Régen minden jobb volt? Ne áltasd magad!

Régen minden jobb volt? Ne áltasd magad!

Myreille | 2018.08.31 | Olvasási idő: 5 perc

Minden fiatal generáció megőrül a bezzegeléstől és attól, hogy a szülei és a nagyszülei nem értik meg, ám az idő múlásával, ahogy a fiatalokból középkorúak és idősek lesznek, ők is belecsúsznak abba hibába, hogy saját tapasztalataikat és értékrendjüket kérnék számon a fiatalabb generációkon. És bizony újra és újra elhangzik, hogy „Bezzeg az én időmben, minden jobb volt!”

Napjainkban Magyarországon hat generáció él együtt és köztük jelentős a generációs szakadék, amely egyben digitális szakadék is. Steigervald Krisztián generációkutatóval arról beszélgettünk, hogyan hidalható át ez a generációs szakadék.

Miért fontos, hogy ki melyik generáció tagja? 

Steigervald Krisztián: A generációs „elmélet” lényege tulajdonképpen az, hogy minden korszaknak megvannak a maga történései, ami az abban az időszakban szocializálódottakat érinti leginkább. Ezek azok a trendek és tendenciák, amik mindenkire hatnak, idősre és fiatalra egyaránt, de eltérő módon. A legutóbbi megfigyelések alapján például a digitalizáció erősen kihat az agy működésére: az aktív online jelenlét többek között erősíti a rövid távú memóriát. Ám amíg az időseknél kiegyenlítődik a rövid és a hosszú távú memória, addig a fiatalabb generációk esetén sokszor csak a rövid távú memória erősödik. 


A 6 generáció:

1945 előtt született Építők vagy Veterán generáció

1945-1964 között született Baby Boomerek

1965-1979 között született X-generáció

1980-1994 között született Y-generáció

1995-2009 között született Z-generáció és a

2010 után született Alfa-generáció 

Olvasd el a cikkünket és ismerd meg, mi jellemzi az egyes generációkat!


Miben segíthetnek nekünk a generációra jellemző információk?

Steigervald Krisztián: Számomra a legfontosabb üzenet, hogy nincsenek egyetemes igazságok. Attól, hogy én X generációsként éltem meg a gyerekkoromat, és azt gondolom, hogy a barátság, a közös offline emlék nélkülözhetetlen az élethez, attól ez még nem igaz. Ez csak az én X-es igazságom - én úgy hívom, hogy generációs csapda -, nem pedig egyetemes igazság. Ugyanis más az igazsága például az Alfa-generációnak, amely generációnak minden egyes tagját egy olyan világra született, ahol a Föld egy online és offline környezet egyben. Tényleg komolyan azt gondoljuk, hogy számukra ugyanolyan élményt jelent a Föld, mint jelentett nekünk gyerekkorunkban? Ha nem ismerjük meg a saját generációs csapdáinkat, a saját berögzüléseinket, akkor minden egyes történés, ami a gyerekeinkkel történik távol lesz tőlünk, csak a saját szemüvegünkön keresztül látjuk és nem lesz közös pontunk a gyerekeinkkel. Eltávolodunk, nő a generációs szakadék.

Hogyan tudjuk áthidalni a generációs szakadékot? 

Steigervald Krisztián: Nehéz feladat, amihez nagyon sokat kellene tanulni. Első körben meg kell ismerni saját magunkat, a saját magunk generációs jellegzetességeit, csapdáit, hogy utána megértsük, hogy vannak más típusú jellegzetességek és csapdák is, amiket annak a generációnak a többsége teljes szívvel tart igazságnak.

A digitális eszközök és internet berobbanása volt a legfelkavaróbb a generációk számára?

Steigervald Krisztián: Jelentős változás ment végbe: korábban, jellemzően az Y-generáció végéig, minden ember egy teljesen offline világba született bele. Minden változás csak utána történt. De a Z-generációs gyerekek már egy online térrel átszőtt Földet kaptak meg, míg az Alfa-generációsok már egy olyan online és offline világba érkeztek, aminek élménytartalma, fontossága, egyértelműen életfontosságú szerepe van mind a kettőnek szinte egyenlő mértékben. Sőt… 

Egy családon belül előfordul, hogy Z- és Alfa-generációs gyerek is van. Köztük is van különbség? Mire érdemes figyelni a szülőknek?

Steigervald Krisztián: A Z- és az Alfa-generáció közötti különbség az okoseszközök berobbanása. A Z-sek még rendelkeznek némi magánélettel, némi offline háttérrel, míg az Alfa-generációhoz tartozó folyamat az, hogy a többség digitális történelme a megszületése előtt elkezdődött. Lehet, hogy egy Alfa gyerek 20 év múlva megkérdezi az őt féltő szülőjét, miért nem rakta ki az ultrahang képet róla a Facebook-ra, mint a többi gyerek szülője. Nem szeretik őt eléggé? Szégyellték? És nem vagy csak nehezen fogja megérteni, hogy ez a szülő próbált ellenne menni egy trendnek, és mondjuk féltette őt, mert szereti, ugyanúgy mint azok, akik kitették a fotót.

Ha nem érték az offline élmény, a tudás elérhető a neten, mi vált ki elismerést a mai gyerekekből?

Steigervald Krisztián: Ami biztos: a tudás, mint érték megszűnt. Évszázadokig úgy nőttek fel a generációk, hogy a legfőbb érték a tudás volt. „Az vagy, amit tudsz.” „Azt nem vehetik el tőled.” stb. Ezért tisztelték az idősebbet, ezért volt fontos a tapasztalat és az évek mögötted. De most hogyan (és miért) tiszteljék a tudást, ha annak a sokszorosa pillanatok alatt elérhető egy olyan eszközön, ami ott van a zsebükben? A felnőttek adtak egy eszközt, egy technikát a kezükbe, amivel bárhol bármit meg lehet csinálni, és utána csodálkozva szidják őket, hogy anélkül életképtelenek lennének. De ez a lehetőség, amit pl. az okostelefonok biztosítanak számukra, elvette azt a késztetést, hogy megtanuljanak dolgokat a világról. Minek? Hisz sokkal több minden beszerezhető pillanatok alatt… így a tudás, mint érték elveszett. A tapasztalás lehet érték: amikor a tudást arra tudod használni, amire a nagy többség nem tudja. Aminek van eredménye, látványa, mondjuk „haszna” (nem csak pénzbeli!). De ez túlmutat a lexikális tudáson – ezért sincs ma már kereslet pl. a műveltségi vetélkedőkre, hiszen a néző a műsor alatt pillanatok alatt kikereshetné a jó megoldást a telefonján, míg a delikvens gondolkodik. Akkor ennek mi haszna lenne? Semmi. Az Alfa-generáció nagy feladata lesz, hogy valódi értékeket definiáljon önmaga számára.

Mikor várható a következő generáció váltás?

Steigervald Krisztián: Ez csak tipp, de kb. 2021-23 tájékán. Az alfa talán az első olyan generáció, amit nem biológiai változás, hanem a technikai fejlődés tesz azzá, amivé lesz. A következő nagy változás talán az AI (Artificial Intelligence), a mesterséges intelligencia lesz, ami általánosan elfogadott és használt technológiaként életünk szerves részévé fog válni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai