Nagyszülőnek és unokának lenni fantasztikus!

Nagyszülőnek és unokának lenni fantasztikus!

Myreille | 2019.08.26 | Olvasási idő: 4 perc

Nagyszülőnek lenni igazán különleges. Olyan élmény, amit el lehet magyarázni, el lehet képzelni, de akkor érti meg igazán az ember, amikor ő maga nagyszülővé válik. A nagyszülők a gyereknek végtelen szeretetet, biztonságot, bölcsességet és remek élményeket nyújtanak. Cserébe az unokák mindezt visszatükrözik, és ez a lélekre, valamint az idős emberek egészségére is pozitív hatással bír.

A nagyszülők világnapja a jeles napjaink közül az újabbak közé tartozik. Bár attól, hogy korábban nem volt dedikált napjuk a nagyszülőknek, sohasem volt kérdés, hogy szerepük a társadalomban és a családban milyen fontos. Ám nem elég tudni, néha ki is kell mondanunk, meg kell ünnepelnünk, milyen fantasztikusak, milyen nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az életünkben. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban 1978-ban ünnepelték először a nagyszülők világnapját, és azóta egyre több országban számít hivatalos világnapnak. A nagyszülők világnapja nem fix dátumhoz kötött ünnep, az Egyesült Államokban idén szeptember második vasárnapjára esik, Magyarországon szeptember első vasárnapján ünnepeljük. A gyerekekkel közösen köszöntsétek fel a nagyszülőket ezen a napon, és mondjátok el, mennyire szeretitek őket, és mennyire fontosak nektek!

Pótolhatatlan családi kötelékek

Az erős családi kötelék a család minden tagja számára biztonságot nyújt. A nagyszülői szeretet biztonsági háló a gyerekek számára, amely akkor is működhet, amikor a szülőkkel viharosabbak a viták. Az unokák tudják, hogy a nagymama és a nagypapa mindig az ő oldalukon áll, megbízhatnak bennük.

A nagyszülők erkölcsi útmutatása, példamutatása és történetei akkor is hatnak a gyerekekre, ha gyerekkorban szinte már unalmassá válnak a régi mesék, ám később, felnőttkorban meghatározók, erőt adnak nehéz pillanatokban, és formálják az életszemléletet. Akárcsak a közös élmények. A nagyszülők olyan dolgokat taníthatnak meg a gyerekeknek, amelyekre a szülőknek nincs idejük vagy lehetőségük. A nagyszülőket nem terheli a hétköznapi verkli, ők azokra a napokra, hetekre készülnek, amelyeket a családdal tölthetnek, így van idő fánkot dagasztani, megsütni mindenkinek a kedvenc süteményét, pecázni, hintázni, botot faragni vagy éppen kivárni, amíg egy csiga keresztülsétál a járdán.

Ami az unokáknak öröm és boldogság, az a nagyszülőknek „életerő”. A várakozás, a készülődés hihetetlen energiákat mozgat meg, sőt, célt és feladatokat jelent. Az együtt töltött időre lehet készülni, lehet terveket készíteni, és a találkozások ritmust adnak a rohanó időnek.

Nagyszülőnek és unokának lenni fantasztikus!

A digitális világ közelebb hoz a szeretteinkkel!

Az unokák arra is ösztönzik a nagyszülőket, hogy lépést tartsanak a digitális fejlődéssel, tanuljanak, képezzék magukat, hiszen sok esetben így tudják legyőzni a fizikai távolságokat. A telefonálás ma már végtelenül természetes, akárcsak az, hogy „anya” és „apa” telefonszáma mellett ott van a nagypapa és a nagymama telefonszáma is. A nagyszülők közül sokan használják a Skype-ot, az Instagramot és a Facebookot, mert a digitális világban is követni szeretnék a család életét. A tablet pedig szükséges a digitális fényképalbumhoz. (Persze, a kezdő lépések után az internet előnyei több területen is jelentkeznek az idős emberek életében.)

A szeretetteljes figyelem a digitális világban sem egyirányú. A fiatalabb generációk keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel (a szülők és) a nagyszülők életét kényelmesebbé és biztonságosabbá lehet tenni. Kiválasztják számukra a megfelelő számítógépet, okostelefont és okosórát, beállítják, távolról felügyelik és megtanítják a használatát.

Az unokák is nyugodtabbak, hogy a fizikai távolság nem akadálya a gondoskodásnak. A nagyinak nem kell nehéz szatyrokat hazacipelni, hanem házhoz jön a bevásárlás, nagyapának is házhoz lehet küldeni az új hótaposót és vastag kesztyűt, és azért sem kell aggódni, hogy a nagyszülők mindig elfeledkeznek a mobiljukról, hiszen az okosórával bármikor felhívhatnak egy számot (az órát pedig több számról is hívni lehet), ha pedig gond van, akkor egyetlen gomb lenyomásával segítséget kérhetnek vagy riasztást adhatnak.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai