Te beszélsz emotikon nyelven?

Te beszélsz emotikon nyelven?

Villányi Gergő | 2019.03.14 | Olvasási idő: 3 perc

Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzora 1982-ben alkalmazta először a :) jelölést, ami smiley néven vált ismertté, és ő még komolytalan dolgok jelölésére használta az e-mailjeiben. A hangulatjelek (emotikonok) elsődleges célja az volt, hogy pótolják a testbeszéd és a mimika hiányából eredő érzelmi jelzéseket, valamint, hogy segítsenek az értelmezésben és meggátolják a félreértéseket. Azt már jól tudjuk, hogy ez utóbbi nem sikerült teljes mértékben, hiszen egy mosoly lehet örömteli, gúnyos, kedves, lesajnáló, „odaírok egy smiley-t, hogy ne tűnjön olyan sértőnek” jellegű és a beszélgetés témája, kontextusa valamint a beszélgető felek szándéka, hangulata alapján sokkal kifinomultabb rendszer alapján kell dekódolnunk a végső jelentést. Már, ha egyáltalán képesek vagyunk rá.

Vicces hangulatjeltől bűnügyi bizonyítékig

A társadalmi változásokat is jól nyomon követhetőek az emotikonok alakulása által. Megjelentek a különböző bőrszínű ikonok, a családot vagy a párkapcsolatot jelentők között pedig az egynemű párok és ugyanezek kisgyerekes verziói is. 2019 februárja óta a menstruáció is kapott emojit, amivel főként az ehhez a természetes folyamathoz kapcsolódó szégyent és tabusítást akarják feloldani az ötlet gazdái. A kezdeményezés nagyon sok támogatóra lelt, de kritikák is érték, miszerint egy vércsepp nem elég konkrét, hiszen egy fehérneműn levő néhány vércseppel, sokkal érthetőbb lenne a téma megjelenítése. Egyelőre érdekességnek és kuriózumnak tűnik, de a kommunikáció új irányait jól mutatja, hogy egyre több bírósági perben használják fel bizonyítékként a chat beszélgetésekben látható – főleg fenyegető, agresszív vagy szexuális tartalmú – emotikonokat. Egy New York-i szálloda pedig olyan szobaszerviz csomagokat ajánl az ott megszállóknak, amiket telefonon, emotikonokkal rendelhetnek meg.

Te beszélsz emotikon nyelven?

Emojival sekélyes a kommunikáció?

Sokan kongattak vészharangokat, hogy az emotikonok elterjedése megöli a nyelvet és sekélyessé teszi majd a kommunikációt, ez azonban így, önmagában nem igaz. Az okoseszközökhöz hasonlóan ez is a használati módon és a szándékon múlik. A szépirodalom híres alakjai is modern formát kaphatnak és nagyon sok szellemes megoldást láthatunk. Ilyen például a kedvenc mozifilmünk címe emotikonokkal leírva vagy épp a mai online nyelvet értő plakátok, amik a digitális kommunikáció eszközeivel, a bántalmazás ellen vagy az egyértelműsítés mellett kampányolnak.

Kiemelt fontosságú, hogy ne legyen generációs szakadék ilyen téren a szülők és a gyerekek között, hiszen a kétes tartalmú üzenetek gyakran ilyen formában érkeznek. Első pillantásra, gyakorlatlan szemmel ártalmatlannak tűnhet egy padlizsán vagy egy barack emotikon, de ezek például erős szexuális töltettel is bírhatnak a szövegkörnyezettől és a szándéktól függően.

A pszichológia is egyre többet kutatja ezt a témát. Úgy tűnik, hogy az érzelmi töltetű üzenetek és a szándék meghatározásában pozitív az emotikonok hatása, mert egyértelműbbé és átélhetőbbé, teszik az adott üzenetet és így érzelmileg könnyebben kapcsolódhatunk hozzájuk. Ez főként annak fényében jó hír, hogy tudjuk, a túlzásba vitt online jelenlét rossz hatással van az emberi kapcsolatokra és az empátiára, valamint az érzelmek felismerésére és dekódolására.

Mennyi mindent tudunk kifejezni néhány írásjellel?

A digitális világban az emotikonok színesíthetik a kommunikációt és főként a nagyobb érzelmi töltetű üzeneteknél segítenek az emocionális kapcsolódásban is. Ha egy <3 üzenetet kapunk, akkor jó esetben megdobban a szívünk, és nem arra gondolunk, hogy valaki azt írta nekünk a matematika nyelvén, hogy valami kisebb, mint három. Azt is érdemes tudatosítanunk azonban, hogy az emotikonok kiegészítő és gyakran egyszerűsítő funkciót látnak el. A szókincsünk nem csak a mindennapi beszédben hasznos, de az önkifejezésünknek és a fantáziánknak is elengedhetetlen része. Miért érdemes mégis ebbe a színes és izgalmas világba belevetni magunkat? Ahogy idegen nyelven, úgy „emoji-nyelven” is érdemes megtanulnunk, mert hasznos, gyakran szórakoztató tudásra teszünk szert. És talán még fontosabb, hogy egy új világ nyílik ki előttünk, ami a generációk között is hidakat építhet és egymás megértése felé vihet.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai