Jobban elkeríti a Youtube a gyerekeknek szánt filmeket!

Jobban elkeríti a Youtube a gyerekeknek szánt filmeket!

Vica | 2019.12.11 | Olvasási idő: 5 perc

Érdekes levél landolt a minap a fiókomban, egyenesen a Youtube-tól. "A mai naptól kezdődően az összes alkotónak tudatnia kell velünk, hogy a tartalma gyermekeknek készült tartalom-e. Erre a Children's Online Privacy Protection Act (COPPA törvény) és/vagy más vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek betartása miatt van szükség." Bár mi magyar állampolgárként elsősorban a magyar jogszabályokat vagyunk kötelesek betartani, ha a Youtube felületén (amely amerikai cég) teszünk közzé valamit, akkor a működtető velünk is betartatja a gyerekek védelme érdekében hozott új szabályokat. Milyen változást jelenthet az új szabály a nézőnek, és mit annak, akinek Youtube-csatornája van?

Csak egy kattintás

Aki feltölt egy videót a saját csatornájára, a csatorna vagy a videó szintjén végezheti el a célközönség beállítását (a Youtube Studio felületén) attól függően, hogy a csatorna elsősorban gyerekek vagy felnőttek számára készült videókat tartalmaz. Ha valaki "gyerekcsatornát" indít vagy működtet, az jóformán egy kattintással tehet eleget az új kötelezettségnek, az egyedi videók beállítása valamivel bonyolultabb. 

Mit jelent, ha valaki gyerekeknek szánja a csatornáját vagy videóját?

2020 januárjától a Youtube korlátozni fogjak a gyermekeknek készült tartalmakkal kapcsolatos adatgyűjtést, tehát nem lesznek "személyre szabott" hirdetések, de a hozzászólásokat, az értesítéseket is letiltják. Nem lesz élő chatre se lehetőség e videóknál, nem lehet pénzt gyűjteni sem, ahogy nem lehet a videók segítségével reklámtárgyakat se kínálni, sőt, online közösséghez csatlakozni sem - ez utóbbit már novembertől. Sőt, a "playlistre" se lehet felvenni az anyagot a nézőnek. (A teljes korlátozó lista angol nyelven itt található) 

A Youtube rögtön figyelmeztet is: hatósági intézkedést, vagy a fiók korlátozását/tiltását eredményezheti a nem megfelelő beállítás (vagy a beállítás teljes elmulasztása). A beállításokat az eddig feltett videóknál is elvárja a szolgáltató, tehát a régebbi anyagoknál is meg kell jelölni, gyerekeknek szánták-e. De a gépi tanulás eszközeit is beveti a Youtube annak érdekében, hogy az egyértelműen gyermekeknek szánt tartalmat megtalálják - ha beállította a közzétevő, ha nem. Az alkotónak persze ezt jogában áll felülbírálni.

Az automatikus eszközök talán javítanak valamit az ovisoknak szánt tartalom szűrésében, de ez még nem jelenti azt, hogy a gyerekeinket innentől kontroll és felügyelet nélkül ülhetnek a Youtube előtt!
Az automatikus eszközök talán javítanak valamit az ovisoknak szánt tartalom szűrésében, de ez még nem jelenti azt, hogy a gyerekeinket innentől kontroll és felügyelet nélkül ülhetnek a Youtube előtt!

Mi számít „gyermekeknek készült tartalomnak”?

A jogszabály alapján egy videó az alábbi esetekben számít gyermekeknek szólónak:

•     Az elsődleges megcélzott közönség gyermekkorú (pl. óvodásoknak készült videók).

•     A videó gyermekeknek készült, de a gyermekek másodlagos közönségnek számítanak (pl. olyan rajzfilmek, amelyek elsősorban tizenéveseknek készültek, de fiatalabb gyermekek számára is megfelelők).

Ezek szerint "gyermekeknek készült tartalom" a Harry Potter, sőt akár a Simon's cat is.

Miért szükségesek ezek a változások?

A Youtube for kids botrányairól korábban mi is hírt adtunk. Az elszabadult, hirdetési bevételt célzó visszaélések elleni küzdelem része az új előírás, ami a hirtelen bezombult vagy erőszakossá változó mese-karakterektől (meg még ne soroljuk, miktől) is védi a gyerkeket. Vicces lesz az is, amikor a gyermekkorú videósok fogják majd bekategorizálni, műveik inkább gyerekeknek, vagy esetleg a tanároknak, nagyinak, felnőtteknek szólnak. (De mi lesz a nehezen meghatározható műfajokkal? Ha egy srác már kilencévesen profi autómodell-építő, kertészkedős vagy sakk-csatornát, esetleg környezetvédelemmel foglalkozó sorozatot indít, amire rákattan egy csomó felnőtt, de persze jönnek (jönnének) a kortársak is?)

A 10-12 évesek sok "nem gyerekes" tartalmat néznek

De beszélni kell az "átmeneti" korosztály-ról is. Hivatalosan még gyerekek, de már nem ovisoknak készült tartalmakat néznek. Az én tízévesem például főzős csatornát, Just Vidmant, Minecraft-oktatóvideókat, vicces macskákat, Zállatorvost vagy Pamkutyát. Hát, egyik se épp gyerekeknek szánt tematika vagy csatorna, igaz, fejlődése szempontjából ártalmatlan vagy épp hasznos. Mit néz a tizenöt éves? Bakiparádét, nyelvi-és sminkoktató videókat, Csernobilt (!), néhány amerikai sorozatot (pl. Stranger things) és kismillió rock-pop-slágert. Bingó, ezek se lesznek "gyerekeknek szánt tartalom" címkével ellátva - miközben egyes sztárokra rákeresve nem biztos, hogy az jön ki találatként, amit eredetileg keres....

Most úgy tűnik, az új beállítások és automatikus eszközök talán javítanak valamit például az ovisoknak szánt tartalom szűrésében, de ez még nem jelenti azt, hogy a gyerekeinket innentől kontroll és felügyelet nélkül szörfölhetnének a tartalmak között.

A "gyerekműsorok" részlegén leállítják az őrült trendet, amiben robotok által készített ijesztő animációkat robotok néznek és lájkolnak, ami alapján valódi emberek valódi pénzt kapnak, miközben időnként valódi gyerekek halálra rémülnek az összetákolt karaktereken. Vége a gusztustalan kommentcsatáknak is a gyerekcsatornák filmjei alatt. De a nagyobbacskák - akik már jócskán elkalandoznak Peppa malactól és a Kerekmesétől - ettől nem lesznek nagyobb biztonságban. Az még mindig a mi, szülők hozzáállásán múlik.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai