Miért ünnepeljük a nemzetközi nőnapot?

Miért ünnepeljük a nemzetközi nőnapot?

Myreille | 2018.03.07 | Olvasási idő: 3 perc
Myreille
42 éves
2 gyerek édesanyja
Kapcsolódó cikkek

Gyerekeket kérdeztünk arról, mit ünneplünk március 8-án és szerintük miről szól a nemzetközi nőnap. Válaszaikban nem csak a saját bizonytalanságuk, hanem az egész társadalmunkat átjáró zavar is visszatükröződik.

Magyarországon 70 éve ünnepeljünk a nemzetközi nőnapot, de arról szinte fogalmunk sincs, miért kell ünnepelni a nőket és miről szól a nőnap. Miért köszöntik a fiúk ezen a napon virággal a lányokat?

Mit ünneplünk március 8-án?

"A nőket, mert gyereket hajlandók szülni, hogy ne haljon ki a bolygó."(Eszter, 13,5 éves)

"Március 8-án a nőket ünnepeljük. És apukám névnapját, egy nappal előtte pedig az én szülinapomat. Azért ünnepeljük a nőket, mert mindig elmosogatnak, teregetnek, sokat dolgoznak." (Peti, 10 éves)

"A nőnap olyan, mint az anyák napja. Anyák napján azok a nők kapnak virágot, akiknek van gyerekük, a nőnapon meg azok, akiknek nincs. Nőnap azért van, hogy azok a nők is kapjanak virágot, akinek nincs gyerekük. Azért adunk a nőknek virágot, mert az olyan - mármint a virág -, mint a lányok, különben sem adunk fiúknak virágot." (Bence, 8,5 éves)

"Nőnapon azt ünnepeljük, hogy léteznek a nők! És azt, hogy szavazási jogot és a fiúkkal egyenrangú jogot kaptak." (Marci, 9 éves)

"A nőket!" (Dorka, 7,5 éves és önmagára mutat)

Március nyolcadika 1917 óta a nemzetközi nőnap. Magyarországon 1948 óta ünnepeljük.

Miért ünnepeljük a nemzetközi nőnapot?

Szeretjük vagy utáljuk a nőnapot?

Minden sejtemmel értem a gyerekek nőnap-képét és zavarát. Úgy emlékszem, hogy kislány koromban szerettem a nőnapot. Szerettem, hogy apukám virágot hoz nekem és anyunak. Később képmutatásnak, üres gesztusnak éreztem a főnökömtől kapott virágot és úgy gondoltam, hogy feminista lázadásom, ha teszek a nőnapra. Nem kell engem ünnepelni csak azért, mert a genetikai lottón éppen a női nemet nyertem meg. Nincs nekem ebben semmi érdemem.

Már bőven benne jártam a felnőtt korban, amikor az interneten utánaolvastam a Nemzetközi nőnap eredetének és történetének. Teljesen elképesztett és felkavart, hogy mennyire félreértelmeztem ezt az ünnepet. Azóta ez az egyik kedvenc napom az évben és boldogan ünnepelném, ha a nőnap-értékválság nem darálta volna be az  az engem körülvevő világ is.

 

A nőnapi virágnak vagy üdvözletnek többnek kell(ene) lenni, mint apró figyelmességnek vagy kedvességnek. A nőnapon azokra a bátor és erős nőkre emlékezünk, akik kiálltak a nőkért, az egyenjogúságért, a női jogokért. Azért, hogy a nők, ugyanúgy, mint a férfiak, szavazhassanak, tanulhassanak , hivatást vállalhassanak.

A nőnap lehet megint demonstratív nap, mint a kezdet kezdetén, és minden szál virággal férfiak és nők együtt állhatnak ki az egyenjogúságért. Ez az a gondolat és világkép, amit továbbadhatunk gyerekeinknek is. Fiúknak és lányoknak egyaránt.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai