Közösségi oldalak: a te életed is nyitott könyv? És a gyerekedé?

Közösségi oldalak: a te életed is nyitott könyv? És a gyerekedé?

Balázs | 2018.02.20 | Olvasási idő: 6 perc

A közösségi oldalakon ki-ki saját vérmérsékletének megfelelően oszt meg képeket, információkat, tartózkodási helyet magáról. Olykor úgy is, hogy nem tud róla vagy nem méri fel a lehetséges következményeket.

Ha nem szeretnéd, hogy nyitott könyv legyen a saját és a családod élete, ezekre figyelj a közösségi oldalakon!

 

Elmodod, hol vagy?

Ha attól félsz, hogy a betörők is „követnek”, vagy csak nem kívánod megosztani az aktuális tartózkodási helyedet , akkor a (jelenleg) legnépszerűbb közösségi oldalon, a Facebookon az Adatvédelmi hivatkozások-nál be tudod állítani, hogy az ismerősökre vagy még ennél is szűkebb körre korlátozd a posztok láthatóságát. (Ne felejtsd el a gyereked fiókján is ellenőrizni a beállítást!) Fénykép feltöltésekor - Facebookon, Instagramon vagy Snapchaten - rajtad áll, hogy bekattintod-e a helymeghatározást és "bejelentkezel" vagy sem. Ugyanilyen módon az összes alkalmazásnak megtilthatod, hogy hozzáférjen helyzetedhez (tartózkodási helyedhez), ám gyakran maguk a képek is árulkodóak. Ha megosztasz magadról vagy a gyerekeidről egy képet és a háttérben az Eiffel-torony látszik, akkor a helymegjelölés nélkül is egyértelmű, hogy hol vagy.

 

A gyerekek figyelmét nem csak arra érdemes felhívni, hogy a tartózkodási helyüket ne osszák meg a közösségi médiában, hanem arra is, hogy ne osszanak meg magukról olyan képet, amelyen a környezet jól beazonosítható pl. az iskola ahova járnak, vagy a sportklub, ahol edzenek.

 

Ha a nem akarod, hogy a Facebookon mások bejegyzéseiben megjelöljenek, a Beállításoknál az Idővonal és megjelölés menüben az Ellenőrzésnél látható lehetőségeket kell bekapcsolt állapotba tenni. Ha nyaralni mész, a veled együtt lévőket se jelöld meg képeiden, ugyanis ezzel az ő akaratukon kívül elárulod, merre járnak. Mindazonáltal ha mindenképp szeretnéd megosztani, hogy merre jártál/nyaraltál, érdemes ezt csak hazaérkezés után megtenni.

 

Az okostelefon fotói is árulkodnak

Az okostelefonokkal készített fotókon már a felvétel pontos helye is látható GPS koordinátákkal. Az úgynevezett EXIF adatokban a kép készítésének körülményeit tárolják, azaz az exponálás pontos ideje mellett a telefon típusa is rögzítésre kerül. A Facebookon közzétett képeken jelenleg ezek az információk nem elérhetőek, de ha mégsem bízol ebben, a telefon adatvédelmi beállításainál kapcsolhatod ki a helyzethez való hozzáférést.

Az EXIF a digitális képek készítésének körülményeit tartalmazó információ, amely a képfájlba ágyazva található. Szinte valamennyi jelenleg használatos digitális képalkotó eszköz ismeri és használja ezt a formátumot, amelyben a kép rögzítésének dátuma és időpontja, a kamera gyártója, típusa, és a profi fotósoknak hasznos expozíciós értékek találhatók. A képekhez beállítástól és a készülék tudásától függően egyéb adatok is menthetők. A GPS-el rendelkező telefonok megjelenése óta a képek pontos földrajzi hosszúsági és szélességi adatai is rögzítésre kerülnek, így megfelelő szoftverrel a fényképalbumok földrajzi elhelyezkedés szerint is katalogizálhatók.

 

A gyerekek életét a szülők is teszik nyilvánossá

Gyerekeknél érdemes betartani az ajánlott korhatárokat is. A Facebookhoz csak a 13 évnél idősebbek csatlakozhatnak, amit hamis életkor megadásával játszanak ki a kiskamaszok. Az életünk nyitott könyvvé válásában azonban a szülők teszik meg az első lépéseket, akik már a születendő gyermekük magzati ultrahangképét is közzéteszik.

Egy amerikai kutatás szerint a 10 és 17 év közötti fiatalok rendkívül bosszantónak tartják a régen csupán családi fényképalbumokban rejtegetett fotók közkinccsé tételét. Egy brit kutatás szerint az átlagos angol szülő évente mintegy kétszáz képet posztol gyermekéről, azaz ötéves korra már csaknem ezer képet tesz közzé úgy, hogy egy részüknek fogalma sincs a közösségi oldalak biztonsági beállításairól, és azt sem tudják megítélni, hogy később milyen hatásai lehetnek a túl sok emberrel megosztott fotóknak.

Néhányan már perbe is fogták szüleiket a pelenkás képek közszemlére tételéért, miközben a tizenévesek arról is panaszkodnak, hogy az ötévesen még jópofának tűnő YouTube-ra feltöltött dalocska milyen kellemetlen perceket okoz a középiskolás osztálytársak előtt.

Bármelyik közösségi oldalon is vagyunk, valamilyen mértékben nyomot hagyunk, így érdemes megfontoltnak lenni és betartani a képfeltöltés 5 szabályát is.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai