Erre vannak most rákattanva a tinédzserek

Erre vannak most rákattanva a tinédzserek

Tünde | 2017.01.13 | Olvasási idő: 6 perc

Miután tizennégy éves lányom megtanított Snapchatelni (és azóta is rendszeresen szórakoztatjuk magunkat és a családot a különböző filterekkel, maszkokkal ellátott szelfikkel), újabb applikációval ismerkedtem meg a jóvoltából. Hogy ne maradjak le nagyon a digitális száguldásban, megtanultam a tizenévesek között most menő Bitmoji használatát. Lássuk, mi ez!

Bitmoji – az avatarkészítő

A Bitmojival saját, képregényes stílusú virtuális avatart, avagy saját személyes emojit lehet készíteni. Leginkább Snapchathez használják (de több már chatszolgáltatásnál lehet alkalmazni), ahol matricák százaiból lehet választani – a saját avatarral a főszerepben. A Snapchat felhasználók be tudnak lépni a fiókjukkal, de lehetőség van emailes regisztrációra is. Az applikációra eddig több mint 800 ezer vélemény érkezett, a felhasználók átlag 4,5-ösre értékelték. A letöltések száma 10-50 millió között van.

Android verzió

iOS verzió

Saját avatart gyártunk

Az applikációval való ismerkedés során lányommal együtt vettük át az avatarkészítés rejtelmeit, és megformáztuk az én képregényes változatomat. (Közben igen jól szórakoztunk.) Érdekes, hogy a gyerek néhány dologban másképp lát engem, mint én magamat.

A nem megadása után két stílus közül lehet választani: van „realisztikus” és torzított – mi az előbbit választottuk.

Ezután beállítottuk a fej típusát (hosszúság, szélesség, magasság, stb.), formáját a bőr- és hajszínt, a haj hosszát, a haj típusát (egyenes, göndör, hullámos), frizurát választottunk, továbbá a szemöldök és a szemek színét és formáját is beállítottuk. (A szempilla hosszát és a pupilla nagyságát is meg lehet változtatni, ahogy az orr formáját, a száj szélességét és vastagságát is.)

Erre vannak most rákattanva a tinédzserek

„Karikák vannak a szemed alatt, és teszek ide egy ráncot is, jó?”

Az első „pofont” akkor kaptam, amikor vastag ráncokat varázsolt az avatar-képem arcára. (Hja, idén leszek negyven, végül is…) Kaptam egy kis sminket, rúzst a számra, és ha akartam volna, lehetett volna hajcsatot, díszeket tenni a hajamba, napszemüveget, vagy akár sapkát a fejemre.

Következett a testalkat beállítása. Az ötfokozatú skálán a negyedikbe sorolt a gyerek – nincs mit szépíteni, az elmúlt időszak nassolása és lustulása sajnos szemmel látható. (Az avatarom végeredményével viszont elégedett vagyok – ez alapján akár az ötös kategóriába is kerülhettem volna.) Az outfitem egy cicás póló és farmer lett. A Bitmoji-Tünde összességében nem hasonlít rám (vagyis nem vagyok felismerhető rajta), de a főbb tulajdonságok stimmelnek.

Matricákról mosolygok

Miután elmentettük az avatart és beléptünk a Snapchatbe, fotózás után a matricáknál megjelentek az általunk megalkotott avatar karaktermatricái, melyek kategóriákba vannak sorolva, pl. bulizós, szomorú, boldog, szerelmes, de kulcsszavakra rákeresve további matricák tucatjai jöttek elő, amiken az én karakterem volt. A bitmojis matricákat bármilyen fotóra rá lehet tenni, kicsinyíteni, nagyítani, forgatni lehet őket.

Erre vannak most rákattanva a tinédzserek

Ha anya lefogy…

Ha nem tetszik, amit alkottál, vagy változik a külsőd, bármikor meg tudod változtatni az avatart. (Majd ha lefogyok, szépen átállítjuk kettővel vékonyabbra a testalkatot!) Az emojit örölheted és újat csinálhatsz, de egyszerre csak egy elmentett avatarod lehet.

Páros matricák ismerősökkel

Ha belépsz valaki chatelő paneljébe Snapchaten, és neki is van bitmojija, akkor az alkalmazás összekapcsolja a két karaktert, és közös matricákat lehet használni. Ha mindkét felhasználó a chatelő panelben van (tehát egymással chatelnek aktívan), akkor a képernyő bal alsó sarkában a partner avatarja látszik. Ha kilép a chat ablakból, akkor eltűnik az avatar.

Elszórakoztunk egy kicsit a Bitmojival és a Snapchattel, majd megkérdezte a lányom: a musical.ly-t mutattam már? Erről egy következő cikkben mesélek.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai