Mi a különbség az online és az online ápolt kapcsolatok között?

Mi a különbség az online és az online ápolt kapcsolatok között?

Tóth Dániel | 2018.08.08 | Olvasási idő: 5 perc

Nincsen talán még tíz éve se, amikor még magától értetődőnek számított, hogy az emberi kapcsolatok színtere a fizikai valóság, legyen szó rokoni kötelékről, barátságról vagy párkapcsolatról. Ehhez képest az utóbbi években a kommunikációnk jelentős része áttevődött az online térbe.

Hogyan hatott a kommunikáció a kapcsolatainkra és az életünkre? Tóth Dániel pszichológus szakértőnk írása következik.

Miét fontos a kommunikáció?

A kommunikáció hagyományos értelemben emberek vagy értelmes lények között zajlik. Ezt közvetítheti valami, például levél, telefon, vagy email, de mindenképpen egy hús vér lény szükséges mindkét oldalon. Az utóbbi években a kommunikáció stílusát az online kommunikáció kezdte el meghatározni. A szókincsünk, a fogalmazásmódunk elkezdett ehhez idomulni. Az online tér a felszínes kommunikációnak, a gyors és tömör információközlésnek kedvez, az emberi kapcsolatoknak kevésbé.

Online ápolt kapcsolatok

Ha online tartjuk a kapcsolatot valakivel, akit egyébként az offline világban ismertünk meg, akkor egy nagyon hatékony kapcsolattartó eszköz lehet, de megvannak a maga határai. Arra kiváló, hogy képeket küldjünk egymásnak, egyeztessük a találka helyét és idejét, de soha nem tudja kiváltani a személyes beszélgetést. A személyes találkozás egy olyan dolog, amire testileg-lelkileg szükségünk van. Ha csak online ápolunk egy kapcsolatot, akkor az az üres automatizmusok felé fog elindulni, mint havonta egy-két like, évente egy digitális felköszöntés.

Online térben szerzett kapcsolatok

Ahogy egyre több időt töltünk a neten, egyre több embert ismerhetünk meg azon keresztül. Mára már teljesen természetes sokak számára, hogy vannak olyan kapcsolatai, amelyek az internetről származnak. Mindennapos, hogy azon keresztül találunk munkatársakat vagy közös érdeklődés mentén barátokat. Ismerkedő oldalakon keresztül akár párkapcsolatot is. Itt tud az internet leginkább ragyogni, mert összeköthet olyan emberekkel, akikkel egyébként lehet, hogy sosem találkoztunk volna.

Mi a különbség az online és az online ápolt kapcsolatok között?

Online kapcsolatok

Az online ápolt kapcsolatoknál és az online térben szerzett kapcsolatoknál vagy a fizikai valóságból származtak a kapcsolatok, vagy oda terelődtek át. Ezzel szemben egyre gyakoribbak az olyan kapcsolatok, amelyek csakis és kizárólag az online térben léteznek. Ez lehet egy olyan barát, aki a föld túlsó felén lakik és bár órákat chatelünk vele, még sohasem találkozunk, de lehet ennél több is. Ha valakinek csak a profilképével találkozunk, akkor nagyon könnyű arra az emberre kivetíteni önnön érzéseinket, vágyainkat.

A legjobb példa erre a kizárólag online térben létező párkapcsolat. Két magányos ember, ha a neten találkozik, nagyon kellemes élmény lehet az ilyen csatornán keresztüli kapcsolódás. Ami ezekből a kapcsolatokból hiányzik az a valóság kontroll. Emberek ezrei ápolnak online érzelmi kapcsolatokat, barátságot, és „párkapcsolatot” is, mert találkozás nélkül nagyon könnyű meglelni a tökéletes társ helyett a tökéletes társ illúzióját.

Amikor már inkább csak online kommunikálunk valakivel, aki elvileg fontos nekünk, mégsem találkozunk vele, noha megtehetnénk, az már problémára utalhat.

A kapcsolatok fontossága

Az utóbbi években többszörösére nőttek a kapcsolattartó eszközeink és lehetőségeink. A földrajzi távolság ma már nem akadály, és postára se kell mennünk, hogy elküldjünk egy levelet, elég elővenni az okostelefonunkat és begépelni az üzenetet.

A fiatalok is egyre nagyobb százalékban választják az online kommunikációt az offline helyett, mert könnyebb, kevesebb vele a fáradtság, a feszültség vagy a kockázat, éppen ezért fontos neki megtanítani, hogy az emberi kapcsolatok elsődlegesen az offline térben találhatóak. Mutassuk meg nekik, hogy mi a különbség az online és az online ápolt kapcsolatok között!

Az ember alapvetően társas lény, immun- és idegrendszerünk, testi-lelki egészségünk, akkor működik optimálisan, ha megfelelő számú és mennyiségű kapcsolatot ápolunk. Az internet ebben nagy segítség: fenntarthatjuk általa a kommunikációt két találkozó között, megszervezhetjük a következő családi, vagy baráti összejövetelt, és új ismeretségekre is szert tehetünk, de közben ugyanilyen fontos, hogy megbecsüljük és megéljük a kapcsolatainkat a régi, jó, offline világban is.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai