Plüss pupákok osztják az észt a Youtube-on

Plüss pupákok osztják az észt a Youtube-on

Tünde | 2017.10.10 | Olvasási idő: 7 perc

Az a legcikibb, amikor anya beletüsszent a videóba”

Nemrég írtunk egy amerikai kislányról, akinek hétévesen saját Youtube-csatornája, Facebook-oldala, Twittere és Instagramja is van – de nem kell ilyen messze menni ahhoz, hogy kiskorú online sztárokat találjon az ember: itthon az egyik feltörekvő Youtuber mindössze 12 éves, mégis olyan tartalmat készít és oszt meg, amivel simán túltesz a népszerű videósokon.

Pedig még az arcát sem mutatja meg és a nevét sem árulja el – ezen nem is kíván változtatni. Viszont örömmel nyilatkozott a Digitális Család Magazinnak. A hetedikes lány mindössze néhány nap alatt szerzett hírnevet a Youtube-on Plüss Pupákok nevű videocsatornájával. A videókban négy plüssjáték szerepel, név szerint Ratyi Jenő (mackó), Béka úr, Rusnya Majom és Giccs Gizi (unikornis), akik különböző témákban fejtik ki véleményüket – a kitalálójuk tolmácsolásában.

Hogyan jött az ötlet, hogy plüssöket videózz és ezt tedd fel a Youtube-ra?

Eleinte úgy gondoltam, hogy én fogok vlogolni, de aztán az arcomat mégsem akartam kitenni. Nem tetszett, amit elkezdtem, nem volt jó, aztán arra gondoltam: akkor legyen nagyon vicces, és „annyira szar, hogy az már jó”, és így jött az ötlet a plüssökkel.

Milyen gyakran teszel fel új videót?

Átlagosan heti 1-2 videót teszek ki, ahogy ötlet jön, vagy a suliidő engedi.

Vannak hosszabb távú céljaid a Youtube-csatornáddal?

Most 3000+ feliratkozónál tart a csatorna. Hosszabb távú cél nyilván a százezer feliratkozó! Meg hogy egész Európa Plüss pupák rajongó legyen. Célok? Giccs Gizi üzeni, hogy Világbéke! Rusnya majom célja, hogy világuralomra törjön, Béka úr célja a jóga forradalmasítása a horgászatban és Ratyi Jenő célja pedig, hogy mindent megfigyeljen a világban. Én csak teret adok nekik.

Mit szól édesanyád ehhez a hobbidhoz? Beleszól abba, hogy mit teszel ki?

Anya nem szól bele, nincs cenzúra. Amióta nagy lett az érdeklődés, mielőtt kirakom a kész videót, megmutatom neki, de ennyi.

Plüss pupákok

Honnan jönnek a témaötletek?

Az ötletek? Mondják a hangok… Amit látok interneten, vagy a suliban angolon félreértünk egy szót, vagy látok valamit, vagy valakit az utcán, olvasok egy érdekes cikket, vagy ilyesmi. Egyébként az élet vicces, ha a Plüss pupákok szemével nézed. Az alapötlettel indulok neki a videónak, megvan fejben a szöveg, de van, hogy menet közben jut eszembe egy poén és hozzárakom.

Tapasztaltál támadást a suliban (diák vagy tanár), mert népszerű lettél, vagy örülnek a sikereidnek?

Egyáltalán nem. Az iskolaigazgatónk is követi a csatornát. A barátaim sokat viccelődnek vele, megnézik az új videókat, inkognitóban kommentelnek, nevetve leszarozzák, aztán meg behozzák a saját plüsseiket vendégszerepelni. Tudtad, hogy Bodobács, a migráns bogár, meg Plüss Tukán Mihály is egy-egy barátomé?

Van korábbi tapasztalatod, amelyet felhasználsz? Van olyan személy, aki ihletet ad, aki által alakul a stílusod?

Volt már, hogy majdnem ezer embernek énekeltem színpadról, egy csomó versmondó versenyt megnyertem. Nagyjából mindet, amin elindultam. Kicsi koromtól fogva imádok szerepelni, sokat olvasott nekem anya is, és én is elég sokat olvasok - például Rejtőt, meg már Terry Pratchettet is, (aki apa és anya kedvenc írója).

Kell a videókészítéshez bármilyen technikai tudás (vágni, világítani, feliratozni)?

Az kell, hogy a család csendben maradjon, és ne jöjjön percenként a mentő, meg a Family Frost. A legcikibb, hogy anyám beletüsszentett a videóba, és csak akkor vettem észre, amikor feltettem a videót. Amúgy az én stílusomban éppen a spontán poénok a cél, szóval nincs benne sok vágás, meg ilyenek. Nem is lesz. Van egy külső kamerám, én kerestem meg a rávalót szórólapozással. Egyszerű asztali lámpával világítok.

Plüss pupákok: Giccs Gizi, a parti unikornis

 

 

Népszerű bloggerek időnként durva beszólásokat kapnak. Te tapasztaltál ilyesmit?

Nem volt semmi ilyesmi. A legnagyobb oltás, amit kaptam, az annyi volt, hogy szar a videó. A rajongók pedig megvédenek, ilyeneket írnak: „Szar! Ezt hogy érted? Úgy érti, hogy számára az a fajta kifejezésmód, és összetettség, amit te képviselsz, már meghaladja a könnyen értelmezhető tartalom fogalmát, ezért a maga módján próbálja tudtodra adni, hogy ugyan elismeri a művészetedet, de számára ez magas.”

Egyébként pedig nem mutatom meg az arcomat, csak a plüssök látszanak és a kezem.

Az édesanyához fordulok. Amiket itt felvetettek, azt te (mint médiában gyakorlott és profi szülő) tudod-e a gyerekkel kezelni?

Édesanya: Nem nagyon volt rá szükség.  Ha volna rá szükség, tudnánk kezelni. Amikor hirtelen reflektorfénybe került a blog, azért „csőre töltött moderátor karddal” ültem a gép előtt, de semmi szélsőség nem volt. Igazából semmilyen változást nem okozott az életünkben.

További sok sikert kívánunk a Plüss pupákoknak!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai