Több ezer követő és ismerős - magányos gyerek

Több ezer követő és ismerős - magányos gyerek

Villányi Gergő | 2018.02.13 | Olvasási idő: 5 perc

Vajon ki számolja, mennyit is kommunikál egy nap? Chatelés, telefonbeszélgetések, e-mailek, sms-ek fonják körbe az életünket, de mindemellett élőszóban, személyesen is találkozunk másokkal. Emellett egyre több online kapcsolatunk van, azonnal elérhetővé váltunk. A kapcsolódás 73 százaléka a fiatalok világában online történik. Rengeteg ismerős, online barát érhető el, fizikailag mégis magányosak a fiatalok.

Online keresünk vigaszt?

A legtöbb elmagányosodással foglalkozó kutatás az idősekkel foglalkozik, ezért is tekinthető újnak egy olyan tanulmány, ami a fiatalok szociális kapcsolataira fókuszál. A frusztráció és a tanácstalanság (nincs kihez fordulni) érzése árnyékként borulhat a hétköznapokra.

A társas kapcsolatokra való igény Maslow-piramisának harmadik lépcsőfoka és megerősíti, hogy alapvetően társas lények vagyunk. A szociális izoláció, a társas kapcsolatok hiánya fiziológiai és lelki értelemben is hatással van az egészségre. A magányosság komoly probléma, szorongáshoz, beilleszkedési problémákhoz vezethet, hiszen nem alakul ki a kortárs közeg védőhálója, és így építeni sincs mire a fiatalnak. Ilyenkor sokat segít, ha érdeklődése alapján olyan csoportba, kis közösségbe kerül a fiatal, ahol a közös téma összeköti az ott levőket. Ez lehet fakultáció, tanulócsoport, hobbi is. Ha nincs más lehetőség, el lehet gondolkodni az iskolaváltáson is, hiszen egy új közösség másképpen reagál az újonnan érkezőre – egy jó pedagógus pedig segítheti a beilleszkedését is.

Későbbiekben ez párkereséssel kapcsolatban is nehézségeket okozhat, de a munkahelyen a csapatmunka vagy az együttműködések terén is. Mindezen pedig az sem segít, ha rengeteg Facebook ismerőse van a gyereknek, vagy épp chateléssel, videojátékon belüli beszélgetésekkel telik a napja. Szükség van offline barátokra is, hiszen ők kapcsolnak a világhoz, és az élő találkozások közben is sokféle képességünk fejlődik.

online barát

A több száz ismerős sem segít

A közösségi média magától értetődő válasz lehet a magányból való kilábalásra, hiszen azonnal elérhetővé tett minket, és szinte bármikor kapcsolatba léphetünk egymással. Arról az illúzióról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ez a fajta kommunikáció nélkülözi a hangsúlyt, a testbeszédet, a szemkontaktust és az érintéseket is. A több száz vagy ezer ismerős, „barát” pedig azt sugallja, hogy mindig lesz valaki, és gyorsan be lehet gyűjteni egy újabb csokornyi barátot. A valódi barátságokhoz azonban bizalom, tartalmas beszélgetések és személyes jelenlét kell, mindez pedig éveken át érlelődik, alakul ki és megéri az erőfeszítést.

A hobbi és a sport már a digitális világban is jelen van – rengetegen játszanak videojátékokkal. Itt azonban egyre hangsúlyosabbá válik a videojáték-függőség kérdése, hiszen a játékok nem titkoltan úgy vannak kialakítva, hogy visszacsábítsák a játékosokat. Emellett az is fenyeget, hogy ha offline nincs kortárs közege, akkor az itt megtalált kapcsolódások és élmények az online világban tartják a fiatalt – az offline világ pedig elveszíti minden értékét. A sport és a hobbi azonban társaságot is ad, hasonló érdeklődésűek egész körét, akiket máris közös pontként köt össze ez az érdeklődés.

Az online világon túl

Az online népszerűség, a rengeteg ismerős vagy lájk önmagukban üres számok, olyan illúziók, amelyek nem adnak segítséget egy nehéz helyzetben, és megnyugtató szavakat, ölelést sem kapunk értük, ha nincs, aki valóban törődjön velünk. Habár hajlamosak vagyunk felülértékelni és hinni a nagy számoknak és a látszólagos online népszerűségnek, jó tudatosítani, hogy ezek töredéke jelent valódi kapcsolódást az emberek között. Figyeljünk oda az egyensúlyra és az offline világ is kapja meg a maga valós értékét, nehogy online illúziók temessenek maguk alá minket. Egy szoros családi kapcsolat, egy bizalmas, jó barátság nem mérhető online mércével, az életünkre gyakorolt pozitív hatása azonban tartós és magától értetődő. Keressük azokat, akikkel bizalmon, kölcsönös szereteten és elfogadáson alapuló kapcsolatot alakíthatunk ki. Profilkép, avatár és chatablak helyett: mozgó, ölelhető és hangos találkozások ezek – és valóságosak minden téren.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai