Már nem a Facebook a legvonzóbb közösségi alkalmazás a fiataloknál

Már nem a Facebook a legvonzóbb közösségi alkalmazás a fiataloknál

Tünde | 2017.09.21 | Olvasási idő: 3 perc

Tavaly a Facebook vezette a fiataloknál a népszerűségi listát, melyet messze lemaradva követett az Instagram és a Twitter. Mára már a Snapchat átvette a vezető szerepet és az Instagram is szorongatja a Facebookot, derül ki az eMarketer 2017 augusztusi kutatásából.

A kutatás szerint a fiatalok egyre nagyobb számban hagyják el a Facebookot és kommunikálnak más közösségi oldalakon keresztül. A 12-17 éves korosztály 2,8 százalékkal használta kevesebbet az elmúlt hónapban a Facebookot, míg a 18-24 évesek körében 3,1 százalékkal csökkent a Facebook használata. Azok a fiatalok, akik a Facebookon maradtak, jóval kevesebbszer lépnek be és kevesebb időt is töltenek az alkalmazásban, derül ki a kutatásból.

Snapchat, Instagram

A fiatalok olyan oldalakat használnak szívesebben, ahol képekkel tudnak kommunikálni: a Snapchatet és az Instagramot. Ezekben az alkalmazásokban a főszerep a képeké, míg a Facebookon nem a képek a kommunikáció alapjai. Mivel erre a korosztályra jellemző, hogy érzelmeiket és gondolataikat képek formájában szeretik megjeleníteni. És jóval vizuálisabbak is, mint az idősebb generáció, ez lehet az oka az eredményeknek.

Az eMarketer előrejelzése szerint a Snapchat 25,8 százalékos növekedést fog produkálni az Egyesült Államokban és 19,2 százalékot az Egyesült Királyságban. Az Instagram esetében is hasonló eredményeket prognosztizálnak. Azért nem kell félni, a Facebook marad a világ legnagyobb közösségi platformja, aktív felhasználóinak száma eléri a kétmilliárdot.

Neked melyik a kedvenc közösségi oldalad?

A kutatás eredményeit látva végeztem itthon egy kis minikutatást a lányaim körében. Feltettem nekik a kérdést, hogy melyik a kedvenc közösségi oldaluk, melyiket használják a legszívesebben: a Facebookot, a Snapchatet vagy az Instagramot.

15 éves lányom szerint a Snapchat a legjobb közösségi alkalmazás, ezt követi az Instagram. A Facebook pedig csak a harmadik helyet szerezte meg.

Majdnem 13 éves lányom kedvence viszont a Facebook, „Mert ott lehet a legtöbb állatos tartalmat látni”, ezt követi a Snapchat, végül az Instagram. Utóbbit egyelőre nem is használja.

Kíváncsiak vagyunk, nálatok mi a helyzet a közösségi oldalak sorrendjével. Mini kérdőívünkből arra a kérdésre szeretnénk választ kapni, hogy a magyar fiatalok körében a három közül melyik a legnépszerűbb alkalmazás.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai