Olyan cuki ez a fotó! Megosszam?

Olyan cuki ez a fotó! Megosszam?

Villányi Gergő | 2019.02.07 | Olvasási idő: 3 perc

Képek készülnek az utcán, otthon, bulikban, rendezvényeken, koncerten és még ezernyi helyen, hiszen emlékeket is gyártunk, nem csak azt jelezzük, hogy épp ott vagyunk. Ám „ami egyszer felkerült a netre, az örökké ott marad”. A fotómegosztás miatt időnként mind a kamaszok, mind a szülők komoly problémákkal szembesülnek.

Fotómegosztásnál a jó példa a legfontosabb!

A példamutatás alapvetően a határokról és a szabályokról szól, ám túlságosan laza keret, az „egyszer ilyen, máskor olyan” viselkedés csak zavart és értetlenséget szül. Fontos a következetesség és a megszokottól eltérő helyzetek elmagyarázása. Erre jó példa, hogy a hétköznapokon mindig ugyanabban az időben mennek a gyerekek aludni, de karácsonykor vagy szilveszterkor ez az idő eltolódhat egy későbbi órára – azonban erre jó ok, a szabály alóli kivétel, az ünnep, különleges alkalom.

Ezenfelül a példamutatásnak van egy lényeges többletjelentése is: felnőttként, szülőként példaképek is vagyunk a gyerekek. Nemcsak a szavainkat hallják, a viselkedésünkből, szokásainkból is sokat (el)tanulnak. A serdülők még inkább érzékenyek minderre, hiszen éberen figyelik az ellentmondásokat és a következetességet. Ha az a szabály, hogy a nyaralásról nem oszthat meg képeket, amíg haza nem érünk, akkor ez nem csak rá érvényes, hanem az egész családra.

Olyan cuki ez a fotó! Megosszam?
Mit mutassunk meg?

A feltöltött tartalmakkal kapcsolatban hasznos, ha a fejünkben van néhány alapelv, ami alapján eldönthetjük jó ötlet-e egy kép megosztása vagy sem.

-    A következő napon, héten vagy évben is örülnénk, ha szembetalálkoznánk ezzel a képpel és fel tudjuk vállalni, ami rajta van?

-    Van a fotón olyan valaki, akinek kellemetlenséget okozhat az, ha őt így látják?

-    Ellenőriztük, hogy nem került véletlenül személyes vagy biztonsági kockázatot jelentő információ a képre (pl. bankkártya, hivatalos irat, wifi jelszó)?

-    Ha bejelölünk valakit a képen, akkor megkaptuk hozzá az engedélyét?

-    A vicces, cuki, megmosolyogtató, főleg gyerekekről készült fotó számára is ilyen jelentéssel bír majd, ha felnő?

Mikor megosztható egy kép?

A mindennapi gondolkodásunk részévé kell tennünk – szülőknek és gyerekeknek egyaránt -, hogy felmérjük a közösségi médiában, online felületen, vagy levelekben megosztott tartalmak hatását és következményét. Érdemes megállni egy pillanatra és átgondolni, hogy a feltöltött kép milyen következményekkel járhat (most és a jövőben), hiszen az utcán sem osztogatnánk magunkról képeket százasával idegenek kezébe. Online térben azonban ez is megtörténhet, a kontroll kikerül a kezünkből, ha feltöltünk valamit.

Vannak olyan helyzetek is, amikor a képek biztonságos közegben maradnak:

•    Baráti társaság egy belső használatú, zárt csoportba vagy felhőbe tölti fel csak a közös fotókat

•    Saját, privát albumba kerülnek a képek (pl. a gyerekről)

•    Korlátozzuk a hozzáférést, pl. csak megtekinteni lehet a képeket a családtagoknak, megosztani nem

A következetes (és a családban megszokott) viselkedés, a példamutatás követendő példa lesz a gyerekek, fiatalok számára még akkor is, ha máshol mást látnak. Alkossunk közös családi szabályrendszert, amibe a gyerekeket is vonjuk be, hiszen az ő ötleteik, meglátásaik is fontosak. Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy egyes fotók árthatnak nekik és az érzékeny fotók milyen hatást gyakorolhatnak másokra.

Nem egyedül barangolunk az online dzsungelben

A digitális világban már másképp őrizzük élményeinket és emlékeinket, mint a korábbi generációk. A családi fotóalbumok is digitalizáltak, koncertjegyek helyett koncertfelvételeket őrzünk.

Együtt, egymásra figyelve, tudásunkat és élményeinket megosztva nagyon is kellemes hellyé tehetjük a digitális világot. A fotókat használhatjuk arra is, hogy érdekesebbé, élvezetesebbé tegyük az életünket és úgy dokumentáljuk a jelenünket, hogy a következő generációk jobban megismerjenek, megértsenek minket, mit eddig bármikor a történelemben. Korunk lenyomatát, a szokásokat, unokáink számára az elődök történeteit és rengeteg olyan anekdotát is megőrizhetünk így, ami szorosabb egységgé kovácsolja a családot, hidakat építhetünk jelen és jövő között a digitális világ segítségével.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai