az informatika természetesebben veszi körül a gyerekeimet, mint engem gyerekkoromban nyaranta a kiscsibék. Szívügyem a lányok érdeklődésének felkeltése az informatika, távközlés, programozás iránt."

Előző cikkünkben bemutattunk jó néhány olyan weboldalt, ahol tanárok, diákok találhatnak online tananyagokat, segédleteket, teszteket. Most még többet mutatunk – többségük tanárok által fejlesztett és megalkotott online segédlet.

A tanári lelkesedés és kiapadhatatlan kreativitás szüli az egyes iskolák vagy tanárok egyéni fejlesztésű online segédleteit, a legkülönfélébb évfolyamok, tematikák, témák megtalálhatóak ezekben a színvonalban, technikailag is nagyon eltérő segédletekben, prezentációkban. A tanárok nagy része a saját tanítványoknak fejleszti ezeket, de talán lehetősége sincs levédeni a sok esetben meglepően izgalmas, színvonalas, hasznos tartalmakat, így csak az nem fér hozzájuk, aki nem kíváncsi rájuk. Egy-egy innovatív iskola a korábban említett interaktív táblákra is fejlesztett egész tananyagcsaládot, amit a kiváló, és sok-sok digitális oktatási ötletet bemutató Tanárblog (talán a legnépszerűbb forrás a tájékozódásra) is ajánlott.

Persze vannak láthatóan pénzhiányos, megjelenésben a kilencvenes évek világát idéző, ingyenes tárhelyekről tölthető tanári digitális segédletek is, a jó szándékú szerzőjének nyilván erre futotta (talán sietett is vele) és a semminél vagy a fénymásolt papíroknál ez is jobb. Mások viszont „monopolizáltak” nagyon jól hangzó domaint is, például az Online Tudás nevű oldal is a jelek szerint egyetlen ember tulajdona, és csak a zártkörű, ki tudja milyen módon regisztrálók számára elérhetőek a tartalmak.

Tanári kezdeményezésre indult el a Videótanár nevű „magyar oktatási Youtube”-gyűjtemény is, ahol (szintén eltérő, egyéni stílusban és színvonalon, de valamennyire mégiscsak kontrollálva) találhatóak videós segédanyagok. A videotanar.hu anyagai is ingyenesek.

Tanárok részére hozták létre a digitális anyagokhoz vezető „startlapos” linkgyűjteményt is, van szorzótábla, nyelvi feladatok, természettudományos gyűjtemények, történelem vagy némi informatika is. A linkek szokás szerint egyenetlen színvonalat mutatnak, de van pár jól használható is köztük. Ezeket csoportosítottuk most több szempont szerint, tantermi vagy otthoni használatra, kicsiknek és nagyoknak.

Tanári tartalmak, egyéni tanárok oldalai

Elsősorban tanároknak: módszertanok, feladatgyűjtemények, tapasztalatok

Mindenkinek – gyakorolni, felkészülni, érdekessé tenni

  • Farkas Aliz honlapja többféle tartalommal – matematika, magyar, informatika és fejlesztő játékok, nem csak tanároknak
  • Kovács Zsolt matematika-kémia tanár oldala Prezikkel és sok érdekes linkkel. Tanároknak és diákoknak is ajánlható.
  • Learning App matematikai feladatok, osztály (1-8.) vagy téma szerint kereshetően.  Anyalapja, a www.screenager.hu valójában egy több tantárgyra is megalkotott oktatási keretrendszer.
  • Ingyenes németleckék, alaptól a felsőfokig, bárkinek, téma és nehézségi fok szerint rendezve.
  • Az eMentor oldala ingyenes tartalommal, felvételi feladatok, kompetenciamérések feladatai, érettségi alapozó. Tanároknak, tanítóknak előfizetéses alapú, tehát fizetős feladatbank is elérhető a honlapon.
  • Linkgyűjtemény tanulást segítő tartalmakhoz és applikációkhoz tantárgy és korosztály szerint, tehát itteni linkgyűjteményünk néhány darabja is fellelhető.

Középiskolásoknak kínált, több helyen is ajánlott sorozat, mobilra és tabletre is:

A következő részben a profi, fizetős tartalmakról írunk majd.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai