Snapchatel a gyerek? Ezeket jó, ha tudod…

Snapchatel a gyerek? Ezeket jó, ha tudod…

Bogi | 2017.09.11 | Olvasási idő: 5 perc

A Snapchat jelenleg az egyik legnépszerűbb kommunikációs alkalmazás a tinik körében, de sok szülő számára gyakran semmit nem jelent a neve.

Az én nagyobb gyerekem ugyan még nem használja, és nem is használhatná, mert még nem töltötte be a 13. évét (ami a felhasználási feltételek szerint a minimum korhatár), de mivel igencsak élvezi a tereferét barátokkal, biztos vagyok benne, hogy csak idő kérdése, hogy könyörögni kezdjen érte. Elhatároztam ezért, hogy a meglepetések elkerülése végett utánanézek, mi is a Snapchat, miért szeretik annyira a fiatalok és mire kell vigyázni a használata során.

Mi a Snapchat?

A Snapchat egy kommunikációs alkalmazás, amiben a felhasználók kis, képes és videós üzeneteket küldözhetnek egymásnak. A Snapchat különlegessége, hogy ezeket az üzeneteket csak nagyon rövid ideig láthatja az, aki megkapja őket, és a feladó dönti el, hogy mennyi ideig legyenek láthatóak a küldött üzenetek. A maximum beállítható idő tíz másodperc. Itt töltheted le!

Miért imádják a tinik a Snapchatet?

Először is azért, mert imádnak csetelni, megosztani és kommunikálni. Mindig a barátaikkal szeretnének lenni, és minden perc, amit egymástól külön töltenek, végtelen időnek tűnik. A Snapchat lehetővé teszi, hogy olyan képeket, videókat is megosszanak, amiket egyébként nem szeretnének a végtelenségig másokra bízni, például előnytelen szelfiket, vagy vicces dolgokat másokról. A Snapchat a való világ beszélgetéseit, helyzeteit másolja, ahol látnivalók, mondanivalók, arckifejezések villannak fel előttünk – és amiket utána soha többé nem látunk.

Miért félnek tőle a szülők?

Sok szülő nem bízik meg a gyerekek ítélőképességében, és nem biztos abban, hogy a gyerek valóban tisztában van-e a megosztások esetleges következményeivel. Attól félnek, hogy a gyerek bajba kerül, mert olyan képeket, videókat oszt meg, amiket nem lenne szabad, vagy attól, hogy a képei illetéktelenek kezébe kerülnek.

A Snapchat mindig tudja, hol járunk

Miért NE féljenek tőle a szülők?

Ha a Snapchat szabályait betartják, nincs ok a félelemre. Természetesen ehhez néhány dolgot nem árt tudni.

 1. Mindannyiunknak bele kell nyugodnia abba, hogy a képek, videók megosztása manapság nemcsak elfogadott és népszerű, de általános a fiatalok között. A Snapchat app egy lehetőség erre. Nem magát a Snapchatet kell tiltani a gyereknek, hanem meg kell tanítani felelősséggel használni!
 2. A minimum felhasználói életkor nem véletlenül 13 év. Minél idősebb a gyerek, annál jobban képes megérteni, hogy a Snapchaten mit szabad és mit nem szabad megosztania magáról és másokról, és be is tudja tartani a megosztás szabályait.
 3. A Snapchatnek nagyon komoly szabályai vannak azzal kapcsolatban, hogy mi elfogadható. A meztelen képek megosztása 18 éven aluliaknál például nemcsak szigorúan tilos, de a törvény is bünteti. Ha a szülő nem a gyerekre bízza a szabályzat elolvasását, hanem közösen tanulmányozzák azt, egy alapos beszélgetéssel kombinálva, nyerő helyzetből indulhat a szórakozás. Ebben az esetben is fontos a későbbi kontroll.
 4. A Snapchat felhasználói döntik el, hogy kivel vagy kikkel osztják meg a képeiket. Mint minden más internetes alkalmazásnál is, meg kell értetni a gyerekkel, hogy nem szabad mindenkiben megbízni, és csak egy szűk, bizalmas körrel kommunikálhatnak a neten vagy a telefonon. A biztonsági beállításokkal már a használat előtt tisztában kell lenni, és a folyamatos megbeszélés és emlékeztetés kulcsfontosságú.
 5. A bullying minden formája elítélendő. (Korábban itt írtunk részletesen a témáról.) Még a gyerekek között is vannak olyanok, akik például bosszút akarnak állni valamiért. Bárki lehet bullying áldozata vagy elkövetője, bár a szülők főleg az előbbitől szoktak tartani. Rendszeresen emlékeztetni kell minden gyereket, hogy miért nem szabad az online felületet mások ellen felhasználni, és mit tegyenek, ha őket bántja valaki.

7 tipp a Snapchat biztonságos használatához

Mikről beszélgessünk el feltétlenül a Snapchat használatának megkezdése előtt, majd utána rendszeresen?

 • Ugyanúgy, mint a való életben, az udvariasság és a tisztelet nagyon fontos. A gyerek mindig gondolja végig, hogy másik vajon szeretné-e látni, amit snappel.
 • Az üzenetek biztonságos eltűnése illúzió. Minden lementhető screenshottal, vagy lefényképezhető. Erre különösen hívjuk fel a gyerek figyelmét.
 • A biztonsági beállításokat újra és újra ellenőrizni kell. Úgy kell elvégezni a beállításokat, hogy csak az láthassa a gyerek dolgait, akivel bizalmas kapcsolatban van, és vadidegenek ne léphessenek kapcsolatba vele.
 • A zaklatást egy másodpercig sem szabad tolerálni. Azonnal blokkolni kell az illetőt és jelenteni kell a Snapchatnek.
 • A jelszót nem ismerheti senki, csak a gyerek, és esetenként, ha ezt szükségesnek látja, a szülő.
 • 18 éves kor alatt bizonyos tartalmak nem elérhetőek. Ennek oka van, és ezt tiszteletben kell tartani. A szabály megszegése letiltással és jogi következményekkel is járhat.
 • A Snapchat nagyon sok örömet és szórakozást kínál a fiataloknak. Ha a használatát alapos megbeszélések előzik meg, és a snappelés kölcsönös tisztelettel történik, a szülők is megnyugodhatnak.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai