A szülők nem használhatják a Facebook újítását

A szülők nem használhatják a Facebook újítását

Tünde | 2016.08.26 | Olvasási idő: 6 perc

Új alkalmazást adott ki a Facebook, mellyel a fiatalabb generációt szeretnék visszahódítani a közösségi oldalra. Az egyelőre csak az Egyesült Államokban és csak iOS-re  kiadott applikációt a 21 év alattiak használhatják – azaz szülőként nem láthatod (legálisan), hogy a gyereked mit posztol magáról a videónaplójában.

A Lifestage nevű applikációban a fiatal felhasználók kizárólag a velük egy iskolába járókkal építhetnek közösséget: a 21 év alatti fiatalok megadják a sulijukat, és ha az adott intézményt több mint húsz felhasználó bejelöli iskolájaként, „feloldódik” az iskola profilja, és láthatóvá válnak az adott intézménybe járók (vagyis az azt bejelölők) profiljai (egymás előtt). A tinik profilja nem szöveges bemutatkozást tartalmaz, hanem mindenről videókat kell feltölteni, ezekből áll össze az adatlap. A bejegyzések is videós formátumban jelennek meg a hírfolyamban. A szolgáltatást elméletileg csak 21 év alattiak vehetik igénybe.

A szülők nem használhatják a Facebook újítását

Az applikációra már megjelentek az első értékelések és vélemények. Az egyik szülő veszélyesnek látja a Lifestage alkalmazást: „Akár egy 35 éves is bejelentkezhet úgy, mint egy 14-16 éves, tehát sosem tudhatod, hogy valóban tinédzserrel beszélgetsz-e, vagy felnőttel. Az sem biztonságos, hogy a beállításoknál rengeteg személyes információt kell megadni (teljes név, telefonszám, születésnap, stb.), ezért én nem engedem használni a gyerekemnek az appot.”

Egyelőre nincs hír arról, hogy itthon is elérhető lesz-e ez az újítás, de a fentiek mellett további érdekes kérdéseket vet fel a téma: hogyan lehet ellenőrizni, hogy a gyerek miket posztol a felületen? Itt válik még fontosabbá a bizalmi kapcsolat a szülő és a gyerek között, valamint a megfelelő felkészítés a veszélyekről. A legjobb persze az lenne, ha (főleg eleinte) együtt használnák az alkalmazást a szüleikkel a tinédzserek, vagy megmutatnák a szülőknek, mielőtt feltöltenek egy videót. Vagy ez elképzelhetetlen?

Tünde

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai