Támogatnád, hogy gyereked online sztár legyen?

Emma | Olvasási idő: 5 perc

Emma

Kor: 41 Gyerekek száma: 2
"Tudok lekvárt főzni, betont keverni, horgolni és birkát nyírni – ezeket és sok más hasznos dolgot már mind az internetről tanultam, egy nagyvárosoktól távol eső kis faluban, ahová néhány éve költöztünk. Itt kezdett feltűnni igazán, hogy bár az emberek mindenhol használják a netet, a legtöbben valójában nem tudják, mi mindenre használható."

Az tulajdonképp természetes, hogy minden szülő azt hiszi, az ő gyereke a legszebb, a legokosabb, és a legviccesebb aranyköpéseket is ő szállítja. Az talán már kevésbé érthető, hogy mindezt valaki miért osztja meg az egész világgal, számtalan módon.

Ava Ryan mindössze 18 hónapos volt, mikor az első videóját feltette a netre az édesanyja, és az amerikai kislány különös humorával, vicces arcaival és beszólásaival igen hamar ismertté vált.

Hétévesen saját Youtube-csatorna

Ava ma már hétéves és igazi jelenség: van saját Youtube-csatornája, Twittere, természetesen Facebook-oldala és Instagramja is. Az oldalakat természetesen az anyukája kezeli, és a felületek kettejük nevén futnak. Ava fiatal kora miatt természetesen egyik oldalon sem regisztrálhatna hivatalosan, és eredetileg nyilván nem is ő akarta ezt az egészet – 18 hónaposan nem sok beleszólása volt a hírnévbe. A szülők elmondása szerint alapvetően nem is ilyen céllal indult az egész, mindössze annyi történt, hogy egy családi tragédiát követően Ava különlegesen vicces megnyilvánulásai segítettek mindannyiuknak a gyógyulásban, ezért kerültek megörökítésre és megosztásra.

Hogy a kislány tényleg olyan frenetikusan vicces és cuki-e, azt mindenki döntse el maga, de az tény, hogy rengeteg a rajongója. A spontán aranyköpéseket mára felváltották a szerepjátékok, és Ava immár tudatosan játszik a kamerának: saját kitalált karakterein keresztül osztja meg véleményét a világgal a világról.

Hétévesen Youtube csatorna

Mi lett volna, ha…

Senki nem tudhatja biztosan, hogy mennyire másképp fejlődött volna Ava személyisége, humora, kreativitása és előadói vénája, ha csak a szűk családdal osztják meg ezeket a videókat, esetleg egyáltalán nem is készülnek ezekről a jelenetekről felvételek. Azonban úgy tűnik, a kislány élvezi az alkotást és a szereplést, a népszerűség és a milliós követőtábor egyelőre talán nem befolyásolja a produkcióit, amelyek a szülei szerint mind saját kútfőből származnak – más szóval nem szabnak gátat a gyerekből dőlő hülyeségnek.

Amennyire kívülről látszik tehát, szülői nyomás nincs, észszerű kontroll van. Az engedni-bátorítani-erőltetni tengelyen egészségesnek tűnik a mérleg, mégis sokan gondolják úgy, hogy ilyen mértékben nyilvánosság elé engedni és megítélésnek kitenni egy kisgyereket nem túl felelősségteljes szülői magatartás. Mert természetesen akadnak olyanok, akik a gyereket ítélik meg, nem a szülőket…

A gyerek és a hírnév

A gyerekek, a hírnév és a nagy nyilvánosság kérdése mindig is kényes terület volt, már a korai hollywoodi gyereksztároktól kezdve. Elméleti messzeségből nézve azt mondom, én nem szeretném, ha a hasonló korú fiam névvel-arccal rendszeresen megjelenne a neten. Ugyanakkor bármikor boldogan regisztrálnék neki Instát, ha az lenne a kérése, hogy a fantasztikus homokvárcsodáiról ő bizony fotóalbumot szeretne rendszeres posztokkal; csinálnék neki blogot, ha a meséit akarná megjelentetni.

És itt már kezdenek is elmosódni a határok. Hiszen fogalmazhatok álszent módon úgy, hogy a fiam nem saját magát akarja mutogatni, hanem művészetét és kreativitását kifejező eszközként használná a nyilvánosságot biztosító felületeket – de közben Ava valójában ugyanezt csinálja, csak az ő művészete és kreativitása átadásához bizony kell az, hogy ő maga is megjelenjen a képen vagy videón. Ha táncban, énekben, zenében lenne tehetséges, ugyanez volna a helyzet.

Ava és a többi hasonló gyerek esetében majd az idő eldönti, hogy segített vagy ártott-e nekik ez a fajta hírnév. Én pedig addig is örülök, hogy a gyerekeim esetében nem kell ezzel a kérdéssel foglalkoznom, mert őszintén nem tudom, hogy melyik énem kerekedne felül: a támogató vagy az óvó anya? És te hogy gondolod? Te támogatnád, hogy a gyereked online sztár legyen? Mint a milliomossá vált, hatéves vlogger? Vagy a feltörekvő Plüss pupákok alkotója?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai